Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Найбільша соціальна мережа в світі - Фейсбук. Бібліотека у Фейсбук

Завдання бібліотекаря - якнайшвидше донести інформацію до користувача. Опановуючи найновіші технології та можливості мережі Інтернет, бібліотекарі можуть опублікувати інформацію про подію або новину безпосередньо після того, як вона сталася. Для цього дуже зручно використовувати соціальні мережі (Facebook, Twitter тощо), так як їх щодня відвідують мільйони людей з різних куточків світу. facebook 2020

Стрімкого розвитку на сьогоднішній день набуває поширення так званих інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), пов’язаних зі створенням, збереженням, передачею, обробкою та управлінням інформацією. Відповідно змінюється характер освітнього простору – нове покоління студентів, що його жартома називають digital natives, не мислить свого існування без ІКТ, і це диктує необхідність пошуку відповідних засобів та прийомів навчання, які б захоплювали уяву, залучали до активного спілкування та співпраці, сприяли вивченню культури іншого народу. Такими засобами стали інструменти  – блоги, вікі, форуми, соціальні мережі.

SM Facebook

Історія розвитку та класифікація соціальних мереж. Термін «соціальна мережа» був введений в 1954 р. соціологом з Манчестерської школи Джеймсом Барнсом. У другій половині XX ст. це поняття почало активно використовуватися на Заході при дослідженнях соціальних зв'язків і людських відносин, а сам термін англійською мовою став загальновживаним. З часом в соціальній мережі як її вузли стали розглядатися не тільки люди, як представники соціуму, але і будь-які інші об'єкти, які можуть мати соціальні зв'язки, наприклад: міста, країни, фірми, сайти, їх ресурси і т.п. Це поняття зараз дуже широко застосовується серед користувачів мережі Інтернет. Соціальна мережа в Інтернеті – це віртуальна мережа, яка є засобом забезпечення сервісів, пов'язаних з встановленням зв’язків між його користувачами, а також різними користувачами і відповідними їх інтересам інформаційними ресурсами, встановленими на сайтах глобальної мережі. Соціальна мережа спрямована на побудову спільнот в Інтернеті з людей зі схожими інтересами і діяльністю. Зв'язок здійснюється за допомогою сервісу внутрішньої пошти або миттєвого обміну повідомленнями.
Першим серед соціальних мереж в Інтернеті є американський портал Classmates.com. Його розробили в 1995 році. Проект виявився досить успішним, що в наступні кілька років спровокувало появу не одного десятка аналогічних сервісів. Але офіційним початком буму соціальних мереж прийнято вважати 2003-2004 роки, коли були запущені LinkedIn, MySpace і Facebook.
Зазвичай на сайті мережі можливо вказати інформацію про себе (дату народження, школу, вуз, улюблені заняття та інше), по якій аккаунт користувача зможуть знайти інші учасники. Розрізняються відкриті і закриті соціальні мережі. Одна з звичайних рис соціальних мереж - система "друзів" і "груп".

fb iconФейсбук (англ. Facebook) — найбільша у світі соціальна мережа, що почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг. За даними Alexa, сайт facebook.com займає у світі 3 місце за відвідуваністю. Станом на липень 2016 року кількість користувачів становила 1,7 млрд, з яких 1,1 млрд відвідує свої аккаунти щодня. Кількість українських користувачів станом на травень 2014 року становила близько 6 млн. 30 червня 2017 року кількість користувачів досягла 2 млрд чоловік у всьому світі, в Україні 10 млн чоловік.

Головний офіс компанії Facebook, Inc. розташований в місті Менло-Парк, штат КаліфорніяСША. Компанії також належать сервіси InstagramWhatsApp та розробник шоломів віртуальної реальності Oculus VR. Основною статтею доходу є реклама. Чистий дохід Facebook за 2015 рік становив 3,688 млрд доларів США, що на 25 % більше, ніж роком раніше (2,94 млрд доларів у 2014). Ринкова капіталізація компанії станом на квітень 2016 року становила 319 млрд доларів. Facebook, Inc. є однією з найбільших інтернет-компаній у світі, в списку «Fortune 500» найбільших корпорацій США займає 157 місце.

