Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

“…щоби корисна праця українських лісівників, розпочата з Божим благословенням, була дальше продовжена”

29 липня 2020 року виповнюється 155 років від дня народження митрополита Андрея Шептицького – духовного лідера українського народу, чия постать сягає далеко за межі України й часу, в який він жив.sheptickii

sheptytsky 2Важко знайти сферу життя українців, де не було б внеску Андрея Шептицького, – розбудова української церкви, збереження культурної спадщини та меценатство, благодійність, допомога сиротам, турбота про молодь, підтримка освіти та розвиток фінансово-економічної діяльності.
Митрополит Шептицький є взірцем любові до ближнього. Рятуючи життя людей у часи Другої світової війни, він здобув особливу шану єврейської громади. Справедливо очікуємо, що найближчим часом ім’я Андрея Шептицького посяде своє місце серед Праведників народів світу.
Задовго до самостійності України Андрей Шептицький уже бачив її рівною серед рівних у колі європейських держав. Тому так важливо, щоб ті, хто ще не мав змоги познайомитися з постаттю Андрея Шептицького, пізнали його, а ті, хто вже шанує, стали його справжніми послідовниками.
Справа митрополита Андрея на благо церкви, України та нашого народу має продовжуватися й надалі!

sheptytsky 20202Біографія. Андрей Шептицький народився 29 липня 1865 р. в с. Прилбичі на Львівщині у графській родині. Статки батьків дозволили йому отримати приватну освіту, яку він вдосконалював у Львові, а згодом у Кракові. Після повернення з навчання Шептицький спробував розпочати військову кар’єру, але зрештою здобув науковий ступінь доктора права Ягеллонського університету у Кракові. Обравши шлях духовного пастиря, у 1888 р. вступив до монастиря василіан. Шептицький не полишав наукові студії і згодом отримав ступені доктора теології та філософії.
У 1892 р. Шептицький був висвячений, згодом став ігуменом, єпископом з прийняттям імені Андрей, а в січні 1901 р. –  митрополитом Галицьким. Відтоді йому доводилось поєднувати службу Богові та українським національним інтересам, відстоюючи їх у Галицькому сеймі (де був віце-маршалком) та віденському парламенті. Під час зустрічі української делегації з імператором Австро-Угорської монархії він вимагав надання українцям рівних прав з іншими народами країни.
Подвижницька діяльність Шептицького була досить широка. Власним коштом він розбудовував українські школи, духовну семінарію у Львові, піднімав питання щодо українського університету у Львові, надавав персональні стипендії українським студентам. Завдяки митрополиту запрацювали народна лікарня, церковний музей, Земельний банк у Львові.
Під час Першої світової війни Шептицького було заарештовано росіянами і ув’язнено до 1917 р. Останні два роки перед звільненням він перебував у одиночній камері, не маючи права спілкування. Після лютневої революції митрополит вирушив до Петрограду, де організував синод Російської католицької церкви та призначив там екзарха. Далі його шлях пролягав через Київ, де вже постала Центральна Рада, там митрополит мав перемовини з її представниками.
