Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

8 листопада - Всесвітній день містобудування (урбанізму)

Святкується щороку 8 листопада з 1949 року. Відзначати День містобудування (урбанізму) запропонував професор університету Буенос-Айреса Карлос Марія делла Паолера. Його метою було підвищити інтерес суспільства до галузі.

ООН закликає міста бути більш відкритими для розвитку

Представництво ООН в Україні пропонує ознайомитися з Новою програмою розвитку міст українською мовою.

З 17 по 20 жовтня 2016 року у Кіто, столиці Еквадору, Нову програму розвитку міст ухвалили на Конференції Організації Об'єднаних Націй із житла та сталого міського розвитку (Хабітат-III). Програма включає 175 пунктів та охоплює різні аспекти урбаністики:

  • стале й суспільне міське процвітання та можливості для всіх;
  • сталий міський розвиток для соціальної інтеграції;
  • подолання злиднів;
  • екологічно сталий і стабільний міський розвиток;
  • створення сприятливої основи для побудови управління міським господарством.

До 2050 року міське населення світу збільшиться майже в два рази, тому урбанізація буде однією з найбільш радикальних тенденцій XXI століття.

Спостерігається поліпшення якості життя мільйонів міських жителів, але збереження численних форм бідності, зростаюча нерівність і погіршення стану навколишнього середовища залишаються одними з основних перешкод на шляху до забезпечення сталого розвитку в усьому світі.

Важливу роль має культура і культурна різноманітність, яка є джерелом збагачення людства і робить значний внесок у сталий розвиток міст, населених пунктів і громадян, наділяючи їх можливістю грати активну й унікальну роль в ініціативах у сфері розвитку.

Мета Програми полягає у створенні таких міст і населених пунктів, де всі люди можуть користуватися рівними правами і можливостями, а також своїми основними свободами.

Нова програма розвитку міст є універсальною за своїм охопленням та ставить на перше місце інтереси людини, захищає планету і, заснована на довгостроковій концепції, викладає пріоритети і дії на глобальному, регіональному, національному, субнаціональному і місцевому рівнях.

Повний текст Нової програми розвитку міст українською

 P.S. на сайті розміщено віртуальну виставку: Новий урбанізм: принципи розумного містобудування. Запрошуємо до перегляду!

Матеріали (Режим доступу): https://www.work.ua/ua/holidays/229/
http://zik.ua/news/2016/11/08/sogodni__vsesvitniy_den_mistobuduvannya_987475
http://www.un.org.ua/ua/publikatsii-ta-zvity/global-un-publications/4181-oon-zaklykaie-mista-buty-bilsh-vidkrytymy-dlia-rozvytku 
Підготувала науково-технічна бібліотека

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page