Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"А хто ж крім нас!" 5 грудня - International Volunteer Day! Волонтери - це мобільна резервна армія України

Волонтери — багатство народів. Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей. Свій вільний час волонтери присвячують суспільним справам, беручи участь у всіляких акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва тощо. Також цей день можна вважати святом людей, які допомагають персоналу дитячих будинків, будинків престарілих, лікарень швидкої допомоги і т.д. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф та природних катаклізмів чи інших надзвичайних ситуацій.

З початком окупації Криму Росією у березні 2014 року та антитерористичної операції на сході України у квітні 2014 року в Україні виник волонтерський рух, який має на меті:

  • допомогу українським бійцям в отриманні сучасного обмундирування, амуніції, технічних засобів, транспорту тощо;
  • допомогу внутрішньо переміщеним особам, які вимушено залишили свої домівки у Криму та на Донбасі, у пошуку житла, допомогу речами першої необхідності, їжею та одягом.

volonterska sotnjaСеред волонтерських організацій, які допомагають українським військовим, найвідомішими та найпотужнішими є «Народний проект»«Народний тил»«Повернись живим»«Армія SOS»«Крила Фенікса»«Combat-UA»Волонтерська сотня «Україна — Світ»«Сестри перемоги», «Волонтерська група Романа Доніка» та низка інших. До найвідоміших волонтерських організацій, які допомагають переселенцям, належить «Станція Харків» (м. Харків).

volonterЗ 2015 року у Львівському військовому госпіталі працюють волонтери із «Волонтерської сотні Львова»: збирають, сортують та розносять речі першої необхідності, їжу, воду, ліки та малюнки, які до госпіталю приносять львів'яни для поранених бійців. Працює «Волонтерська сотня Львова» без вихідних з 10:00 до 20:00 год., і лише в неділю – з 10:00 до 18:00 год. на контрольно-пропускному пункті госпіталю (КПП), що на вул. Личаківській, 26. Волонтери також просять слідкувати за публікаціями про потреби для бійців на фейсбук-сторінці «Волонтерська сотня Львів»: «Слідкуйте за нашими постами на сторінці. Ми будемо оперативно вас інформувати про появу нових потреб».

Волонтерський рух, пов'язаний із війною на сході України, отримав велике суспільне та державне визнання, яке проявилося в високих рейтингах довіри, державних та недержавних нагородах, перейменуваннях вулиць тощо. Деякі волонтери увійшли у владні структури.

Загалом у світі цей день називають Міжнародний день добровольців - International Volunteer Day. Україна - єдина країна в світі, де цей день переходить у День збройних сил. Добровольці бувають не тільки в армії! Волонтери - це мобільна резервна армія України. В ній є свої постачальники, медичні підрозділи, авторемонтні майстерні, фінансисти, медичний транспорт, служба тилу (яка виготовляє від маскувального до сухих борщиків). Навіть свої засоби масової інформації: волонтери стають відомими блогерами поки пишуть звіти у соцмережах.

Вклоняйтеся волонтерам: вони дарують нам життя, своє і наше!

Дорогі наші волонтери!
Сотні вас, цивільних, на "нулі" були частіше за сотні військових, які відслужили.
Ваш основний девіз: "А хто ж крім нас!", але ви не розбиваєте об голови тепловізори ), хоча любите задавати один одному питання: "А ти в які батальйони чи бригади їздиш?!" ;)
Вітаємо ВАС, наші янголи-обереги, наші рідні люди!
СЛАВА ВОЛОНТЕРАМ - ПАТРІОТАМ УКРАЇНИ! РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО!

Матеріали (режим доступу): https://www.work.ua/ua/holidays/209/ 
https://www.facebook.com/AYDAR24/posts/1835094036759604
https://www.facebook.com/VolonterSotnja/

Підготувала науково-технічна бібліотека

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page