Опис. Facebook дозволяє учасникам створити профілі з фотографіями, обмінюватися повідомленнями, запрошувати друзів, організовувати власні групи. У 2007 р. ресурс запропонував стороннім програмістам поширювати різні програми і заробляти на цьому, що дозволило впровадити в мережу численні розважальні функції. Аудиторія Facebook в Україні перевищує 2 мільйон. З метою розширення і надання нових послуг в 2010 р. керівництвом було підписано угоду про інтеграцію в мережу сервісу інтернет-телефонії Skype. В кінці року Марк Цукерберг також офіційно оголосив про запуск власної поштової служби.

img facebookmark zuckerberg facebookІсторія.  Марк Цукерберг написав сайт «Facemash», попередника Facebook'у, 28 жовтня 2003 року, навчаючись на другому курсі Гарвардського університету. Як повідомила газета The Harvard Crimson, сайт нагадував інший інтернет-ресурс — «Hot or Not» і «використав фотографії, зібрані з он-лайн facebook'ів дев'яти коледжів, розміщуючи їх попарно і пропонуючи користувачам вибрати „найгарячішу“ особу». 
Щоб досягти цього, Цукерберг проник у захищені зони комп'ютерної мережі Гарварду і скопіював фотографії зі студентських посвідчень, розміщених у базі даних гуртожитків коледжів. Гарвард на той час не мав студентського «facebook'у» (каталогу із фотографіями та основною інформацією). Протягом перших чотирьох годин Facemash привернув увагу 450 відвідувачів і було здійснено 22 тисячі фото-переглядів.
Веб-сайт швидко потрапив до кількох кампусівських серверів розсилки, однак через декілька днів його заблокувала адміністрація Гарварду. Цукерберга звинуватили в порушенні безпеки, авторських прав і права на особисту інформацію, і йому загрожувало виключення з університету. Втім, звинувачення було знято. Того ж семестру Цукерберг розширив початковий проєкт, створивши інструмент для соціальних досліджень ще до випускного іспиту з історії мистецтва. Він виставив на веб-сайті 500 зображень пам'яток культури доби Августа, розмістивши на кожній сторінці ілюстрацію та статтю з коментарями до неї. Цукерберг відкрив доступ до сайту своїм однокурсникам, і люди почали ділитися примітками.
Наступного семестру, у січні 2004 року, Цукерберг почав писати код для нового веб-сайту. За його словами, його надихнула стаття у The Harvard Crimson про інцидент із Facemash'ем. 4 лютого 2004 року Цукерберг запустив «Thefacebook», який спочатку знаходився на thefacebook.com.
Через шість днів після відкриття сайту троє гарвардських старшокурсників Камерон Вінклевосс, Тайлер Вінклевосс та Дів'я Нарендра звинуватили Цукерберга в тому, що він начебто пообіцяв допомогти їм створити соціальну мережу HarvardConnection.com, а натомість використав їхні ідеї для створення конкурентного продукту. Вони поскаржились у Harvard Crimson, і газета почала розслідування. Згодом студенти подали на Цукерберга позов, однак невдовзі було досягнуто компромісу.
Спочатку доступ до сайту мали лише студенти Гарвардського коледжу, і впродовж першого місяця зареєструвалася більш ніж половина студентів Гарварду. Згодом до Цукерберга приєдналися Едуардо Саверін (бізнес-менеджер), Дастін Московіц (програміст), Ендрю Мак-Коллум (графічний дизайнер) та Кріс Хьюз, щоб допомогти у поступі веб-сайту. У березні 2004 року Facebook'ом користувалися в університетах СтенфордаКолумбії та Єля. Невдовзі він відкрився для студентів інших шкіл Ліги ПлющаБостонського та Нью-Йоркського університетівМассачусетського технологічного інституту і поступово для більшості університетів США та Канади.
Компанію «Facebook» було засновано влітку 2004 року. Її очолив підприємець Шон Паркер, неофіційний радник Цукерберга. У червні 2004 року компанія Facebook переїхала до Пало-Альто в Каліфорнії. Цього ж місяця вона отримала першу інвестицію від співзасновника системи PayPal Пітера Тіля. Компанія викинула із назви артикль The після того, як у 2005 році було придбано доменне ім'я facebook.com за $200 тисяч.
У вересні 2005 року було відкрито шкільну версію Facebook'у. На думку Цукерберга, це був цілком логічний наступний крок.[39] Для того щоб приєднатися до шкільної мережі, потрібно було запрошення. Згодом Facebook розширив доступ до сервісу працівникам кількох компаній, у тому числі Apple Inc. та Microsoft. 26 вересня 2006 року Facebook став доступним для кожного віком від 13 років і старше з дійсною адресою електронної пошти.
