Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

«Життя іде, і все без коректур». Історія незламної та незалежної Ліни Костенко

lini kostenko 2020Ліна Костенко... 
Її біографія – не тільки must read для дітей, а й обов'язкова для прочитання кожному свідомому українцю. 
Своїм життям та творчістю геніальна письменниця заслужила титул сумління нашої нації. 
Вона не скорилася, коли радянська цензура заборонила друкувати її твори, вона не мовчала в складні для України часи.
Біографія Ліни Костенко – приклад для українців. 

Ось уже  понад чотири десятиліття тріумфально йде вона тією дорогою, що її звуть Поезією, усім стилем свого життя  й творчості заслужила всенародну любов і повагу.
Її Муза, строга й вишукана, повсякчас нагадує нам, що Ліна Костенко – одна з-поміж не багатьох, кого ми звемо аристократами духу, хто протягом всього життя зберігає горду поставу й не хилиться під нещадними вітрами історичних зламів та кон’юнктури.

«Я вибрала долю собі сама», – сказала поетеса, свідома свого вибору. Усі думки й помисли Ліни Костенко – про долю народу, якому випало перейти важкі визвольні історичні гони й залишилися при цьому духовно незнищенним. Водночас вона надзвичайно вимоглива до свого народу, бачить його хиби й недуги, та – попри все! – бентежно й віддано любить його.

KOSTENKO 2020 03Народжена вільною. Майбутня поетеса народилася у містечку Ржищеві на Київщині в родині вчителів. Її дитинство припало на сталінські 1930‑ті. Репресивна машина тоталітарного режиму не оминула стороною цю сім'ю інтелігентів. Батько Костенко кілька років провів у таборах. Ув'язненню передували роки регулярних допитів.
Одного разу письменниця поділилася пророчою історією, розказаною батьками. Їй ще не виповнилося і року, коли представник НКВС в черговий раз навідався в будинок викладачів. Під час бесіди співробітник держбезпеки поцікавився, чи немає в будинку зброї. Відповідь була позитивною: батько вказав на дівча-немовля, яке спало в колисці. Про те, що є така зброя — слово, Костенко дізнається згодом.
З відзнакою закінчивши Московський літературний інститут, поетеса повернулася до Києва, де занурилася в письменницьке та громадське життя.
Наприкінці 1950‑х — на початку 1960‑х вона видала три поетичних збірки. Кожна з них ставала подією в інтелектуальних колах. Про неї говорили як про автора, котрий відбувся. Колеги-літератори не скупилися на компліменти, називаючи вірші молодої поетеси зрілими і навіть досконалими.
Уявна свобода закінчилася в 1963‑му, під завісу так званої епохи хрущовської відлиги. Владою було прийняте рішення остудити запал нового покоління сміливих і талановитих літераторів та правозахисників на кшталт Івана Дзюби та Євгена Сверстюка. До їхнього кола належала також Костенко.
Тоді поетеса якраз підготувала до випуску свою нову збірку Зоряний інтеграл, однак її не було допущено до друку. Можливість публікуватися знову з'явилася в поетеси лише 16 років потому.
Роки вимушеного мовчання не стали для Костенко періодом тиші і безмовності. Вона наполегливо вислювлювала свою громадянську позицію доступними їй способами. Наприклад, відвідувала судові засідання, де слухалися справи її однодумців, — вона проривалася крізь кордони охоронців, тільки б підтримати друзів.
Сміливість письменниці, котра була під постійним наглядом, фіксували спецслужби. Втім, далі розмов із Костенко вони не йшли, а рецензенти її книг регулярно натякали, що пробитися до читача вона могла б, якщо б викреслила зі збірок деякі надто сміливі, на їхню думку, вірші.
Поетеса на поступки не йшла. До того ж її багато друкував самвидав, а також журнали Польщі та Чехословаччини.

“Саме вона [Костенко] прищепила сотням тисяч українців непохитну впевненість у тому, що цензура — це зло і злочин, а самоцензура дорівнює самогубству,— говорить про письменницю популярний український письменник Юрій Андрухович.— Саме вона привчила не найсміливіших людей до того, що слова незалежність, гідність і свобода існують в мові не просто так".

