Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Бібліотека продовжує працювати в дистанційному режимі

Зростання статистики захворювань, цифри якої стрімко збільшуються останнім часом, – усе це  й досі не дає багатьом повернутись до того життя, яке було ще півроку тому. Зважаючи на ситуацію, яка сьогодні складається з поширенням вірусу, а також керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2020 року № 760, якою карантинні обмеження продовжено до 31 жовтня нинішнього року, наша бібліотека змушена залишатись у режимі дистанційної роботи.  Хоча ми розуміємо, що багатьом читачам хотілось би прийти до нас і попрацювати в тиші наших читальних зал та каталогах. Та це – наше відповідальне ставлення до запобігання поширенню хвороби, наша і ваша безпека, яка має бути дотримана належним чином.

Тих, хто часом дорікає нам у зверненнях та довідках, що ми не працюємо, можемо  запевнити: Науково-технічна бібліотека активно працює не лише дистанційно, а кожного дня на своїх робочих місцях трудяться дирекція, адміністрація та всі внутрішньобібліотечні відділи, які забезпечують безперебійне функціонування за всіма напрямами бібліотеки. Працюють  на своїх робочих місцях інформаційна служба /відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення/ та усі відділи НТБ, які комплектують фонди бібліотеки, описують літературу, організують зберігання фондів, формують електронні каталоги, поповнюють бази даних та обслуговують через міжбібліотечний абонемент читачів копіями замовленої літератури, здійснюється листування та підготовка довідок тощо. Немає жодного підрозділу чи служби в бібліотеці, які б припинили свою діяльність. Установа забезпечує дотримання усіх вимог карантину за власний рахунок, що також є складним. Це велике напруження для такої великої бібліотеки,  як наша.
Одночасно звертаємо вашу увагу, шановні читачі, на можливості використання величезного електронного ресурсу, яким володіє бібліотека. 

karantyn20202Бібліотека - на допомогу студенту під час адаптивного карантину.
Ми працюємо для Вас! Будемо раді Вам допомогти!

Комфортність дистанційного обслуговування важко переоцінити ОСОБЛИВО В УМОВАХ АДАПТИВНОГО КАРАНТИНУ.
Вдома, сидячи за власним комп’ютером, Ви зможете отримати повнотекстові документи, наявні в бібліотеці, та консультацію фахівців з питань, які Вас цікавлять.
Скористатися послугами Науково-технічної бібліотеки ви зможете за посиланнями:
«Віртуальна довідка» - http://library.nltu.edu.ua/.../virtual-help/zadaty-pytannia;
«Електронна доставка документів» - http://library.nltu.edu.ua/.../elektronna-dostavka...;
«Визначення індексів УДК, ББК» - http://library.nltu.edu.ua/.../indenky-udk-bbk-avtorskyi...;
«Оформлення бібліографічних списків» - http://library.nltu.edu.ua/index.php/novyny/581-123456789;
доступ до Електронного каталогу НТБ - http://ecb.nltu.edu.ua/
Для більш швидкого зв’язку з фахівцем прохання писати на електронну пошту web-сайту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Користуйтеся соціальними мережами, ми у Facebook:
- сторінка Науково-технічна бібліотека НЛТУ України : https://www.facebook.com/ntbnltu/ 
- профіль Валентина Новосад НТБ НЛТУ : https://www.facebook.com/profile.php
При цьому ми намагаємось задовольнити у міру наших можливостей ваші запити й потреби. Багато користувачів плідно використовують наші електронні ресурси, понад 110000 відвідування web-сайту /лічильник web-сайту станом на 31.03 - 306666, лічильник web-сайту станом на 1,09 - 416695/. Варто сказати, що за період карантину значно зросла кількість відвідувань нашого інтернет-порталу та користування його можливостями. Ми вдячні кожному користувачеві, який відвідував портал бібліотеки протягом карантину, скористався її послугами та працював з її ресурсами.

web resyrs

web resyrs.2jpg

Що ж стосується нерозуміння деким з читачів, чому не можна відкрити читальні зали, де, мовляв, відвідувачі розміщувались би на безпечній відстані, то мусимо поінформувати вас про обставини, що мають супроводжувати таке відкриття. Щоб запрацювали читальні зали НТБ та відділ зберігання фондів, треба забезпечити безпеку не лише користувачів, а всіх працівників. Це означає, що кожні дві години треба міняти маски, рукавички, проводити дезінфекцію всіх приміщень, а ще й спеціальних боксів для книг і журналів (матеріали, що видаються, також потрапляють у зону ризику). Чотири рази на день, п’ять днів на тиждень – це конкретне питання матеріальних ресурсів, які забезпечені лише частково. Тож ризикувати здоров’ям співробітників та читачів за таких умов – не  дуже відповідально.