24 жовтня 2007 року корпорація Microsoft заявила, що вона придбала 1,6% акцій Facebook за $240 мільйонів, що дозволило вирахувати загальну вартість компанії — близько 15 мільярдів доларів. Microsoft отримав права на розміщення міжнародної реклами на веб-сайті. У жовтні 2008 року компанія Facebook повідомила про відкриття своєї міжнародної штаб-квартири у столиці Ірландії — Дубліні. У вересні 2009 року було оголошено про отримання першого прибутку. У листопаді 2010 року, за даними SecondMarket Inc., ринку акцій приватних компаній, вартість Facebook'у становила $41 мільярд доларів (трохи більше, ніж eBay). Таким чином, вона стала третьою за капіталізацією веб-компанією у США після Google та Amazon
Трафік Facebook стабільно зростав після 2009 року. Наприкінці тижня 13 березня 2010 року Facebook відвідало більше людей, ніж Google. Facebook також став найкращою соціальною мережею на кожному з восьми ринків на Філіппінах, в Австралії, Індонезії, Малайзії, Сингапурі, Новій Зеландії, Гонконгу та В'єтнамі, тоді як інші бренди займали високі позиції на окремих ринках, серед них Гуглівський Orkut в Індії, Mixi.jp у Японії, CyWorld у Південній Кореї та продукт Yahoo! Wretch.cc на Тайвані.
2011 року сайт Lovely-Faces.com вкрав фотографії і особисті дані 250 тисяч користувачів мережі Facebook для того, аби продемонструвати інвесторам, наскільки переоцінена соціальна мережа та незахищеність даних зареєстрованих користувачів.
17 травня 2012 року Facebook провів первинне розміщення акцій (IPO) на біржі NASDAQ. В результаті IPO активи компанії були оцінені в 104 мільярди доларів.
intelligence and drupalЗа повідомленням Марка Цукерберга, 24 серпня 2015 року вперше в історії існування соціальної мережі її добова відвідуваність перевищила один мільярд осіб, що становить приблизно сьому частину від чисельності усього людства.
Станом на липень 2016 року кількість користувачів становила 1,7 млрд, з яких 1,1 млрд відвідує свої обліківки щодня. 28 червня 2017 року кількість користувачів Facebook сягнула 2 млрд людей.
31 серпня 2017 року Facebook припинив експеримент із навчання штучного інтелекту пари комунікаційних ботів між собою через те, що в ході експерименту боти, які мали навчитися торгуватися, щоб в подальшому брати участь у переговорах з людьми, перестали спілкуватися між собою зрозумілою для людей мовою, натомість використовуючи модифіковану мову, зрозумілу лише їм. За кілька днів перед тим Ілон Маск назвав штучний інтелект найбільшою загрозою, з якою зіткнеться цивілізація, а засновник Facebook Марк Цукерберг активно заперечував йому.
У першому кварталі 2018 року адміністрація соцмережі видалила 583 млн фейкових облікових записів або 3-4 % місячної аудиторії. Це було зроблено за допомогою ШІ. За оцінками компанії ШІ виявив 99,5 % з 1,9 млн спроб розмістити терористичні заклики. Порнографію і сцени насильства ШІ розпізнав гірше — 95,8 % і 85,6 % відповідно. І лише 38 % постів, що розпалюють ненависть і ксенофобію, було знайдено за допомогою ШІ, решту повідомлень компанія відсіювала вручну.
На початку 2018 року компанія заявила, що заборонить рекламу всього, що пов'язане з криптовалютою. Проте в червні повну заборону частково скасували. Так, рекламу із криптовалютою можуть давати перевірені рекламодавці. Для цього потрібен спеціальний дозвіл.
2019 року представили нову функцію, яка дозволяє ділитися спогадами про тих користувачів, які пішли з життя, і управляти їх сторінкою.
У 2011 р. соціальна мережа оголосила про запуск україномовної версії сайту. З цього моменту користувачі отримали можливість самостійно змінювати мову інтерфейсу в своєму профілі, а сам сайт при запуску з України став автоматично завантажуватися українською мовою. Як заявив Марк Цукерберг, число українських користувачів мережі постійно росте і керівництво проекту зробить все, щоб дати їм можливість спілкуватися з друзями та близькими незалежно від їх місця перебування.

