Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Вільні творити майбутнє

"Горить свіча і пам'яті сльоза, додолу з неї краплями стікає. Земля ридає, плачуть небеса - Майдан Героїв ... Пам’ятає"maidan 2020

В Україні щороку 21 листопада відзначають День Гідності та Свободи. Цей день присвячений двом революціям, які відбулися в Україні – Помаранчевій революції, яка була у 2004 році, та Революції Гідності – у 2013 році.

Ua322 листопада 2004 року – початок Помаранчевої революції в Україні. Під час президентських виборів 2004-го року здійнялися акції протесту. За попередніми результатами другого туру, оголошеними 21 листопада Центральною виборчою комісією, перемогу в президентських перегонах здобув Віктор Янукович. Масові та брутальні фальсифікації під час голосування та підрахунку голосів збурили українське суспільство. Прихильники опозиційного кандидата – Віктора Ющенка, 22 листопада вийшли на мітинги незгоди. Протестний рух охопив найбільші міста України, а центром став Майдан Незалежності у Києві. Внаслідок цих подій відбувся повторний другий тур президентських виборів за результатами якого переміг Ющенко.
Через рік, у листопаді 2005 року, Ющенко заснував свято – День Свободи.
Згодом, наступним президентом України став Віктор Янукович. Він скасував День Свободи і об’єднав його з Днем Соборності указом від 30 грудня 2011 року.

EuromaidanУ листопаді 2013 року українці знову вийшли на Майдан.
Для кожного українця слова Революція Гідності, або Євромайдан – це щемливий спогад про ті дні. Дні, коли звичайні люди різного віку, без зброї, з тим, що було в хаті, вийшли на мирний протест. Спочатку він був мирним, і брали участь у ньому переважно студенти. Ця акція не вимагала зміни влади. Тільки впровадження європейських цінностей в українську культуру, прохання до Януковича підписати угоду про Євроінтеграцію України.  Але він так і не зробив цього...
21 листопада 2013-го року на Майдані Незалежності у Києві розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Спочатку зібралося декілька сотень, а вже 24 листопада – понад сто тисяч прихильників євроінтеграції. Після того як 29 листопада на Євромайдані відбувся мітинг із закликом до відставки уряду та дострокових парламентських виборів, влада застосувала силу. 30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців. Стало зрозуміло, що країна рухається до  авторитаризму, засадничі принципи якого відчуло на собі українське суспільство: зневага до прав людини, корупція, свавілля правоохоронних органів, репресії проти незгідних. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими. 
На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи коштувало Україні багатьох життів патріотів.
18-20 лютого – в найтрагічніші дні Революції, сталися сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок, снайпери вбили понад 70 євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.
Вночі на 22 лютого тодішній президент Янукович втік з України. Відбулися  позачергові президентські вибори, які засвідчили європейський вектор орієнтації. Україна вдруге отримала шанс для цивілізаційного вибору, демократії,  очищення від впливу тоталітарного, людиноненависницького  комуністичного минулого.

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).  Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.
Після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації «братнім російським народом» Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України, відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13-го листопада 2014-го року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004-го року і в листопаді 2013 - лютому 2014 стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, святковий День отримав нове дихання.

 Щоденник Майдану. Про що ми тоді думали

6acc088 mus1"Спочатку було слово". Революція Гідності розпочалася "помахом крила метелика". Метеликом став український журналіст Мустафа Найєм. Коли стало ясно, що президент Янукович відмовляється від підписання Угоди про Асоціацію із Європейським Союзом, Мустафа /Mustafa Nayyemнаписав: "Ладно, давайте серьезно. Вот кто сегодня до полуночи готов выйти на Майдан? Лайки не считаются. Только комментарии под этим постом со словами "Я готов". Как только наберется больше тысячи, будем организовываться"

Дві хвилини по дев'ятій ввчері 21 листопада 2013 року Мустафа Найєм звернувся до своєї аудиторії із закликом: "Встречаемся в 22:30 под монументом Независимости. Одевайтесь тепло, берите зонтики, чай, кофе, хорошее настроение и друзей. Перепост всячески приветствуется!"

