Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

14 жовтня - Міжнародний день екологічної освіти. Екологічна освіта в світі вважається сьогодні пріоритетним напрямом навчання та виховання

Екологічна освіта повинна бути пріоритетним напрямом навчання і виховання з дитинства. Адже поширення екологічних знань, дбайливе ставлення до навколишнього природного середовища, діяльність по формуванню екологічної культури населення  — це запорука безпечного майбутнього для всього людства.ekologizatsiya 2021

my visual 49556851 1021x1024Стокгольмська конференція з охорони навколишнього середовища в 1972 році прийняла рекомендацію щодо створення міжнародної програми з освіти у сфері навколишнього середовища. 14 жовтня 1977 року в Тбілісі (столиця Грузії) відкрилася Міжурядова конференція Організації Націй за екологічною освітою, організованою ЮНЕСКО та ЮНЕП, яка завершилась 26 жовтня заявами, що мають велике значення для сьогодення.

Офіційно проводять World Environmental Education Day 14 жовтня, але багато екологічних організацій відзначають цей День також 26 січня і 12 травня.

Людей на Землі стало так багато і їх запити зросли настільки, що ресурсів нашої планети вже не вистачає. 
Ми все частіше чуємо про збільшення природних катаклізмів, недолік ресурсів, забруднення навколишнього середовища. 
Через складність цих явищ людям важко уявити масштаб того, що відбувається, оцінити який же внесок вносять вони самі в негативні явища, що відбуваються з нашою планетою.

Основним завданням Міжнародного дня екологічної освіти є інформованість громадськості про стан справ у сфері екологічної безпеки, дотримання місцевими суб’єктами чинного природоохоронного законодавства. З огляду на те, що майбутнє належить зростаючому поколінню, його вмінню оцінювати ситуацію, адекватно реагувати на зміни і вирішувати проблеми, пов’язані з виживанням планети, то все важливішим стає формування екологічної поведінки людини, яка базується на повному екологічному мисленні.
Основна мета Міжнародного дня екологічної освіти — просування екологічних знань та формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан справ в області екологічної безпеки та про стан навколишнього середовища, а також виховання і підготовка громадянина, що вміє мислити екологічно.

Важливо також відзначити, що Міжнародний ден екологічної освіти значимий не тільки для тих, хто займається екологічним освітою і освітою, а й для всіх жителів нашої планети, адже йдеться про безпечне життя в майбутньому всіх нас.

Всі люди прагнуть до того, щоб їхнє життя покращувалося. Покращення життя зазвичай зв'язується в нашій свідомості з економічним зростанням в країні, поліпшенням добробуту нашої сім'ї. Підвищення рівня життя людей і зростання економіки відбувається за рахунок перетворення природних ресурсів у матеріальні цінності. Ми використовуємо ліс для виробництва паперу, нафту для транспорту та медицини, вугілля для опалення будинків, торф і мінеральні добрива в сільському господарстві, метали для виробництва необхідних машин і техніки та багато іншого.
При цьому виробляються відходи...

Прищеплення екологічної культури сьогодні - запорука збереження здоров'я майбутніх поколінь!
Якщо знання — це сила, то немає потужнішої екологічної сили, ніж екологічні знання.
Екологічні знання - компонент екологічної освіти і виховання!

Сьогодні кожен має володіти мінімальними екологічними знаннями. А екологічна освіта повинна бути пріоритетним напрямом навчання і виховання з дитинства. Адже поширення екологічних знань, дбайливе ставлення до навколишнього природного середовища ,діяльність по формуванню екологічної культури населення  — це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

den ecoznaniyОсвіта була і залишається однією з пріоритетних галузей соціально-економічного поступу в різні періоди суспільних трансформацій. Принципи еколого-збалансованого розвитку потребують орієнтації усіх виробництв на забезпечення пом’якшення тиску на довкілля, зменшення обсягів видобутку й використання природних ресурсів та припинення нищення навколишнього природного середовища. 
На жаль, не приділяється належної уваги екологізації вищої освіти та освіти в цілому, хоч сьогодні, у період глобальної екологічної кризи, вона має бути визнана найнеобхіднішою і найважливішою. Драматизм екологічних реалій сьогоднішнього світу, особливо України, свідчить про безперспективність розвитку суспільства без екологічного мислення, свідомості, культури, тому формування сучасної системи екологічної освіти, зокрема вищої, для збалансованого, гармонійного, природоузгодженого поступу є не лише пріоритетним державним завданням, а й одним з важливих і складних концептуальних підходів до проблеми розвитку цивілізації та ноосферогенезу.
Екологія в сучасному її розумінні покликана стати базовою освітньою галуззю, з власною проблематикою, методологією, колом наукових, життєво важливих проблем. Одним з головних завдань екоосвіти є формування екологічної культури кожної особистості та етносу в цілому, ефективний розвиток якої може бути реалізований через цілісну освітньо-виховну систему на базі принципово нової еколого-навчальної моделі. Час чіткого розмежування дисциплін минув. Нинішня освіта мала б сприяти всебічному розумінню єдності світу, який людина налаштована вдосконалити і поліпшити при беззастережному дотриманні екологічних законів.
Розуміння екологічної освіти як викладання лише біологічних, географічних чи інших природничих дисциплін є помилковим, оскільки навчальний зміст екологічної освіти має плекати екологічні цінності культури, що виховують підростаюче покоління на всіх етапах життя, особливо у період формальної і неформальної освіти, нинішні суперечності якої певною мірою відповідальні за екологічний стан суспільства.
Екологічна освіта повинна отримати статус стратегічної, масштабної, важливої пріоритетної галузі, з розширеним і оновленим змістом, формою та методами навчання в умовах інформатизації суспільства. Нагальною є потреба в організації її моніторингу, розвитку формальної і неформальної складових, впровадженні сертифікації навчання керівних кадрів, відповідальних працівників, депутатського корпусу, стандартизації їх екомінімумів, запровадженні екоменеджменту і екоаудиту в усіх галузях економіки, особливо в системі освіти, у постійному опрацюванні перспектив екологічної освіти в державі. Сьогодні варто ставити питання не про розвиток і вдосконалення екологічної освіти, а про новий її статус і важливу роль у розбудові системи освіти для збалансованого суспільства.

Формуючи екологічну культуру сьогодні, ми зберігаємо здоров’я та здорове довкілля майбутніх поколінь!

Науково-технічна бібліотека НЛТУ України усіма своїми засобами та можливостями популяризує екологічну освіту, як один з пріоритетних напрямків навчання і виховання людей. 
До вашої уваги віртуальна виставка "Екологічні знання як компонент екологічної освіти і виховання" та відеоролик "Екологізація освіти як чинник сталого розвитку суспільства".. Запрошуємо до перегляду! 

 

 Віртуальна виставка "Екологічні знання як компонент екологічної освіти і виховання"

Матеріали (Режим доступу станом на 11.10.2021р):
https://biotech.nuph.edu.ua/2163/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&event=204626
https://loda.gov.ua/news?id=42550
http://eeng.onaft.edu.ua/ua/archives/3187

Підготувала науково-технічна бібліотека
зав.відділу обслуговування В. Новосад,
провідний бібліотекар Х. Гордійчук
 
Матеріал підготовлено 11.10.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page