Літературний шлях Ліни Костенко

Kostenko 3Уже в ранніх віршах Ліни Костенко владарювали глибокі філософські підтексти, що й досі змушують замислитись над не сказаним безпосередньо, але легко вгадуваним. Дебютувавши трохи раніше за "шістдесятників", вона стала їхньою "предтечею", однією з тих, хто повертав поетичному слову естетичну повноцінність, хто рішуче ламав звичні художні критерії.
Вихід книжки "Над берегами вічної ріки" став справжньою літературною сенсацією. І не тільки тому, що нею Ліна Костенко поверталася в поезію: читач відчував справжню тугу за книжками, в яких проступає абсолютно незалежне художнє мислення без авторових оглядань на цензорів і редакторів.
"Вічна ріка" – вміщує в собі життя окремої людини, помножене на її збагачену й вигострену історичним досвідом пам'ять, "Вічна ріка" – це масштабне річище, в якому злилося й нерозривно поєдналося суто особисте й загальнолюдське.
Ліна Костенко – одна з тих, хто не втратив людської гідності в часи випробувань, і її шістнадцятирічне мовчання не було слабкістю чи компромісом із владою, бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито. Її принциповість і прямота настільки лякали й дратували представників влади, що вони з величезним задоволенням у будь-який спосіб примусили б її мовчати.
Marusya Churai 6Але Костенко користувалась такою великою популярністю і любов'ю читачів, що чиновники просто боялись її чіпати. У книжці "Над берегами вічної ріки", а далі й у наступних перед читачем широко розкривається національна історія ("Лютіж", "Чигиринський колодязь", "Стара церковця в Лемешах", "Князь Василько", "Чадра Марусі Богуславки", "Горислава-Рогніда", "Древлянський триптих", драматична поема "Дума про братів неазовських").
Надзвичайний, безпрецедентний успіх мав історичний роман у віршах "Маруся Чурай". Цей твір не має нічого спільного з усім тим, що досі було написано про легендарну поетесу, і представляє в українській літературі рідкісний жанр. Працюючи над ним, Ліна Костенко використала ті скупі історичні, а по суті, напівлегендарні відомості про співачку-поетесу з Полтави Марусю Чурай, що з плином часу дійшли до нас.

 Маловідомі факти про Ліну Василівну Костенко, про які ви, швидше за все, не знали. 

Kostenko 41. Ліна Василівна народилась у сім’ї вчителів. У 15 майбутня поетеса вже читала Дідро, Платона й Аристотеля.
2. Справжня слава на поетесу чекала після виходу історичного роману у віршах «Маруся Чурай», відзначеного Шевченківською премією.
3. За словами поета Василя Сома, який проживав у одній кімнаті в гуртожитку з Василем Симоненком, його товариш задивлявся на молоду Костенко:
«Ліну Вася Симоненко дуже любив. У них таємна любов була, хоч Ліна старша від нього на 5 років. На неї не можна було дивитися без захвату: жіночна, з лукавинкою в очах – справжня красуня».
4. Як згадує Дмитро Павличко, Ліна Костенко в 20 років була екстравагантною й палила.
5. У 1963 році Ліна Костенко разом з Аркадієм Добровольським написала сценарій до фільму «Перевірте свої годинники», у якому розповідалось про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли 1964 року, але на екрани він так і не вийшов. Остаточний варіант «Хто повернеться – долюбить» так змінили, що письменниця відмовилася від авторства.
6. Ліна Костенко вміє відмовляти не тільки колегам: вона відмовилася і від премії "Золотий письменник України", не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, яке хотів їй вручити Ющенко, а фраза "Політичної біжутерії не ношу" стала мало не афоризмом.
7. Улюблений музичний твір Ліни Костенко – «Реквієм» Верді.
8. У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченими, рятуючи предмети побуту і артефакти народної культури від знищення і забуття.
9. Дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська теж стала письменницею. А от син поетеси працює програмістом у Сполучених Штатах. Онучка Ліни Василівни Костенко Ярослава-Франческа Барб’єрі вивчає філософію у Римському університеті «Ля Сап’єнца», де її мама завідує кафедрою україністики.
10. Ліна Костенко має чимало регалій, хоча вони для неї нічого не значать. Вона – почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка (1987, за роман "Маруся Чурай" і збірку "Неповторність"); лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.

П’ЯТЬ ВИСЛОВЛЮВАНЬ ЛІНИ КОСТЕНКО:

  1. Kostenko 1Ефективне не те, що заперечує чуже, а те, що утверджує своє.
  2. У приниженні не можна жити і перемагати.
  3. Ніхто з нас, нині живущих, не може нести відповідальності за давні неспокутувані гріхи. Але кожен з нас зобов’язаний їх не повторити і не примножити.
  4. Наші проблеми нікого не цікавлять, і не треба думати, що вони у нас такі унікальні. Ми кращі, нам найгірше, — в історії цей принцип не годиться.
  5. Чому мова стала політикою? Мова — інструмент спілкування, а у нас це фактор відчуження. Мова повинна бути виведена із площини політиканства.