Oleksandr Zinchenko: "21:56 Тут вже кілька сотень. А я їду до Львова
З цього усе почалося. Відразу по дев'ятій ввечері люди почали виходити на Майдан. Уночі під Колоною Незалежності зібралося більше тисячі українців. Уже тоді було відчуття, що відбувається щось неординарне."

Free to create the future16 листопада в “Укрінформі” Національний музей Революції Гідності представив програму заходів до сьомої річниці подій на Майдані. Цього ж дня по Києву та всій Україні розпочалася соціальна кампанія “Вільні творити майбутнє” за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Українського інституту національної пам’яті, Київської міської державної адміністрації.

Інформаційна соціальна кампанія у 2020 році відбувається під започаткованим 2019 року гаслом "Вільні творити майбутнє". Вона нагадує, що попри різні політичні погляди, українці вміють об'єднуватися задля відстоювання основних цінностей, а прагнення свободи пробуджує гідність.

Так було у 2004 році під час Помаранчевої революції та у 2013-2014 роках під час Революції Гідності, зазначає команда Національного музею Революції Гідності.

Цьогорічна програма заходів має два основних фокуси – це орієнтація на регіональні аспекти Революції Гідності та орієнтація на молодь.
Генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло наголосив, що згідно з опитуваннями на сьогодні понад 70% українців вважають, що необхідно вшановувати пам'ять учасників Майдану та героїв Небесної Сотні.
Серед заходів до Дня Гідності та Свободи він виділив конкурс наукових студентських робіт імені Сергія Кемського, що стартував втретє, а також виставку плакатів Миколи Гончарова в Одесі та виставку "Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір" у Дніпрі, присвячену Маркіянові Паславському, загиблому добровольцеві батальйону "Донбас".
У Києві, на Майдані Незалежності, до березня триватиме вулична графічна виставка "Мальована історія Майдану", створена на основі графічного роману Олександра Ком'яхова.
"У ній представимо хронологію подій, топографію Майдану, аудіофайли з розповідями очевидців", – розповів Ігор Пошивайло.

ВІЛЬНІ ТВОРИТИ МАЙБУТНЄ

Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків!
Будемо з шаною зберігати і захищати цей безцінний скарб!
Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за цю прекрасну країну - Україну!

1Символічно, що День Гідності збігається з Днем святого Михаїла або, як його називають, — Собором святого архистратига Михаїла, що відзначають 21 листопада. Із XII сторіччя архістратига Михаїла зображали на гербах Києва. Він вважається янголом-охоронцем української столиці. Символ архістратига Михаїла був зображений на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на козацьких прапорах. Образ святого Михаїла уособлює перемогу добра над темними силами.

21 листопада Україна вже сьомий рік поспіль відзначатиме День Гідності та Свободи, що об’єднав дві події, які назавжди змінили історію українського сьогодення. Україна вже заплатила високу ціну за те, що обрала свободу. З вини російського агресора на сьогодні також втрачено тисячі українців, які загинули обороняючи мирне життя, незалежність і територіальну цілісність України. Традиційно 21 листопада люди поминають загиблих під час Революції Гідності, приносять квіти і лампадки до пам’ятних місць, організовують виставки та акції. Зокрема, цього дня відбувається поминальний молебень і покладання квітів на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві.

Програма заходів до Дня Гідності та Свободи 2020

Безпосередньо 21 листопада, у День Гідності та Свободи, відбудуться державні заходи: покладання квітів до пам'ятників і місць поховання видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України у XX столітті, загиблих під час Революції Гідності та російсько-української війни.

10:00–11:00: молебень і покладання квітів біля каплиці архистратига Михаїла та українських новомучеників УГКЦ на алеї Героїв Небесної Сотні, 6 (станція метро "Хрещатик", верхній вихід).
10:00–19:00: упродовж дня можна долучитися до екскурсійних програм, зокрема оглянути експозицією "Назустріч свободі", пройти маршрутом "Місця Революції Гідності" у центральній частині Києва, а також замовити аудіотур "Майдан. Прогулянка".
10:00–19:00: виставка дитячого малюнка на тему гідності та свободи в експозиції виставкового простору просто неба "М³: Майдан. Меморіал. Музей" ("Куб") на місці майбутньої будівлі Національного музею Революції Гідності. Також у цьому просторі діє виставка, присвячена подіям трьох українських революцій і створенню Меморіалу Небесної Сотні та Музею Революції Гідності.