0031 facebookСпецифіка використання Facebook у бібліотеці.
Використання таких веб-сайтів як Facebook може відбуватися у двох напрямках: для збору інформації чи для її розповсюдження. 
Переваги Facebook: 
1. Інтерфейс, який використовується в Facebook, дозволяє легко розділяти життєві, освітні, соціальні, особисті і професійні інтереси завдяки розподілу друзів на групи та перегляду сторінок в режимі «Хроніка»; 
2. Спеціальні можливості інтерфейсу Facebook захищають приватне життя його учасників від несанкціонованого вторгнення. Налаштування конфіденційності включають в себе такі розділи: спілкування, профіль і мітки, додатки і веб-сайти, обмежити доступ до минулих публікацій, заблоковані користувачі й додатки.
3. Можливість використання мобільного телефону для того, щоб зайти в Facebook, що дозволяє учасникам перебувати на зв'язку зі своїми друзями і партнерами, незалежно від місця перебування. Для роботи це є зручним, адже специфіка праці бібліотекаря полягає у мобільності;
4. Завантаження фотографій з мобільного телефону;
5. Прості та зручні інструменти для пошуку друзів за такими критеріями: за країною та містом проживання; за середньою школою та вищим навчальним закладом; за роботодавцем; за ім’ям та прізвищем. Особливим плюсом є можливість імпорту контактів (імпорт контактів поштових служб; імпорт контактів програм передачі повідомлень) та пошуку за місцем роботи;
6. Facebook має велику платформу для ділового спілкування, просування ідей та проектів; реклами різних продуктів і товарів; соціальних опитувань і культурно-просвітницької діяльності;
7. Вартість он-лайн реклами в Facebook, на порядок нижче вартості подібних послуг, пропонованих іншими соціальними мережами, а сама реклама доступна більш широкій аудиторії;
8. Серіали та фільми публікуються з офіційних сторінок, а сторінки відомих людей підтверджені на правдивість;
9. Можливість додання посилання на вподобану сторінку в Інтернеті та коментування цих посилань;
10. Кнопка «Like it» та «Мені більше не подобається» для спостереження за точкою зору користувачів;
11. За головну сторінку взято стрічку активності друзів, а не власну;
13. Високоякісна система захисту від спаму.