Повернувшись до Львова після тривалої відсутності, Шептицький одразу поринув у просвітницьку діяльність, меценатство та політичне життя. Митрополит увійшов до складу Української Національної Ради ЗУНР, за що був двічі інтернований польською владою. У 20-х роках ХХ ст. він подорожує по світу як духовний наставник, побувавши у Римі, відвідавши українську діаспору в Америці, кількох високопосадовців, зокрема президентів США та Франції, прем’єр-міністра Великобританії, усюди актуалізуючи українське питання. У своїх проповідях він обстоював ідею незалежності та соборності України, засуджував окупацію українських земель. 
Лише на початку 1924 р. митрополит отримав можливість повернутись до Львова. Там за його сприяння було засновано Львівську греко-католицьку академію. 
Засуджуючи політику пацифікації в Галичині, Шептицький закликав польський уряд припинити репресії по відношенню до українців, зупинити переслідування православних священиків та руйнування православних церков, що у 30-х роках набуло масового характеру. 
Шептицький не залишився осторонь тих процесів, що відбувались на підрадянській Україні і разом з іншими єпископами у своєму посланні різко засудив штучний Голодомор 1932 – 1933 рр. У цей час була започаткована акція по збору продуктів для голодуючих на Наддніпрянщині, але радянський уряд відмовився від цієї допомоги. Своє бачення тоталітарного режиму він оприлюднив у посланні «Пересторога перед небезпекою комунізму» (1936), де засудив радянську систему. До речі, негативне ставлення до нацизму  митрополит висловив у 1939 р. 
sheptytsky 2020Митрополит схвалив проголошення незалежності Карпатської України у 1939 р. Після встановлення радянської влади на Галичині та хвилі політичних репресій уже з боку нової влади, владика у своїх зверненнях до пастви закликає залишатись вірними ідеалам церкви та настановам Бога. Маюче слабке здоров’я, в умовах переслідувань УГКЦ комуністами, він таємно висвятив собі наступника – єпископа Йосипа Сліпого. 
В роки Другої світової війни А. Шептицький залишався духовним лідером українців, з його благословення відбувся Акт проголошення відновлення української держави 30 червня 1941 р. Незадовго до цього він написав трактат «Як будувати рідну хату», де виклав і обґрунтував ідею об’єднаної України, в якій мала бути створена одна Соборна церква. У цей час владика ще сподівався на заступництво Гітлера у справі розбудови незалежної України. Але ця віра швидко розбилася об реалії нацистської окупаційної політики, спрямованої на фізичне нищення слов’ян, євреїв, циган. 
Шептицький очолював Українську Національну Раду, а в 1944 р. – Всеукраїнську Національну Раду. Непрості стосунки складалися у митрополита з бандерівським крилом ОУН, який він уважав бунтівним рухом. Достеменно відомо, що митрополит був занепокоєний протистоянням між поляками та українцями та усіляко допомагав євреям. У складній розстановці політичних та військових сил на території Галичини, владика повинен був мати максимально виважену позицію, оскільки його авторитетне слово в багатьох випадках було вирішальним. Незмінним у його поглядах залишалось засудження будь-якого насильства. 
Помер А.Шептицький 1 листопада 1944 р., залишивши по собі величезний спадок у вигляді трактатів, листів, послань, звернень та матеріальних плодів своєї діяльності. 