З 16 листопада стартувала інформаційна соціальна кампанія під гаслом "Вільні творити майбутнє", підготовлена Національним музеєм Революції Гідності. Ідея кампанії в тому, що попри різні політичні погляди, українці вміють об'єднуватися задля обстоювання основних цінностей.
Протягом 19 – 20 листопада відбудеться науковий форум онлайн на тему "Революції доби постмодерну: Майдан у контексті світових протестних рухів кінця ХХ – початку ХХІ століття". Трансляцію заплановано на фейсбук-сторінці Національного музею Революції Гідності.

Онлайн- та офлайн-флешмоб #бути_гідним. Користувачам соцмереж пропонують ділитися спогадами й роздумами про Помаранчеву революцію та Євромайдан. Організатори закликають 21 листопада пов'язати синьо-жовту стрічку на одяг, рюкзак, сумку чи автомобіль. Команда Національного музею Революції Гідності закликає користувачів соцмереж долучатися до флешмобу #бути_гідним: під цим хештегом ділитися спогадами і роздумами про Помаранчеву революцію та Революцію Гідності. А ще – 21 листопада пов'язати на одяг, рюкзак, сумку чи автомобіль синьо-жовту стрічку, адже саме за такими стрічками з першого дня Євромайдану можна було розпізнати його прихильників, це був спосіб виявити солідарність та свою позицію.

Програма відзначення Дня гідності та свободи у Львові

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи. Це день, коли 7 років тому розпочалась революція. Для вшанування пам’яті загиблих героїв Небесної сотні та для відзначення Дня гідності у Львові запланували програму заходів. Зокрема, біля Меморіалу пам’яті на вул. Кривоноса організують мистецьку акцію «Розмова біля вогню та барикади», а на вул. Бандери відбудеться Марш гідності.

П’ятниця, 20 листопада:
12:00 – виставка «Євромайдан у Львові. Початок» на площі Ринок перед входом у Ратушу. Організатор – Музей гідності.

Субота, 21 листопада:
10:00 – 20:00 – навпроти пам'ятника Тарасові Шевченку встановлять намет з виставкою тематичних фотографій та революційних артефактів. Організатор – Студентське братство.
14:30 – 16:00 – на Меморіалі пам’яті Героїв Небесної сотні відбудеться мистецька акція «Розмова біля вогню та барикади», яка триватиме півтори години.
14:30 — перегляд коротких відео про Революцію гідності.
15:00 — військовослужбовці 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного спільно з дітьми Героїв Небесної сотні урочисто піднімуть національний стяг. Опісля відбудеться спільна молитва.
15:30 — студенти запалять лампадки та зачитають вірші про Революцію гідності, також пролунають музичні композиції у виконанні муніципального хору «Гомін».
17:00 – 18:30 – Марш гідності. Початок біля пам'ятника Степанові Бандері, кінцева точка маршу – пам'ятник Шевченкові. 

Свобода - це не те, що вам можуть дати. Свобода - це те, що ніхто й ніколи не може забрати!

 

Матеріали /Режим доступу станом на 20.11.2020р./:

https://news.24tv.ua/den-gidnosti-ta-svobodi-2020-zahodi-programa-do-svyata_n1460723
https://www.istpravda.com.ua/short/2020/11/17/158471/
https://www.istpravda.com.ua/ 
https://news.24tv.ua/den-gidnosti-ta-svobodi-2020-zahodi-programa-do-svyata_n1460723
https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/lystopad/21/21-lystopada-den-gidnosti-ta-svobody
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2822353-ukraina-vidznacae-den-gidnosti-ta-svobodi.html 
https://don.kyivcity.gov.ua/content/den-gidnosti-ta-svobody.html 
https://zaxid.net/news/

Підготувала Науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
Новосад В.Я., зав. сектору

Матеріали підготовлено 20.11.2020р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page