Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Молитви шлем за Україну, з часів коли святили Русь, у час цвітіння й час руїни, а я й по нині ще молюсь… (до Дня Хрещення Київської Русі)

28 липня українці відзначають День хрещення Київської Русі, свято, що було засноване в 2008 році президентом Віктором Ющенком. Указ глави держави наказував відзначати цей день кожен рік двадцять восьмого липня, "в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Київської Русі".

У цей день церква вшановує пам’ять князя Володимира Святославича.

Цікаві факти про Володимир Великий назавжди викарбувані в історії:

  • Існує красива легенда, що князь Володимир відправив своїх послів в різні країни для тестування різних релігій. Посли, які перебували в Греції з великим захопленням розповідали про храм святої Софії: "Не знаємо на небі чи ми були чи на землі". Володимир, на якого, справили враження ці слова вирішив прийняти грецьке католицтво.
  • В 988 році військо князя Володимира обложило візантійське місто Херсонес у Криму. Володимир зажадав від грецьких імператорів віддати йому в дружини їх сестру — царівну Анну. І для цього обіцяв охреститися. Імператори відповіли згодою.
  • Незадовго до весілля Володимир несподівано осліп. Як тільки Володимир охрестився, він прозрів і вигукнув: "Тепер побачив я Бога істинного". Після хрещення Володимир повінчався з царівною Анною.
  • До Києва Володимир повернувся з грецьким і болгарським духовенством. Володимир хрестив киян на берегах Дніпра. Він зробив християнство — панівною релігією. Кумири язичницьких богів були відкинуті, спалені або кинуті в річку. На їхніх місцях стали будувати християнські церкви.
  • Сам Володимир, який був в молодості розпусним і жорстоким, духовно переродився після хрещення. Він жив "у страху Божому", перейнявся любов’ю до ближнього, роздавав бідним рясну милостиню з княжої казни і не наважувався страчувати навіть розбійників. У народній пам’яті князь Володимир залишився як Володимир Красне Сонечко, його оспівували у багатьох баладах.
  • Після того, як Володимир Великий прийняв християнство, він потратив свої зусилля на захист рідної землі від печенігів — степових кочівників. Князь Володимир помер в 1015 році.
  • В кінці 19 століття влада міста намагалися спорудити пам’ятник князя Володимира менш похмурим — пофарбували його в білий колір і обладнали підсвітку газовими пальниками.Скульптура Володимира Великого була відлита в Санкт-Петербурзі, потім перевезена на поїзді в Москву, але через відсутність залізниці в Київ, далі доставляти довелося кінною тягою. У нічний час хрест князя висвітлюється, створюючи враження справжнього дива.
  • Пам’ятник князю Володимиру зображувався на перших грошових купюрах України — купоно-карбованцях.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page