Особа Шептицького після смерті залишалась недостатньо пошанованою. Лише нещодавно у Ватикані відбулись суттєві зрушення у справі беатифікації митрополита. На офіційному сайті Святого Престолу у розділі новин за 17 липня 2015 р. оголошено, що Папа Франциск підписав декрет про визнання геройських чеснот Романа Марії Шептицького.

sheptytsky 2020429 липня в українських містах на церковному і державному рівнях були проведені духовні та мистецькі заходи, присвячені митрополитові. За традицією, віряни взяли участь у прощі в родинному селі провідника церкви – Прилбичах, що на Львівщині.

Однак досі немає написаної на основі архівних документів біографії митрополита Андрея Шептицького, незавершений процес беатифікації, який розпочався ще в 1958 році, триває дискусія щодо визнання митрополита Андрея Шептицького, як і його брата – отця Климентія Шептицького, Праведником народів світу за порятунок євреїв у роки Голокосту, і одна з причин – що, мовляв, Андрей Шептицький був політиком.

sheptickii29 липня 2020 року на площі перед адміністративним корпусом Національного лісотехнічного університету України, біля меморіальної дошки Митрополиту Андрею Шептицькому зібралися студенти, викладачі та співробітники університету, духовенство та гості.
Настоятель Студентського храму Рівноапостольного князя Володимира, отець-капелан Богдан Кулик відправив Панахиду на вшанування 155-ї річниці з Дня народження Митрополита-Праведника Андрея Шептицького. Наприкінці він зачитав молитву Митрополита Андрея про Божу мудрість.
Sheptytsky 8Зі словом до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв’язків, доцент Микола Борис. Від імені ректора університету, академіка Національної академії наук України, професора Туниці Юрія Юрійовича та усіх присутніх він подякував настоятелю Студентського храму Рівноапостольного князя Володимира, отцю-капелану Богдану Кулику за відправлену Панахиду на вшанування 155-ї річниці з Дня народження Митрополита-Праведника Андрея Шептицького.
Sheptytsky 10У своєму виступі проректор Микола Борис зазначив: "Ми з Вами знаходимося на площі перед адміністративним корпусом нашого університету, на фронтоні якого 11 жовтня 2018 року під час урочистостей з нагоди відзначення 145-річчя Національного лісотехнічного університету України було відкрито меморіальну дошку Митрополиту-Праведнику Андрею Шептицькому. Обряд освячення цієї меморіальної дошки здійснив Архиєпископ і Митрополит Львівський, Високопреосвященний Ігор (Возьняк).
Автором цієї пам’ятної таблиці є Народний художник України, видатний скульптор, професор кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв Ярослав Скакун.
Місце розташування мемо­ріальної таблиці є не випад­ковим: саме цю будівлю Андрей Шептицький колись подарував “Руському педагогічному това­риству”. Значною мірою Митрополит долучився до розвитку лісівничої освіти і науки в Україні, яскравим відображенням якого є ви­карбувані на меморіальній дошці його слова: “…щоби корисна праця українських лісівників, розпочата з Божим благословенням, була дальше продовжена”. Ці слова є, свого роду, заповітом для нашого уні­верситету, який ми свято виконуємо.
Образ Митрополита-Праведника Андрея Шептицького, викарбуваний на цій меморіальній дошці, спонукає нас застановитися і задуматися щораз, коли ми проходимо біля нього. Він надихає студентів і співро­бітників нашого університету до духовного збагачення, захисту рідної природи та розбудови нашої держави."
На завершення вшанування від колективу Національного лісотехнічного університету України до пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому, розміщеному на площі біля Архикатедрального собору Святого Юра, були покладені квіти. Цю місію виконали заступники директорів ННІ інженерної механіки, автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, доцент Павлюк Р.В. і ННІ деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну, доцент Соколовський І.А.

mural 96bff29 липня на проспекті Червоної Калини, 64, презентували кількаметровий мурал із зображенням митрополита Андрея Шептицького, з нагоди відзначення 155-ої річниці від дня його народження.
На муралі митрополита Андрея Шептицького зображено двобічно: з однієї сторони — як молодого графа та мецената, а з іншої - як мистецького та громадського діяча, якого свого часу намалював галицький художник Михайло Мороз.
Як зазначив мер Львова Андрій Садовий, місце для муралу обрали не випадково. На центральній дорожній артерії Сихова проходить чимало містян, які щодня будуть милуватися мистецьким твором. А основною метою було показати Шептицького як величну особистість та його близькість до людей.
«Є такі люди, яких ти в житті зустрічаєш, і це ніколи не проходить безслідно. Таким з дитинства був митрополит Андрей Шептицький. Він вражав мужністю і відвагою, смиренням досягнув величність, а убогістю — багатства. Туди, де приходив цей чоловік, розквітало все. Він присвятив своє життя, щоб любити народ, щоб дбати про молодь. Завдяки йому ми, українці, навчились господарювати й досягати успіхів. Ось і сьогодні ми отримали на муралі молодого і вже зрілого митрополита. Я б просив Бога, щоб кожен, хто буде проходити тут поруч, зустрівся поглядом з Андреєм Шептицьким — із поглядом, який освячує, з поглядом, який надихає», - розповів парох парафії храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ Орест Фредина. Він поблагословив мурал та людей, а також прочитав спільну молитву.
Над муралом працювали художники Святослав Владика, Валентин Гричишов, Наталія Пальчинська, Микола Куцик, Ольга Дмитрук, Глафіра Щербак та група Sacred Universe. Їм знадобилося близько двох тижнів, щоб намалювати його.