Найвлучніші цитати Ліни Костенко:

 

Державні діячі, політики, митці, актори та науковці знялися у відеоролику-присвяті до 90-річчя української поетеси-шістдесятниці, який відзначається 19 березня 2020 року. Герої відео читають один з найвідоміших віршів Ліни Костенко "Пісенька з варіаціями".

"Це надзвичайно глибокий та філософський твір, який несе в собі життєдайність та натхнення, – пояснює вибір вірша ініціатор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко. – Уся творчість Ліни Костенко – це емоційна боротьба з тим, що спотворює душу та знищує життя, і сьогодні це як ніколи знаходить відгук в наших серцях".
Окрім Президентів Ліну Костенко у відео читають Заслужений лікар України, професор Ольга Богомолець, міністр з розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, голова Київської обласної ради Микола Стариченко, голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, краєзнавець Олексій Заєць, народні артистки України Ольга Сумська та Наталія Бучинська, заслужений артист України Віталій Борисюк, актор театру і кіно Георгій Хостікоєв, а також ініціатор проєкту, директор ВІКЗ Влада Литовченко і співорганізатор проєкту, директор Ржищівського археолого-краєзнавчого музею Людмила Карпенко.
Зйомки проходили в Київській обласній бібліотеці для юнацтва. Проєкт відбувся за підтримки Київської обласної державної адміністрації та Київської обласної ради.

 

Вона не любить юрб і телекамер, у слухавці найчастіше чути голос автовідповідача. І доки українські письменники намагаються висунути її на Нобелівську премію, Ліна Костенко наполегливо береже від усіх свою незалежність.

Матеріали /Режим доступу станом на 18.03.2020р./: https://na-skryzhalyah.blogspot.com/2019/03/blog-post_19.html?fbclid=IwAR3tPZ0lQNVNAWCv8jDdbZCt489vSr27o5BAFwF4yN6a1hQu7CUP_8Zzy3o
https://uaua.top/14335/?utm_source=facebook&utm_medium=ukrfb&utm_campaign=do90litnogo&fbclid=IwAR2u9_zM7GWFpPM7n5d40bVMuqh1sqE4jr09Ny_6dJHiXfsJzPlJb71GIb8
https://espreso.tv/news/2017/03/19/lina_kostenko_svyatkuye_den_narodzhennya
http://www.hroniky.com/news/view/15013-zhyttia-ide-i-vse-bez-korektur-istoriia-nezlamnoi-ta-nezalezhnoi-liny-kostenko
https://maximum.fm/novini_t2
https://nv.ua/ukr/publications/jak-poetesa-lina-kostenko-stala-avtoritetom-ukrajinskoji-natsiji-spetsproekt-nv-65200.html
https://maximum.fm/biografiya-lini-kostenko-ta-cikavi-fakti-pro-neyi_n137725

http://chuguev-soc.org/index.php/2-uncategorised/1197-naividomishi-zhinky-ukrainy-lina-kostenko
https://galinfo.com.ua/news/poroshenko_pryvitav_linu_kostenko_z_dnem_narodzhennya_222962.html
https://www.obozrevatel.com/ukr/show/people/lina-kostenko-scho-vidomo-pro-ii-cholovikiv-i-hto-pidkoriv-sertse-nazavzhdi.htm
https://galinfo.com.ua/news/sogodni_sviy_den_narodzhennya_svyatkuie_lina_kostenko_283517.html
https://www.youtube.com/watch?v=3yjTly-nTMo&fbclid=IwAR0Ps1uFOl72UnVgV0-uyHjh5ChDb2H-UIkKy5b5pbeJMnTeI-6xPthMuOU
https://na-skryzhalyah.blogspot.com/2019/03/blog-post_19.html?fbclid=IwAR3tPZ0lQNVNAWCv8jDdbZCt489vSr27o5BAFwF4yN6a1hQu7CUP_8Zzy3o 
https://24tv.ua/lifestyle/lina_kostenko_biografiya_pismennitsi_kostenko_n939281
 
https://24tv.ua/lifestyle/prezidenti_ukrayini_znyalisya_u_videoroliku_do_90_richchya_lini_kostenko_n1299699

Підготувала науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
зав. сектору Новосад В.Я.

Матеріал підготовлено 18.03.2020р.


Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page