Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"Неможливо розповісти про геноцид, але і замовчувати його не можна". Голокост: не забудемо злочину проти людства

Через 60 років, у листопаді 2005-го, рішенням Генеральної Асамблеї ООН (Резолюція 60/7) саме цю дату було визнано Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту.

При цьому Генеральна Асамблея ООН рішуче засудила будь-яке заперечення Голокосту та всі прояви нетерпимості, підбурювання, переслідування та насильства, зумовлені етнічним походженням чи релігійною приналежністю.

Аби мобілізувати громадянські суспільства з метою збереження пам’яті про Голокост та запобіганню актам геноциду ООН закликала розробляти і широко впроваджувати відповідні освітні програми та охороняти, як пам’ятки історії, місця, пов’язані з масовими вбивствами.

Таким чином, починаючи з 2006 року, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту стали відзначати у світі.

Голокост в перекладі з давньогрецької означає "всеспалення". У широкому сенсі під цим терміном розуміється переслідування і масове знищення нацистами представників різних етнічних і соціальних груп (євреїв, поляків, радянських солдатів, циган, гомосексуальних чоловіків, масонів, безнадійно хворих та інвалідів та ін.) В період існування нацистської Німеччини. У вужчому - переслідування і масове знищення євреїв, що жили в Німеччині, на території її союзників і на окупованих ними територіях під час Другої світової війни в період з 1939 по 1945 рік.

Вперше такий термін застосували в 1911 році до геноциду вірмен в Османській імперії і єврейських погромів під час Громадянської війни в Росії. А в сучасному значенні винищування євреїв нацистами - з 1942 року. Широке поширення набув в 1950-і роки завдяки книгам майбутнього лауреата Нобелівської премії миру письменника Елі Візеля.