Недоліки Facebook:
1. Через свою простоту, інтерфейс Facebook може здатися користувачам нудним, прісним і незацікавлюючим, порівняно з іншими веб-сайтами соціальних мереж;
2. Facebook не призначений для розширення кола спілкування і для пошуку й додавання нових друзів за інтересами або ключовим запитами;
3. Відсутня можливість закачувати свої аудіо файли. Це є великим мінусом, адже унеможливлює закачування записів інтерв’ю, подій тощо;
4. Можливість закачувати відеофайли тривалістю тільки до 20 хвилин.

Соціальні мережі допомагають розширити інформаційне поле бібліотекаря, сприяють швидкому розповсюдженню та отриманню інформації та пошуку людей. Такі можливості Facebook як візитка, групи та публічні сторінки допомагають розповсюджувати інформацію, охоплюючи велике коло потенційної аудиторії. Опитування допомагають дізнатися думку користувачів, що може стати незамінним під час вивчення певних тем чи підготовки результатів соціального опитування. А інтерфейс сторінок користувачів сприяє зручному пошуку потрібної інформації.

Типи користувачів соцмережі Facebook.
Гортання стрічки новин у соціальних мережах вже стало таким же звичним вранішнім ритуалом, як випити каву або почистити зуби, приміром. Навіть якщо ви ретельно відбираєте френдів, ви все одно будете бачити у стрічці досить різношерстні публікації – адже всі ми різні!
FB images 2020Команда науковців Університету Брігама Янга в американському штаті Юта визначила, що існує 4 типи користувачів соцмережі Facebook. Дослідникам вдалося поєднати усіх учасників опитування у 4 категорії: реалісти, лідери думок, селфіфани й спостерігачі.
1. Реалісти сприймають Facebook як спосіб продовжити стосунки, які у них є у реальному житті із людьми, котрих вони знають особисто та постійно спілкуються.У списку друзів у них зазвичай до ста людей – родичі, колеги, друзі, однокурсники. Наприклад, соцмережа допомагає їм виявляти почуття та стежити за життям родини.
2. Лідери думок рідко пишуть про себе, натомість жодна резонансна подія не обходиться без їхнього коментаря.
Вони завжди намагаються пояснити, що насправді відбулося, визначають #зрадою чи #перемогою стала та чи інша подія. Профіль у Facebook для них – спосіб висловитися, а не підтримувати контакти із родичами й друзями.
3. Селфіфани постійно викладають свої фото й відео, щоб зібрати якомога більше лайків. Вони переконані, що чим більше лайків стоїть під їхніми постами, тим більше їх люблять віртуальні друзі, розуміють та поділяють їхні думки.
4. Спостерігачі на Facebook більше орієнтовані на те, щоб підглядати за життям інших. На аватарці у них напевне ведмедик із квіточкою або кінь, який перестрибує через прірву.

Facebook може відслідковувати ваші рухи онлайн, навіть якщо ви ніколи не відвідували сайт цієї соціальної мережі.