Sheptytsky 40Біля Ратуші відкрили фотовиставку про митрополита Андрея
«Митрополит Андрей Шептицький мав широке бачення розвитку всієї України, розумів, що треба для того, щоб український народ був міцним та самобутнім. Це та людина, яку ми хочемо наслідувати. Митрополит живе в серці кожного. А через людей, які вивчають його спадщину і живуть його цінностями, ми і далі відчуваємо його присутність. І ця виставка сьогодні - щоб ми ще більше пізнавали і надихалися мудрістю митрополита.
Ми пишаємося, що в нас буде вагомий інфраструктурний проект — інформаційно-освітній центр імені Климентія Шептицького — брата Андрея. Йдеться про всю родину Шептицьких, про всі родинні цінності, про цінності суспільства, які вони сповідували. Тому ми сподіваємося, що спільною працею цей центр стане дійсно центром неформальної освіти", — зазначила директорка департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда.
Матеріали для виставки надав Постуляційний Центр Монастирів Студійського Уставу УГКЦ.

P.S. У 2020 році Україна на загальнодержавному рівні вшановує пам’ять одного із найвизначніших духовних лідерів – Митрополита-Праведника, Глави Української греко-католицької церкви (1901-1944) Андрея Шептицького.
29 липня 2020 року минає 155 років з Дня його народження. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 03 грудня 2019 року № 325-IX  “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році” (Із змінами, внесеними згідно з Постановою Верховної Ради України №455-IX від 14 січня 2020 року) та рішення Львівської обласної ради від 24 грудня 2019 року № 969 “Про проголошення 2020 року Роком митрополита Андрея Шептицького” прийнято розпорядження Львівської обласної державної адміністрації з відзначення у Львівській області 155-річчя з Дня народження митрополита Андрея Шептицького – видатного українського громадського і церковного діяча. Розпорядження було видано з метою вшанування постаті Митрополита Андрея, проведення ювілейних заходів та популяризації його постаті.sheptytsky 20203

Галерея “…щоби корисна праця українських лісівників, розпочата з Божим благословенням, була дальше продовжена” /Андрей Шептицький/"

“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...
“…щоби корисна ...

Матеріали /Режим доступу станом на 29.07.2020р./
http://nltu.edu.ua/index.php/home/novyny/item/749-panakhyda-na-vidznachennia-155-rokiv-z-dnia-narodzhennia-mytropolyta-uhkts-andreia-sheptytskoho
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3071903-sogodni-155ta-ricnica-vid-dna-narodzenna-mitropolita-septickogo.html
https://www.facebook.com/president.gov.ua/posts/2078546482290208
https://www.radiosvoboda.org/a/andrey-sheptytsyy/30754511.html
https://portal.lviv.ua/news/2020/07/27/iak-lvivshchyna-vidznachatyme-155-richchia-mytroplyta-andreia-sheptytskoho-prohrama
https://www.istpravda.com.ua/short/5e29ededf1008/https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3071903-sogodni-155ta-ricnica-vid-dna-narodzenna-mitropolita-septickogo.html
https://www.radiosvoboda.org/a/andrey-sheptytsyy/30754511.html
https://m.day.kyiv.ua/uk/news/290720-na-lvivskiy-bagatopoverhivci-namalyuvaly-mural-prysvyachenyy-mytropolytu-andreyu
https://photo-lviv.in.ua/na-sykhovi-vidkryiut-mural-prysviachenyy-mytropolytu-andreiu-sheptytskomu/
https://portal.lviv.ua/news/2020/07/29/na-sykhovi-vidkryly-mural-mytropolyta-andreia-sheptytskoho

Підготувала науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
зав. сектору Новосад В.,
бібліотекар Гордійчук Х.;
світлини з web-ресурсу, Новосад В.

Матеріал підготовлено 29.07.2020р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page