Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

24 жовтня - День Організації Об'єднаних Націй. День ООН - це день народження Організації Об’єднаних Націй

Зараз до складу Організації Об'єднаних Націй входять 192 держави. Крім цього, вони є членами Генеральної Асамблеї ООН. Серед найбільш важливих досягнень ООН, про які згадують в цей день, можна назвати підписання декларації прав людини, яка з'явилася в грудні 1948 року.

Звертаючись до світової спільноти з нагоди Дня ООН, Генеральний секретар ООН Бан Кі-мун зазначив: «Ми живемо у вкрай напружені часи - в епоху корінних змін і глибоких перетворень. Відбувається підвищення загроз безпеці, наростання таких проблем як нерівність і нетерпимість. Глобальні та національні установи проходять перевірку на міцність. У цей найвідповідальніший період Організація Об`єднаних Націй не повинна відставати ні по одному з напрямків своєї діяльності: підтримці миру, розвитку, прав людини, верховенства права і розширення прав і можливостей жінок і молоді у світі».
Організація Об`єднаних Націй - це не тільки місце для проведення дипломатичних раутів. В Організації Об`єднаних Націй працюють миротворці, які займаються роззброєнням воюючих сторін, медичні працівники, що доставляють ліки, співробітники з надання надзвичайної допомоги біженцям та експерти з прав людини, які надають допомогу у здійсненні правосуддя.
У процесі виконання цієї глобальної місії ми користуємося підтримкою незліченної кількості друзів і прихильників. Неурядові організації, вчені, науковці, меценати, релігійні лідери, представники ділових кіл та зацікавлені громадяни мають ключове значення для успіху нашої діяльності. Жоден керівник, країна чи установа не в змозі зробити все. Разом з тим кожен з нас може зробити свій внесок.
Сьогодні в День Організації Об`єднаних Націй я закликаю підтвердити наші зобов`язання і знову заявити про нашу спільну рішучість бути гідними ідеалів Статуту Організації Об`єднаних Націй та побудувати кращий світ для всіх».

Організація Об’єднаних Націй живе в серці і свідомості кожного громадянина як організація, здатна покласти край насильству і укоренити терпимість, сприяти розвитку і забезпечити рівність, захистити права людини і зменшити масштаби бідності. Працюючи на повну силу, Організація Об’єднаних Націй може сприяти здійсненню цих високих сподівань людства.

SDG contest2 115 вересня 2017 року - Уряд України представив Національну доповідь «Цілі сталого розвитку: Україна», яка визначає базові показники для досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР).  У доповіді представлені результати адаптації 17 глобальних ЦСР з уарахуванням специфіки національного розвитку.

Глобальні Цілі сталого розвитку були затверджені у 2015 році на саміті ООН з питань сталого розвитку. За ініціативи Уряду України та за сприяння системи ООН в Україні  протягом року тривав відкритий та інклюзивний процес адаптації ЦСР. Беручи до уваги принцип "нікого не залишити осторонь" та використовуючи широкий спектр інформаційних, статистичних та аналітичних матеріалів, була розроблена національна система ЦСР (86 завдань розвитку та 172 показники для моніторингу їх виконання).

Національну доповідь було підготовлено Міністерством економічного розвитку та торгівлі України за координації Наталі Горшкової. Доповідь було затверджено Міжвідомчою робочою групою високого рівня з питань організації процесу впровадження ЦСР в Україні під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра України - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та Координатора з гуманітарних питань, Координатора системи ООН в Україні, Постійного представника Програми Розвитку ООН в Україні  Ніла Вокера.

Консультації щодо ЦСР проходили як на центральному, так і на місцевих рівнях. Понад 800 провідних експертів утематичних сферах ЦСР брали участь у відкритому процесі встановлення національних завдань, що забезпечилооб'єктивність оцінок та узгодженість прогнозних показників. Серед експертів були представники міністерств та відомств, державних установ, агентств ООН в Україні, міжнародних організацій, ділової спільноти, експертного співтовариства, громадських організацій (насамперед тих, що представляють інтереси найбільш уразливих груп) та громадянського суспільства. Місцеві консультації проходили у 10-ти областях та відбувались за участі представників центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, громад, міжнародних організацій, інститутів громадянського суспільства.

Ця робота проводилася за підтримки усіх агентств ООН в Україні, зокрема, Програми розвитку ООН, та спільно з Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України.

dklsdjgmЗАВАНТАЖИТИ НАЦІОНАЛЬНУ ДОПОВІДЬ 
DOWNLOAD 2017 NATIONAL BASELINE REPORT «Sustainable Development Goals: Ukraine»

Цілі сталого розвитку (ЦСР), яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Перелік ЦСР був офіційно затверджений на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН в кінці вересня 2015 року.

В Україні у процесі визначення Цілей сталого розвитку, відповідних завдань та показників на довгострокову перспективу необхідно враховувати глобальні орієнтири розвитку, принципи сталого розвитку та суспільну думку щодо бачення майбутнього розвитку. Світовий досвід свідчить, що суспільний прогрес значною мірою залежить від підтримання балансу між цілями підтримки економічного зростання, конкурентоспроможності бізнесу, забезпечення екологічної безпеки та зменшення соціальної нерівності. Для досягнення довгострокових цілей необхідно послідовно виконувати визначені коротко- та середньострокові завдання. Передумовами досягнення всіх без винятку цілей розвитку є якісне управління, викорінення корупції, суспільна підтримка. Відповідно належне управління, чесна та прозора влада, участь населення у прийнятті рішень та контролюванні їх виконання мають враховуватись при  формулюванні стратегічних цілей.

«Для досягнення Цілей Сталого Розвитку на національному рівні Україна здійснюватиме нові програми і проекти, які на практиці забезпечать макроекономічну стабільність, екологічний баланс та соціальну згуртованість. ЦСР служитимуть в якості загальної основи для подальших перетворень в Україні», - саме так зазначив Президент України Петро Порошенко у своєму виступі на Саміті ООН з Порядку денного в галузі розвитку на період після 2015 року, який відбувся в рамках 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, і під час якого було надано загальне бачення нових орієнтирів розвитку до 2030 року та визначено 17 Цілей сталого розвитку.

 

Матеріали (Режим доступу): http://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/m/tm.pl?Month=08&Day=22&a=Q
http://beyond.ua/mizhnarodniy-den-organizaciyi-obiednanih-naciy-den-oon
http://www.un.org.ua/ua/tsili-rozvytku-tysiacholittia/tsili-staloho-rozvytku

http://24tv.ua/v_oon_oprilyudnili_nevtishni_prognozi_shhodo_donbasu_n880432
http://monitor.cn.ua/ua/rest/58301
http://www.un.org.ua/ua/informatsiinyi-tsentr/news/2999-2012-10-25-18-11-18-24-zhovtnya-den-oon 
http://www.un.org.ua/ua/publikatsii-ta-zvity/un-in-ukraine-publications/4203-2017-natsionalna-dopovid-tsili-staloho-rozvytku-ukraina-iaka-vyznachaie-bazovi-pokaznyky-dlia-dosiahnennia-tsilei-staloho-rozvytku-tssr 
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 16.10.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page