facebook znaie pro vasПро те, що найбільша соціальна мережа у світі створює секретні файли про діяльність мільярдів людей, пише The Daily Mail.
Компанія Марка Цукенберга запевняє, що використовує цю інформацію для цільвої реклами та формування контенту, який будується на наших вподобаннях, а також задля забезпечення безпеки.
Власники аккаунтів у Facebook можуть завантажити копію файлу, у якому зібрана вся інформація про них, але конфіденційність користувачів, які відстежується третіми особами, наразі під питанням.
Це означає, що існує тільки один шлях побачити, якою інформацією володіє Facebook, – створити власний аккаунт.
Отримати доступ до файлу з вашими даними у Facebook можна зайшовши у "Налаштування" і далі натиснувши "Завантажити копію ваших даних з Facebook".
Ця соціальна мережа може збирати дані про всю діяльність в інтернеті, починаючи від пошуку та історії чату в Messenger і закінчуючи завантаженими фотографіями та файлами, що надсилаються на його сервери.
Крім того, Facebook  використовує плагіни та файли-cookie – інструменти, які відстежують діяльність користувача в інтернеті, – для збору даних через сторонні веб-сайти.
Щоразу, коли ви ставите лайк, поширюєте контент у Facebook або відвідуєте сайти через додатки цієї соціальної мережі, за вами стежать.
Навіть якщо ви ніколи не заходили на сайт Facebook, компанія все ще може відстежувати вашу діяльність у брайзері без вашого відома.
Більш ніж 10 тисяч веб-сайтів складаються з невидимих трекерів, які називаються пікселями. Вони записують інформацію про те, якою операційною системою ви користуєтеся, яка ваша IP-адреса, яку активність на веб-сайті ви здійснюєте продовж відвідування.
Це дозволяє компанії знати все, починаючи з того, де ви знаходитеся, хто є вашим інтернет-провайдером, які типи сайтів вам подобаються та скільки часу ви витрачаєте на їх відвідування.
Занепокоєння щодо відстеження активності соціальною мережею та обробкою конфіденційної інформації вже притягнули компанію Facebook до юридичної відповідальності.
У лютому 2018 року бельгійський суд постановив зупинити відстеження діяльності бельгійських користувачів інтернету, які не мають аккаунту у соцмережі або штрафуватиме компанію на 250 000 євро на день.
Напротивагу Facebook вважає, що файли-cookie та пікселі використовуються відповідно до технологічних стандартів.
"Ми побудували команду людей, які фокусуються на захисті конфіденційності, від інженерів до дизайнерів, й інструменти ці дозволяють людям обирати і контролювати", – заявив Facebook.

11 речей, які варто негайно видалити із Facebook

Всього кілька кроків допоможуть зменшити вплив Facebook на вас.
1. Видаліть мобільний додаток. Навіщо він вам потрібен у телефоні?
Подумайте про всі години, які ви витратили на його перегляд. Подумайте про книги, які ви могли б читати; людей, із якими ви могли б зустрітися; речі, які ви могли б зробити в цей час.Не кажучи вже про те, що додаток Facebook виснажує батарею вашого гаджету.
2. Видаліть ваш номер телефону. Facebook хоче бути на першій сторінці в Інтернеті. Навіщо допомагати йому в цьому надаючи вашу особисту контактну інформацію?
Особливо, з огляду на те, що соцмережа дала зрозуміти, що не дбає про добробут своїх даних.
3. Видаліть друзів, які не є друзями. Дослідники кажуть, що ми можемо підтримувати близько 150 стабільних відносин. Скільки друзів у вашому переліку?
Ви ж не зупиняєтеся на вулиці, щоб поговорити з кожним, чому ви робите це у інтернеті?
4. Видаліть свої вподобання. Соцмережа вперто пропонує вам дивну рекламу? Натисніть на це посилання, і ви потрапите на сторінку, яка покаже вам ваші рекламні преференції.
Видаліть все та скасуйте всі дозволи.
5. Видаліть розпізнавання осіб. Натисніть на це посилання. Перейдіть до пунктів "Хто може додавати щось у мій життєпис?" та "Як я можу керувати позначками, що ставлять люди та пропозиціями до позначень?" і скасуйте дозволи.
6. Забороніть геолокацію на фото тегах. Якщо ви позначили розташування будинку, люди можуть бачити, де ви живете.
Це погано з очевидних причин.
7. Приберіть стан стосунків. Вкажете, що ви "одинак/одиначка" та, можливо, потім купу разів пошкодуєте, коли вам будуть писати в особисті повідомлення незнайомці.
8. Не чекіньтеся в аеропорту. Якщо ви розміщуєте план відпочинку в соціальних мережах, то не дивуйтеся що у разі пограбування вам відмовлять у страховому відшкодуванні.
Говорили людям, що ви далеко – чого ж ви чекали?
9. Видаліть дані кредитної картки. Чому б ви там таке коли-небудь писали? Це здається очевидним, але не робіть такого.
10. Приберіть дату вашого дня народження. Це може бути частиною інформації, яка використовується у крадіжках особистих даних. Вас не вітатимуть з Днем народження? Хто згадає – напише повідомлення, інші не дуже вам і друзі.
11. Ваш акаунт теж видаліть. Ви ж давно хочете зробити це?

