Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Національний лісотехнічний університет України отримав доступ до наукометричних баз даних Scopus

Scopus є інструментом для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Індексує 38 млн. записів з 18 тис. назв наукових видань 5 тис. видавців. База даних індексує наукові журнали, матеріали конференцій та серіальні книжкові видання. Розробником та власником SCOPUS є видавнича корпорація Elsevier. База даних доступна на умовах передплати через веб-інтерфейс. Пошуковий апарат SCOPUS інтегрований з пошуковою системою Scirus для пошуку веб-сторінок та патентною базою даних.

База даних SCOPUS є найбільшою у світі універсальною реферативною базою даних з можливостями відстеження наукової цитованості публікацій. Згідно оголошеної стратегії, дана база даних має стати найбільш повним та вичерпним ресурсом для пошуку наукової літератури.

Профілі авторів:

Для авторів, які опублікували більше однієї статті, у Scopus створюються індивідуальні облікові записи — профілі авторів з унікальними ідентифікаторами авторів Author ID (з одною публікацією профілі теж створюються але приховані). Ці профілі надають таку інформацію, як варіанти імені автора, перелік місць його роботи, кількість публікацій, роки публікаційної активності, галузі досліджень, посилання на основних співавторів, загальна кількість цитувань на публікації автора, загальна кількість джерел, на які посилається автор, індекс Гірша автора тощо. База даних надає користувачам можливості використання унікальних ідентифікаторів авторів для формування пошукових запитів та налаштування сповіщень (електронною поштою або через RSS) щодо змін у профілях авторів.

Можливості пошуку авторів та обмеженого перегляду (це і обмеження результатів пошуку до 20, неможливість переглянути об. запис автора з 1 статтею, неможливість переглянути описи статей та інше) їх профілів доступні без наявності передплати на базу даних Scopus засобами Scopus Author Preview.

Крім цього складність пошуку полягає у тому, що біб-описи статей приходять в Scopus з різних журналів і охоплюють великий проміжок часу. Тому дуже часто автори по різному транслітеровані, часто транслітерація з російської, місця праці дуже часто поплутані (зі співавторами) чи немає.

Також Scopus сам не об’єднує записи про автора у один, якщо у статтях відрізняється транслітерація і місце праці — це утворює декілька обл. записів у Scopus (приклад Яворський Б.І., чимало часу віднаходив усі свої публікації).
Об’єднання цих облікових записів у один повинен робити автор. Для результатів пошуку є функція „Request to merge authors“. Якщо не вдається представити такі дублювання одним результатом пошуку або ж потрібні додаткові виправлення — звертайтеся листом (англійською) до служби підтримки за наступною адресою:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. . До листа потрібно долучити (для підтвердження) хоча б одну свою статтю (з тих що мають біб-опис у Scopus-і та з правильними прізвищем, іменем, місцем праці та містом) у форматі PDF. Також вказати інші написання прізвища, імені, які потрібно об’єднати з цим. Згадати про неправильні (чи відсутні) місце праці, місто та країну.

Загалом автор приблизно може знати скільки і які у нього можуть бути публікації занесені у Scopus — це переважно усі американсько-європейські видання і в дуже малій мірі українсько-російські.
Отож знайшовши один. обл. запис і декілька статей можна шукати решту. Спробуйте іншу транслітерацію, транслітерацію з російської, спробуйте опустити 2 ініціал. Ще варіант пошуку — шукати за співавтором, можливо у його статтях є і ваша (яку не вдається знайти через звичайний пошук).
Пробуючи ці та інші пошуки в ідеалі мали б знайтися усі статті, що можуть бути у Scopus-і.

Якщо знайдете додаткові обл. записи на автора у Scopus (окрім перерахованих у розділі Науковці ТНТУ)
— присилайте ці результати у бібліотеку. Якщо не вдається визначити Scopus Author ID (таке обмеження є коли у автора 1 стаття) — присилайте результат пошуку.

Дивіться також:

  1. Scopus у Вікіпедії (зокрема політика відбору джерел для індексації у SciVerse ScopusІндексація українських часописів у SciVerse Scopus)
  2. Таблиця публікацій науковців ТНТУ за даними зі Scopus
  3. Наукометричні бази даних
  4. Інструкція Scopus (українською) (pan.bibliotekar)
  5. Наука України в дзеркалі наукометричної бази даних SciVerse Scopus
  6. Наукова періодика України у SciVerse Scopus
  7. Наукова періодика України у SciVerse Scopus: нові журнали
  8. Перелік усіх назв журналів „Scopus Title List“ (оновлюється у квітні та жовтні)
  9. Scopus Author Preview (інструмент дозволяє базовий пошук за автором без передплати Scopus)
  10. ТНТУ в Українському індексі цитування (Scopus теж використовується)

Матеріали науково-технічної бібліотеки
Підготувала науково-технічна бібліотека НЛТУ України

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page