Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Дика природа — це невід’ємна частина нашої планети

Cop17 CITES Logo graphic3 березня відзначається День дикої природи, який було започатковано 20 грудня 2013 року шістдесят восьмою сесією Генеральної Асамблеї ООН. У резолюції відзначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту. Таким чином, прийнявши резолюцію, що проголошує 3 березня Всесвітнім днем дикої природи, 193 члени Генеральної Асамблеї ООН наголошують на цінності дикої природи та усіх її мешканців для людства.

Історія. Злочини проти природи поступово ведуть нас до економічних, соціальних та екологічних наслідків і завдають непоправної шкоди. В різній мірі для всіх зрозуміла необхідність природоохоронної діяльності.
Це цікаво:

  1. 1947 рік. У США створюється "Фонд охорони природи". Він перебував у місті Нью-Йорк та за його участю здійснювалися численні наукові роботи і дослідження.
  2. 1966 рік. У Швейцарії відкрито офіс «Всесвітнього фонду дикої природи». Його місцем розташування обирається місто Морж, де і був підписаний основоположний маніфест.
  3. 1973 рік. Була прийнята Конвенція, що регулює міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори і забороняє здійснювати такі дії щодо зникаючих підвидів.
  4. 1984 рік. Організація, продовжуючи нарощувати фінансові кошти, проводила екологічні компанії і розробляла проекти по захисту навколишнього середовища. Також вона змінила своє найменування на «Всесвітній фонд природи».
  5. 1988 рік. У цьому році представництво з'явилося в СРСР, що дало можливість зосередити увагу на збереженні і примноженні природних багатств величезної країни.
  6. Березень 2013 рік. Таїланд приймав на своїй території представників Конференції Сторін СІТЕС. На 16-й сесії в Бангкоку і було озвучено пропозицію про проголошення свята.
  7. Грудень 2013 року. Генеральна Асамблея ООН затвердила цю пропозицію на своїй 68-й сесії. Було видано відповідну постанову про визнання свята 3 березня.

CITES logoКонвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (англ. The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES, СІТЕС) — міжнародний міжурядовий договір, що діє з 1973 року. Її ратифікували понад 170 держав. 
Метою конвенції є співпраця різних держав заради охорони рідкісних видів тварин та рослин. За інформацією Секретаріату СІТЕС незаконна торгівля рідкісними тваринами приносить щорічно 6 мільярдів доларів! Більш прибутковим незаконним бізнесом є лише торгівля наркотиками та зброєю. Тож для того, щоб види, які знаходяться під загрозою, не зникли, всі держави мають спільно боротися з цим явищем – регулювати перетин кордонів, встановлювати кримінальну відповідальність, роз’яснювати людям. 

Торгівля – це не лише продаж живих особин. Заради виробів із слонової кістки чи акулячої шкіри гинуть тисячі тварин. Торгівлю так званими дериватами – виробами з тварин чи рослин рідкісних видів також регулює CITIES. Це може бути все що завгодно – попільниці з рук вбитих заради відлову дитинчат горил, посуд з черепахового панциру, фігурки з слонової кістки чи моржового ікла, опудала крокодильчиків, фоторамочки з морськими мушлями, гаманець зі шкіри ската тощо. Найбільше від незаконної торгівлі страждають тропічні метелики, рептилії та амфібії, мавпи, папуги, слони. Бажання мати вдома тропічного папужку чи лемурчика, повісити на шию кулончика з акулячого зубу – причина масового браконьєрства і винищення дикої фауни.
Тварини та рослини (приблизно 5 000 видів тварин і 28 000 видів рослин) розподілені згідно з рівнем загроз по Додатках CITIES. Ті, для яких торгівля може становити найбільшу загрозу, внесені до І Додатку. Серед них горила, тяньшанський бурий ведмідь, видра та багато інших.

Всього CITIES залежно від видів тварин та рослин, включає три додатки:
- зникаючі види (види, що знаходяться під загрозою зникнення, торгівля якими негативно впливає чи може негативно вплинути на їхнє існування), торгівля якими може бути дозволена лише у виняткових випадках;
- вразливі види (види, які на сьогодні не обов’язково перебувають під загрозою зникнення, але можуть опинитися під такою загрозою, якщо торгівля зразками цих видів не буде суворо регулюватися з метою уникнення такого використання, що несумісне з їхнім виживанням)
- види, які вносяться за ініціативою сторін з метою попередження торгівлі певними видами флори та фауни з її територій.
Об’єктами регулювання конвенції є не тільки живі тварини та рослини, а також і загиблі.

Варто зазначити, що в колі цих світових процесів перебуває й Україна, яка взяла на себе низку міжнародних зобов’язань в екологічній сфері. Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 року. 
Відзначення згаданого міжнародного дня покликане, зокрема:
- привернути увагу до проблем браконьєрства;
- віддати належне цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення для забезпечення сталого розвитку та добробуту людини.

Захищати диких тварин може кожен з нас.  
Екозахист — це рух простих громадян за збереження тварин та рослин що нас оточують. 
Розповідайте друзям як Ви рятуєте природу та ставте хештег #екозахист. 

Це офіційне просвітницьке відео до Всесвітнього дня дикої природи 2020 було створене за щедрої підтримки Секретаріату Конвенції про біологічне різноманіття (КБР). 

Матеріали /Режим доступу/: http://ecolog-ua.com/news/3-bereznya-vsesvitniy-den-dykoyi-pryrody
https://m.day.kyiv.ua/uk/article/media/vsesvitniy-den-dykoyi-pryrody
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=687&year=2019

http://lebedyn.com.ua/vsesvitnij-den-diko%D1%97-prirodi/
http://www.javirua.org/events/3-bereznya-vsesvitnij-den-diko%D1%97-prirodi/
https://zoo.kiev.ua/ekoprosvita/piznaemo-pryrodu/konventsiya-sites/ 
http://uk.interlawyer.com.ua/shcho-take-konvenciya-sites-ta-yiyi-dodatki
http://www.gomilsha.org.ua/jupgrade/index.php
https://vseosvita.ua/library/prezentacia-na-temu-vsesvitnij-den-dikoi-prirodi-16171.html 
https://pustomyty.gov.ua/news/pustomytivschyna/3-bereznya-vsesvitnij-den-dykoyi-pryrody/ 
http://www.nasha-persha.org.ua/novini-shkoli/2502-3-bereznya-vsesvitnij-den-dykoji-pryrody.html 
https://ukr.media/culture/386982/
https://zoo.kiev.ua/news/novini-zooparku/vsesvitniy-den-dykoyi-pryrody/
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 02.03.2020р.

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page