SMFACEBOOK222Фільм «Соціальна мережа». Режисер Девід Фінчер і сценарист Аарон Соркін зняли фільм про Марка Цукерберга, творця найпопулярнішою в світі соціальної мережі Facebook. Називається картина – «Соціальна мережа» (The Social Network), за мативам книги “Випадкові мільярдери: як створювався Facebook, історія про секс, гроші, геніальності і зраді”. Фільм «Соціальна мережа» настільки сучасний, неоднозначний і навіть жорсткий, що організатори чергового Нью-Йорского кінофестивалю, який був проведений 24 вересня-10 жовтня 2010 року вирішили, що ця картина ідеально підходить для відкриття "кинодейства" – картина Фінчера стала першою стрічкою, яку побачили відвідувачі фестивалю.
Арон Соркін написав свій сценарій на основі документальної книжки Бена Мезріча «Випадкові мільйонери». Варто зазначити, що ніхто з співробітників або персоналу сайту Facebook, включаючи засновника Марка Цукерберга, не брав участі у створенні даного проекту. 
«Соціальна мережа» — єдиний художній фільм 2010 року, з приводу якого професійні критики англомовного світу ухвалили стовідсотково позитивний вердикт. Узагальнивши рецензії, на сайті Rotten Tomatoes був зроблений наступний висновок: «Бездоганний сценарій, дивовижна режисура, першокласна гра акторів роблять „Соціальну мережу“ захоплюючим і амбітним зразком сучасного кіномистецтва в його найкращих проявах».
Роджер Еберт у своїй рецензії високо відгукнувся про стрічку, яка спростовує поширену думку, ніби неможливо зняти хороший фільм про програміста — людину, яка розмовляє малозрозумілою для більшості інших людей мовою. «У наш час, коли діалоги сповільнюються і капцаніють на догоду дурням у залі для глядачів, діалог цього фільму летить з шаленою швидкістю та іскриться, як старі добрі фарси… Історія, яку складно переказати, знаходить ясність і захоплює всю увагу», — пише маститий кінокритик.

 

Матеріали (Режим доступу станом на 03.02.2021): 
https://ms.detector.media/mediadoslidzhennya/post/22446/2019-02-14-kilkist-koristuvachiv-facebook-v-ukraini-dosyagla-13-milioniv-doslidzhennya/
igroup.com.ua/seo-articles/facebook/
https://www.radiosvoboda.org/a/29933670.html
http://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/1089/1/D_Bodnenko_Facebook.pdf
https://www.unian.ua/science/10422243-facebook-hoche-ob-yednati-whatsapp-instagram-i-facebook-messenger.html
https://bit.ua/2019/09/social_media/
https://plusone.com.ua/research/Facebook%20%D1%82%D0%B0%20Instagram%20%D0%B2%20%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96%20(%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%8C%202019)_.pdf 
http://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/1089/1/D_Bodnenko_Facebook.pdf 
https://uk.wikipedia.org/wiki/Facebook 
https://www.jnsm.com.ua/h/0204P/ 
https://24tv.ua/techno/facebook_testuye_temniy_rezhim_yak_vin_viglyadaye_n1222097 
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0_(%D1%84%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BC) 
https://support.office.com/uk-ua/article/%D0%9F%D1%83%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%85-facebook-twitter-%D1%82%D0%B0-%D1%96%D0%BD%D1%88%D0%B8%D1%85-d0692c2c-5154-43df-994e-9455c1ad69dd 
https://life.pravda.com.ua/society/2017/05/16/224218/ 
https://life.pravda.com.ua/society/2017/07/6/225172/
Підготувала науково-технічна бібліотека

зав.сектору Новосад В.Я.

Матеріали підготовлено 03.02.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page