Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Навчимося використовувати папір раціонально!

Ви можете уявити своє життя без використання паперу? А якщо хоча б на один день? Дійсно, це доволі важко, але все ж можливоnews day without paper

Щорічно кожен четвертий четвер жовтня визнаний вважатися Міжнародним днем без паперу (World Paper Free Day). Компанії і люди у всьому світі діляться досвідом про те, які дії і технології допомагають скорочувати зайві витрати паперу в роботі, бізнесі та виробництві. 
Мета Міжнародного дня без паперу: показати на реальних прикладах, як і за допомогою яких технологій кожна організація може внести вклад у збереження природних ресурсів. 
Унікальність акції в тому, що вона приносить користь не тільки природі, але й бізнесу. Використання технологій електронного документообігу, оптимізація бізнес-процесів в компаніях дозволяють організаціям поступово скорочувати витрати на друк, зберігання і транспортування паперу. 

Тільки уявіть, щороку один працівник офісу викидає 160 кг паперових відходів, а майже половина усіх документів потрапляє у смітник протягом доби після роздрукування.
Між тим для виробництва однієї тонни паперу вирубується щонайменше 17 дерев, витрачається 26 тисяч літрів води, 4000 кВт електроенергії й 240 літрів палива.
І масштаби зростають – тільки за останні 20 років використання паперу зросло на чверть.

Життя без паперу. Кілька дієвих ідей
Що може зробити держава, бізнес і кожен із нас, щоб зменшити споживання паперу і зберегти ліси, читайте далі і дійте.

ЕЛЕКТРОННИЙ УРЯД

0bbd6f6 papir60 тонн паперу щорічно вдається економити в Австрії завдяки сервісам електронного врядування.
Австрійці можуть отримати будь-який потрібний документ чи довідку онлайн. І тільки якщо отримувач не відкрив перший лист протягом 7 днів, і другий – протягом 30, йому надсилають паперовий аналог.
Повноцінно електронний уряд працює в Естонії, де і проголосувати на виборах можна онлайн уже протягом 10 років.
Україна тільки нещодавно пішла цифровим шляхом, але деякі здобутки уже є.
Два роки, як на зміну паперовим державним тендерам прийшли електронні закупівлі у системі ProZorro.
Запрацювали електронні петиції.
Невдовзі онлайн можна буде отримувати будь-які довідки. 

ЕЛЕКТРОННИЙ ДОКУМЕНТООБІГ ДЛЯ БІЗНЕСУ

22e7ea3 papir3Безліч паперів, кімнати архівів – сьогодення чи не кожної компанії в Україні. Втім, чимало підприємців уже замінюють паперові бізнес-процеси електронними.
У 2017 році тільки через онлан-сервіс "Вчасно" обмінюватись електронними документами одне з одним почали майже 15 тисяч компаній.
Торговельний майданчик Zakupki.Prom.Ua вже за перший місяць після переходу на електронний документообіг заощадив понад 200 тисяч гривень на поштових витратах і папері.
В автотранспортній компанії Delivery пишаються тим, що одразу після переходу на електроні документи, скоротили споживання паперу у 3,5 рази, а отже зберегли кілька десятків дерев і продовжують це робити.
За нашими оцінками, уже за 2-3 роки понад 70% підприємців України будуть використовувати електронні документи замість паперових.

СВІДОМО ВИКОРИСТОВУЙТЕ ПАПІР

374f156 papir2Кожен із нас може економити папір щоразу під час походу у кіно, театр чи на концерт. Слід просто купувати квитки онлайн і проказувати на телефоні.
Паперові щоденники і нотатники варто поступово замінювати зручними електронними додатками для приміток і планування.
Де не вдається відмовитись від паперу, слід подумати про його вторинне використання.
Звичка викидати папір у спеціальні контейнери та збирати уживаний папір вдома і в офісі для передачі на подальшу переробку – проста, але водночас велика справа.
І щоразу, коли ваша рука тягнеться за чистим папірцем, пам'ятайте: без дерев ми точно жити не зможемо, принаймні у найближчому майбутньому.
А от жити без паперу варто спробувати уже сьогодні.

 Міжнародний день без паперу — це відмінний привід поділитися досвідом у використанні безпаперових технологій і розповісти іншим, про те, як можна вносити щоденний посильний внесок у захист екології з користю для бізнесу та життя. Повна відмова від паперових документів є недосяжною і непотрібною. Але, використовуючи сучасні технології в галузі ІТ та управління інформацією, можна домогтися вагомого внеску в економію ресурсів, як на рівні компанії (держави), так і в практиці кожної окремої людини.
Для того, щоб підтримати Міжнародний день без паперу, компаніям достатньо розповісти про свій досвід партнерам, клієнтам, співробітникам через власні інформаційні ресурси, ЗМІ, офіційну групу Дня без паперу в соціальних мережах. Підтримати акцію може також будь-яка людина, розповівши про свій особистий досвід через соціальні засоби комунікації за допомогою хештегу #деньбезпаперу#daywithoutpaper, #деньбезпаперу.

Віртуальна виставка "Вторинне використання паперу"

Джерело /Режим доступу станом на 26.10.2021р./: 
https://necu.org.ua/mizhnarodnyj-den-bez-paperu/https://life.pravda.com.ua/columns/2017/10/26/227134/
https://theoutlook.com.ua/news/1841/m%D1%96zhnarodnij-den-bez-paperu.html
http://ecolog-ua.com/news/mizhnarodnyy-den-bez-paperu 
http://ecology.donoda.gov.ua/26-zhovtnya-chetvertij-chetver-zhovtnya-mizhnarodnij-den-bez-paperu/
http://newecolife.com.ua/materials/72-25-zhovtnya-mzhnarodniy-den-bez-paperu.html
https://ias.ua/news/mizhnarodniy-den-bez-paperu
http://ecolog-ua.com/news/25-zhovtnya-chetvertyy-chetver-zhovtnya-mizhnarodnyy-den-bez-paperu 
http://libr-universalka.blogspot.com/2015/10/blog-post_22.html
http://tvoemisto.tv/news/16_prostyh_porad_yak_dopomogty_nashiy_planeti_infografika_67727.html

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
зав. відділу обслуговування В. Новосад

Матеріали підготовлено 26.10.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page