Цікаві факти про Голокост

  • ГолокостГолокост почався в січні 1933 року, коли до влади прийшов Гітлер, і фактично закінчився 8 травня 1945 року.
  • У період між 1933 і 1945 роками під час Голокосту було вбито більше 11 мільйонів чоловіків, жінок і дітей. Приблизно шість мільйонів з них були євреями.
  • За час Голокосту загинуло більше 1,1 мільйона дітей.
    Діти були особливою мішенню для нацистів в період Голокосту. Живими вони представляли виняткову загрозу, адже, подорослішавши, вони б створили нове покоління євреїв. Багато дітей задихнулися в скотовозах по шляху до таборів. Тих, хто вижив, негайно поміщали в газові камери.
  • Наймасовіше вбивство при Голокості сталося у вересні 1941 року в урочищі Бабин Яр недалеко від Києва в Україні, де було вбито більше 33 000 євреїв всього за два дні. Євреїв змусили роздягтися і підійти до краю яру. Коли німецькі загони стріляли в них, вони падали вниз. Потім нацисти завалювали стіни яру, ховаючи і мертвих, і живих. Поліцаї хапали дітей і також скидали їх в яр.
  • Спочатку в газових камерах використовувався чадний газ. Пізніше для вбивства ув’язнених був розроблений інсектицид «Циклон Б». Коли в’язні опинялися в камері, двері закупорювалися і у вентиляцію всередині стін скидалися кульки «Циклону Б», які поширювали отруйний газ. Доктор СС Йоганн Кремер розповідав, що жертви кричали і боролися за життя. Жертв знаходили з кров’ю, що йде з вух, і з піною у рота в напівсидячому положенні в камерах з простором, доступному тільки для розташування стоячи.... 
  • Ув’язнених, в основному євреїв, званих Зондеркоманда, змушували закопувати трупи або спалювати їх у печах. Так як нацистам не потрібні були свідки, більшість членів зондеркоманди регулярно поміщали в газові камери, з декількох тисяч людей вижили менше двадцяти. Деякі члени зондеркоманди перед смертю закопували свої свідоцтва в банках. За іронією долі, виживання членів зондеркоманди залежало від постійного надходження нових єврейських ув’язнених до концентраційних таборів.
  • 9 листопада 1938 на території Німеччини та Австрії сталася Кришталева ніч або Ніч розбитих вітрин, коли нацисти віроломно напали на єврейські громади. Нацисти зруйнували, пограбували і спалили понад 1000 синагог, знищили більше 7000 підприємств. Вони також зруйнували єврейські лікарні, школи, цвинтаря і будинки. Коли все було скінчено, 96 євреїв були вбиті і 30 000 заарештовано.
  • На перших етапах знищення європейських євреїв нацисти насильно переселяли їх в гетто і дотримувалися політики непрямого винищення, позбавляючи євреїв основних засобів до існування. У найбільшому Варшавському гетто в Польщі кожен місяць помирало близько 1% населення.
  • Приблизно 1/3 частина проживаюча в той час єврейського народу була вбита при Голокості.
  • ГолокостУ своїх мемуарах Рудольф Гесс описував, як євреїв обманом заманювали в газові камери. Щоб уникнути паніки, їм говорили, що потрібно роздягнутися для душу та дезінфекції. Нацисти використовували «Особливі загони» (інших єврейських ув’язнених), які підтримували спокійну обстановку і допомагали тим, хто відмовлявся роздягатися. Діти часто плакали, але після того як члени Особливого ​​загону втішали їх, вони входили в газові камери, сміючись, граючи або базікаючи один з одним, часто все ще з іграшками в руках.
  • Слово «Голокост» походить від грецького holo «цілий, весь» і kaustos «горючий, згорілий». Воно означає жертвоприношення тварини, при якому все тіло спалюється. Голокост також відомий як Шоа, що в перекладі з івриту означає «руйнування, знищення». Поняття «Шоа» і «Останнє рішення» завжди ставляться до знищення нацистами євреїв, а прозивне «Голокост» відноситься до влаштованого фашистами геноциду в цілому, в той час як «холокост» може означати масове винищування будь-якої групи людей будь-яким урядом.
  • В період Голокосту були вбиті приблизно 220,000-500,000 циган.
  • На відміну від інших геноцидів, при яких жертвам часто вдається уникнути смерті, перейшовши в чужу релігію, що живе в той час єврейське покоління могло врятуватися тільки, якщо їх бабусі й дідусі прийняли християнство до 18 січня 1871 (до дати заснування Німецької Імперії) Ті, хто піддався експериментам доктора Йозефа Менгеле, майже завжди були вбиті і анатомували. Багато дітей були покалічені або паралізовані і сотні загинули. Діти кликали його «дядько Менгеле», він приносив їм цукерки та іграшки перед тим, як убити власними руками. Пізніше він потонув в Бразилії в 1979 році....
  • Газ в камери в період Голокосту надходив знизу, а потім повільно піднімався до стелі, що змушувало жертв підійматися один на одного, щоб вдихнути повітря. Тих, хто був сильніший, часто знаходили поверх купи тіл.... 
  • Багато єврейських дітей, яких заховали в християнських родинах під час Голокосту, не здогадувалися про своє походження і залишалися зі своїми прийомними батьками. Деякі діти настільки прив’язалися до прийомних батьків, що не хотіли покидати їх, щоб возз’єднатися з вижившими членами рідної сім’ї.... 
  • В деяких концентраційних таборах ув’язнених піддавали медичним експериментам, поміщаючи тіло в різні умови, наприклад, розміщуючи на висоті, піддаючи впливу низьких температур або граничного атмосферного тиску. Інших використовували в експериментах із захворюваннями, такими як гепатит, туберкульоз і малярія....
  • Фашисти переробляли волосся жертв Голокосту в повсть і нитки. Волосся також часто використовували для виготовлення шкарпеток та устілок командам підводних човнів, для запалів бомб, мотузок, корабельних шнурів і для набивання матраців. Начальники таборів мали представляти щомісячні звіти про кількість зібраного волосся.
  • Першими почали звільняти концентраційні табори радянські солдати. 23 липня 1944 вони звільнили Майданек. Більшість людей в світі спочатку відмовлялися вірити радянським звітам про жахи, побачених там.... 

Матеріал (Режим доступу): https://life.pravda.com.ua/columns/2018/01/27/228661/
Цікаві факти (http://cikavo.net/golokost/)
https://www.obozrevatel.com/ukr/society/den-pamyati-golokostu-scho-potribno-znati-pro-tsyu-datu.htm
https://www.radiosvoboda.org/a/29000752.html 
https://24tv.ua/den_pamyati_zhertv_golokostu_v_ukrayini_istoriya_i_fakti_n918655
Підготувала науково-технічна бібліотека

 

Матеріал підготовлено 22.01.2018 року

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page