Тому, як ми вже повідомляли, організація відновлення звичайного режиму роботи обслуговування користувачів у приміщеннях бібліотеки залежатиме від динаміки подальшого послаблення карантину та здійснення необхідних заходів з безпечної роботи співробітників і читачів з дотриманням усіх протиепідемічних вимог. Як тільки дозволить ситуація, ми відкриємо читальні зали.

Концепція виходу Науково-технічної бібліотеки з карантину щодо профілактики захворювання на COVID- 19 керується відповідно до:

carantin19Поетапний план відкриття та поновлення роботи
Науково-технічної бібліотеки

П’ятиетапний план відкриття Науково-технічної бібліотеки після тимчасового закриття у зв’язку з пандемією гарантує користувачам Науково-технічної бібліотеки найкраще обслуговування за відповідних умов. Цей план гнучкий у застуванні, доступний, зрозумілий і відповідає гігієнічним вимогам щодо захисту користувачів і працівників бібліотеки. Адміністрація бібліотеки керує процесом поетапного відкриття бібліотеки та слідкує за дотриманням вимог і положень плану. Вихід із карантину буде відбуватися у 5 етапів.Зважаючи на динаміку захворюваності та ухвали Кабінету Міністрів, ми можемо коригувати наші кроки. 

План відкриття та поновлення роботи
Науково-технічної бібліотеки
станом на 01.09.2020 р.

Етап 1
Початок: 11 травня 2020 р.
Години роботи:

  • понеділок - четвер - 1000- 1800,
  • п’ятниця - 1000- 1600,
  • субота, неділя - вихідні дні

Доступ до приміщень Науково-технічної бібліотеки ще закритий.Часткове відкриття абонементів навчальної та художньої літератури для повернення та видачі книжок у Пункті прийому та видачі літератури, який розміщений у холі НТБ. Обслуговування користувачів здійснює черговий бібліотекар за попереднім записом.

Читальні зали, відділ зберігання фондівще закриті для відвідування. Доступ до комп’ютерів бібліотеки закритий для користування. Обмеження використання колекції книг у вільному доступі та карткових каталогів.Обмеження використання мультимедіа та інших пристроїв, активованих дотиком (наприклад, аудіо-диски).

Поки бібліотека не може приймати та обслуговувати відвідувачів у читальних залах, доступна Віртуальна послуга - Електронна доставка документів. Це сервісна послуга, що надає можливість користувачам дистанційно отримати фотокопії статей або фрагментів друкованих видань із фондів Науково-технічної бібліотеки НЛТУ України.

Усі культурно-просвітницькі заходи відбуваються лише у цифровому форматі.Рекомендується заохочувати користувачів використовувати доступні ресурси в Інтернеті.

Етап 2

Відкриття абонементів навчальної та художньої літератури для повернення та видачі книжок. Обслуговування користувачів у абонементах навчальної та художньої літератури.

Забороненийвільний доступ до карткових каталогів, фондів книг, газет та журналів. Обмеження використання мультимедіа та інших пристроїв, активованих дотиком (наприклад, аудіо-диски).

Доступ до комп’ютерів бібліотеки закритий, відвідувачі можуть користуватися комп’ютером загального користування абонементу навчальної літератури для пошуку документів у Електронному каталозі.

Читальні зали, відділ зберігання фондівще закриті для відвідування. Для користувачів читальних залів доступна Віртуальна послуга - Електронна доставка документів.

Усі культурні та просвітницькі заходи відбуваються лише у цифровому форматі. Рекомендується заохочувати користувачів використовувати доступні ресурси в Інтернеті.

Етап 3:Перебування користувачів у бібліотеці. Поступове збільшення максимальної кількості відвідувачів.

Етап 4: Проведення заходів.

Етап 5: Ми повернулися. Full Service: повна палітра послуг, звичні робочі години, зняття усіх обмежень, повна програма заходів.

Умови:

  • дозвіл на відкриття директора НТБ
  • виконані вимоги, передбачені для наступного етапу
  • втілення концепції з організації гігієни праці
  • працівники: у достатній кількості, можуть працювати на різні відділи

Заходи загального характеру:

  • Працівники приходять на роботу лише за умови, що вони здорові
  • Працівники дотримуються чинних правил гігієни (миття рук, уникнення будь-якого тілесного контакту, «етикет кашляння і чхання»)
  • Працівники на робочих місцях присутні при наявності особистих засобах захисту (ОЗЗ).

Чотири головні принципи:

  • Захист працівників понад усе
  • Усі дотримуються мінімальної відстані у 1,5-2 м один від одного
  • Зберігається безконтактний режим роботи так довго, наскільки це можливо і де тільки можливо
  • Користувачі бібліотек самі відповідають за охорону свого здоров’я

Бережіть себе, наразі продовжуймо співпрацювати дистанційно

Адміністрація НТБ НЛТУ України

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page