Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

XVII #радіодиктант національної єдності. Приєднуйся!

Є в української нації найбільший герой, який зазнав найжорстокіших нападів і якого росіяни намагалися знищити у першу чергу,
бо знали, що з ним ми нездоланні.
Це – наша мова! 

Всеукраїнський диктант національної єдності. Приєднуйся!

У день української писемності та мови 9 листопада на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. 
Щороку всі бажаючі - в Україні та за її межами - можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не так точно з'ясувати, чи добре знають українську мову, як демонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

 Захалявна книжечка учасника радіодиктанту.

Міфи про #радіодиктант

Міф І. Радіодиктант мають право писати лише ті, хто вивчив напам'ять "Український правопис", "Кобзар" Тараса Шевченка і знає, ким Олена Пчілка доводилася Лесі Українці, а Марко Вовчок - Марії Вілінській.
Неправда. Радіодиктант може писати кожен: і хто лише вчиться виводити крапочки над літерою Ї, і хто ніколи не помиляється у наголосі слова вІрші, і хто знає, що Богдан і Ігор писатимуться через дефіс, якщо поруч стоїть слово Антонич, бо воно - прізвище.
І навіть ті, хто й досі плутає Є, Е і Э.

Міф ІІ. Якщо ви напишете #радіодиктант із помилками, за вами прийде мовний патруль.
Неправда. Ніхто не рахуватиме ваших помилок. Навіть більше: ніхто не ставитиме вам оцінок. Радіодиктант кожен пише сам для себе. І сам себе може перевірити: 11.11 об 11.11 завжди викладається текст.
Усі, надіслані на радіо, диктанти перевіряються, але з єдиною метою: відшукати роботи без помилок і озвучити імена їхніх авторів на всю Україну. У чужих радіодиктантах вишуковують помилки лише невігласи.

Міф ІІІ. Радіодиктант - сакральне дійство, яке стає нелегітимним без рушників, караваїв, вишиванок і хорового виконання "Реве та стогне..."
Неправда. Кожен пише радіодиктант, де хоче, як хоче і дотримуючись своїх власних традицій. Можна писати в гордій самотності, а можна - толокою. Головна умова - хороший настрій. Ну, а хороший настрій передбачає ... свято. А там, де свято, там і вишиванки, і пироги, і голубці, і борщ із часником, і ... чай із чим Бог послав. Головне, не захопитися чаюванням, борщуванням, співами, танцями, фотографуванням зі своїм диктантом або його перевіркою настільки, щоб не встигнути надіслати його на Хрещатик, 26 упродовж 9-10 листопада. Чи упродовж доби на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  :)

Міф ІV. В історії радіодиктанту існує один єдиний Олександр Авраменко.
Неправда. У Таїланді живе його повний тезка: Олександр Миколайович Авраменко. Він щороку пише радіодиктант і надсилає звичайною поштою. Але лихо в тому, що в Таїланді у листопаді - дуже погана погода. І ще гірший Інтернет. А писати Олександр Авраменко може радіодиктант лише через Інтернет. І це вдається йому не з першого разу. Інколи навіть не з другого. А лист від нього йде ще довше. Утім, ми до останнього не оголошуємо результати, чекаючи саме на цей лист. Хоча ніколи не знаємо, чи писав Олександр Авраменко радіодиктант цього року, чи ні. Але віримо й чекаємо.
Так само, як чекаємо на кожен-кожен ваш диктант. Це - правда.

Далі буде...

Матеріали користувача Facebook Alina Akulenko (Акуленко Аліна Анатоліївна - кандидат філологічних наук, асистент, викладач Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, головний редактор освітньо-виховних програм Національної радіокомпанії України).

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page