Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"Я ніколи не планувала бути винахідницею, але моє відношення до життя завжди було винахідливим" /Sally Fox/

11 лютого 2015 р. «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат» резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН був введений для відзначення Міжнародний день жінок та дівчат у науці /International Day of Women and Girls in Science/.women in science 2020

women in science 2020 220 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій зізнавався рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в даній сфері. 
Через 2 роки на черговому пленарному засіданні Генасамблеї була прийнята резолюція (70/212), яка проголосила 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат у науці /International Day of Women and Girls in Science/.
Варто відзначити, що це стало новим етапом реалізації плану розвитку суспільства до 2030 року, відомого як Резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: Порядок денний у галузі сталого розвитку на період до 2030 року».
Головна мета Резолюції – досягнення якісних змін у процесі залучення жінок і дівчат у науку. Останнім часом світове співтовариство досягло значних успіхів у цій справі, але чомусь жінки і дівчата досі стикаються з обмеженнями у цій діяльності.
Резолюція закликає країни світу звернути увагу на проблему, постаратися визначити причини гендерного дисбалансу в області науки, техніки та інновацій, а також організувати програми заходів по залученню жінок і дівчат у наукову діяльність.

Уперше цей день відсвятковувався 11 лютого 2016 р. й кожного  року до його відзначення долучається все більша кількість прогресивних жінок та чоловіків, адже без досягнення гендерної рівності в т. ч. у науці неможливо  досягнення цілей сталого розвитку. За останні роки міжнародна спільнота досягла значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку, але, внаслідок існуючих у суспільній свідомості стійких гендерних стереотипів та упереджень, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері.
Жіночі сторінки історії, в т. ч. й ті, що пов’язані з історією науки, з науковими дослідженнями, винаходами та досягненнями жінок, залишаються маловідомими, а ставлення до жінок, які обрали науку сферою реалізації дуже часто – упередженим.
Для того, аби зробити жінок видимими, відзначити їхню роль та наукові досягнення, представниці та представники феміністичної спільноти, громадських організацій,  дослідниці-активістки розробляють різноманітні арт-проекти.

Наука – важка і серйозна сфера, яка потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі. Інакше кажучи, вона просто створена для жіноцтва.
Впровадження гендерної рівності в усі сфери людського життя – стратегічна ціль, яку поставили собі усі прогресивні країни світу.
Талант не має ні статевих, ні національних чи ідеологічних обмежень. Єдине, що може стати на його перешкоді – страх та непевність у власних силах.

women in scienceВласні проекти Центру гендерної культури та Музею жіночої та гендерної історії, присвячені внеску жінок у розвиток науки:

Жінки в науці

 

Матеріали /Режим доступу станом на 06.02.2021р./:
https://znaj.ua/society/210397-mizhnarodniy-den-zhinok-i-divchat-u-nauci-2019-cikavi-fakti-pro-svyato
https://www.youtube.com/watch?v=iQJX1KdLqmY
https://povaha.org.ua/zhinka-v-nautsi-suchasni-ukrajinky-pro-yakyh-varto-znaty/
https://uatv.ua/calendar/mizhnarodnyj-den-zhinok-divchat-u-nautsi/
https://zik.ua/news/2019/02/11/zhinkynaukovtsi_sogodni_svyatkuyut_svoie_profesiyne_svyato_1507371
https://www.poglyad.tv/11-lyutogo-mizhnarodnyj-den-zhinok-i-divchat-u-nautsi/
https://www.google.com/search?q=Sally+Fox&rlz=1C1OKWM_ruUA788UA788&oq=Sally+Fox&aqs=chrome..69i57.471j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8 
https://www.genderculturecentre.org/mizhnarodniy-den-zhinok-ta-divchat-u-nau/
https://www.bbc.com/ukrainian/features-42992784
https://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/uzhnu-sviatkue-mizhnarodnyj-den-zhinok-i-divchat-v-nauci.htm
 
 Підготувала науково-технічна бібліотека
зав. сектору Новосад В.Я.

Матеріал підготовлено 06.02.2021р.

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page