Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"Україна ще не бачила": Зачистка Майдану. Побиття студентів. "Кривава йолка". Початок Євромайдану. Революцію Гідності

Ще перед 4 годиною ранку на головну площу Києва і України почали завозити вантажівками елементи новорічної ялинки, яку зводили неподалік місця протесту. Тоді ж загони міліції оточили активістів – одні з них, стомлені, дрімали, інші грілися біля багаття, хтось співав пісні. Як виявилося згодом, ця силова спецоперація називалася досить прозаїчно: «розчисткою території для встановлення новорічної ялинки»(народна назва "Кривава йолка")

В результаті наступу силовиків десятки людей були жорстоко побиті, серед них багато студентів (чимало з них приїхали з інших областей України). На відеозаписах, оприлюднених в інтернеті, було видно, як бійці "Беркуту" витісняли людей з-під монументу Незалежності, б’ючи їх кийками та ногами. Декого продовжували бити навіть після того, як він упав; міліціянти у повній бойовій екіпіровці, наче запрограмовані на лють і абсолютне насилля роботи, гналися за своїми беззбройними жертвами, переслідуючи тих далеко за межами Майдану.

"Я побачила ці перші бризки крові... Позаду вже почалося просто таке місиво. Люди падали, повз нас уже йшли люди з розбитими головами. Якісь журналісти, хтось падав, калюжі крові розливалися. Такі дуже моторошні картинки", - пригадує учасниця Євромайдану Івона Костина. 

"Майдан по-звірячому зачистили. Десятки поранених. Десятки затриманих. Такого Україна ще не бачила", - написав депутат Андрій Шевченко у своєму Twitter.

Для багатьох єдиним прихистком став Михайлівський монастир, який у лиху годину відкрив свої двері тієї страшної ночі для багатьох переслідуваних. Його ворота зачинили та забарикадували лавками. "Беркут" до ранку кружляв поряд, але штурмувати монастир не відважився. 
"Вже після того хтось порівнював, що люди заховалися в монастир – з нападом Батия на Київ, коли люди також у церкві. Храми здавна будувалися як оборонні споруди", - розповів отець Лаврентій. 

30 листопада правоохоронці Майдан таки зачистили. Комунальники почали змивати кров з граніту і встановили славнозвісну "йолку", яка простояла на площі до серпня наступного року. 

Внаслідок дій «Беркуту» постраждали щонайменше 79 осіб. 35 людей міліціонери затримали, але згодом відпустили. Проти учасників мітингу відкрили два кримінальних провадження – за статтями «спротив представникам влади» і «хуліганство».

Українці зрозуміли, які негідники керують державою. Люди почали телефонувати та писати один одному SMS про те, що в Києві побили дітей. Українці були здатні витерпіти багато, але не це. Режим отримав у відповідь Революцію Гідності. Януковичу залишилося пробути при владі менше трьох місяців. На Михайлівській площі збирається стихійний мітинг – кияни вийшли підтримати Євромайдан, щойно дізналися про кривавий розгін акції на Майдані Незалежності. Там же починають формуватися загони самооборони.

Жорстоке побиття студентів на київському Майдані приголомшило не тільки українців, але й світову спільноту. Події 30 листопада стали переломним моментом в українських протестах кінця 2013 року, змістивши акцент протестів із проєвропейського на антиурядовий, а також додавши їм масовості. Саме після цієї ночі, коли було по-звірячому побито беззбройну і беззахисну молодь, стало очевидно, що влада має намір діяти жорстоко, застосовуючи весь наявний у неї арсенал сили.

Силовий розгін Майдану був спробою показати народу, що влада настільки сильна, що не боїться суспільства і буде робити так, як вважає за потрібне. І тут вони перегнули палицю. Силовий розгін на Майдані в ніч проти 30 листопада став лише першою подією із низки таких, яких "Україна ще не бачила".

По суті, тієї ночі тодішня влада беркутівськими берцями цинічно розтоптала не тільки крихкі євросподівання українців – вона розтоптала саме поняття демократії, показавши таким чином своє справжнє, а не підрехтоване іноземними іміджмейкерами обличчя. Гра в «доброго дядечка» була закінчена, стало зрозуміло, що тепер буде все по-справжньому: справжня кров, справжня боротьба, протистояння до самої смерті.

У ніч з 29 на 30 листопада 2017 року на Майдані Незалежності в Києві пройде мирна акція в пам'ять про побиття студентів у 2013 році. Про це повідомили організатори акції «Громадянська ініціатива постраждалих 30-го листопада "Покарати винних"». Вони відзначили, що акція має на собі такі завдання: нагадати владі про її обов'язки перед українським народом, вшанувати пам'ять учасників подій 30 листопада, зібрати людей, які брали участь в акції чотири роки тому, довести до відома громадськості про ситуацію навколо розслідування вбивств активістів під час Революції Гідності.В акції братимуть участь потерпілі від побиття «Беркутом» 30 листопада 2013 року і учасники Революції Гідності. За оцінками організаторів, у події будуть брати участь не менше 100 осіб.

Матеріали (Режим доступу): http://qha.com.ua/ua/suspilstvo/u-nich-z-29-na-30-listopada-na-maidani-zgadayut-pro-pobittya-studentiv/24020/
http://www.bbc.com/ukrainian/politics/2014/11/141125_10_days_in_november_2013_30_az
https://tsn.ua/ukrayina/ukrayinci-zgadali-podiyi-dvorichnoyi-davnini-scho-stali-pochatkom-kincya-rezhimu-yanukovicha-545011.html
https://goloskarpat.info/society/5a14289e2acde/?utm_content=03134
Вікіпедія
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2130402-30-listopada-pobitta-studentiv-na-majdani-stalo-perelomnim-momentom.html
Підготувала науково-технічна бібліотека

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page