Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

“Вода є рушійною силою всієї природи!" 2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

Вода все об’єднує. Від джерела до моря і через нескінченний цикл кругообігу вода з’єднує усі куточки планети Земля. Рамсарська конвенція визначає, що водно-болотні угіддя займають ключові позиції у цьому взаємозв’язку, і розумне використання водно-болотних угідь має важливе значення для сталого управління водними ресурсами.

Згідно зі статтею 1 Рамсарської конвенції під водно-болотними угіддями розуміють райони маршів‚ боліт, драговин, торфовищ або водойм – природних або штучних, постійних або тимчасових‚ стоячих або проточних‚ прісних‚ солонкуватих або солоних‚ включаючи морські акваторії‚ глибина яких не перевищує шість метрів. Для визначення угідь, які можуть бути заявлені до спеціального Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення, розроблені критерії, серед яких: типовість та унікальність екосистем для біогеографічного регіону, цінність угіддя для підтримання біологічного різноманіття регіону, існування ендемічних, рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, місце регулярного перебування понад 20 тис. водних птахів, або важливе місце для нересту, нагулу і зимівлі місцевих видів риб тощо. Кожна країна-Договірна Сторона Конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону.

2 лютогоВодно-болотні угіддя – це ресурс, який має велике економічне, культурне, наукове та рекреаційне значення, втрата якого б була б непоправною. Вони відіграють дуже важливу роль в екосистемі, оскільки є одним з найбільших джерел прісної води та природнім місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин, допомагають зменшити вплив повеней, продукують кисень та допомагають у боротьбі зі змінами клімату, тому заслуговують на охорону і збереження.

Водно-болотні угіддя діють як природні водосховища – акумулюючи і зберігаючи дощові та талі води, вони запобігають повеням. Протягом посушливих періодів водно-болотні угіддя «віддають воду» і затримують початок посухи.

Спостереження останніх десятиліть вказують на зростання кількості стихійних лих, більшість яких пов’язані зі змінами клімату та погодними явищами. Відповідно до даних ООН, приблизно 90% всіх стихійних лих пов’язані з водою. Міжнародні експерти передбачають зростання кількості небезпечних стихійних явищ у зв’язку зі змінами клімату.

Проте, переважна більшість людей не знають про корисні властивості водно-болотних угідь. Зазвичай люди бачать лише заболочену місцевість, яку бажано трансформувати у щось ,,корисне”, осушити, засадити лісом, добувати торф чи перетворити  болото на поля. Вчені підрахували, що з 1900 року 64% водно-болотних угідь зникли через діяльність людини.

У межах Львівської області у Турківському районі у 2010 р. виявили верхове болото, на території РЛП «Надсянський». Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 водно-болотному угіддю «Надсяння» надано статус водно-болотне угіддя міжнародного значення. Це рідкісне природне водно-болотне угіддя (ВБУ), що існує у біогеографічному регіоні Східні Карпати і відіграє суттєву роль у природному функціонуванні річкового басейну р.Сян.

ВБУ є прикладом унікального верхового сфагнового болота, яке збереглося у непорушеному вигляді. Відноситься до типу улоговинних боліт лісового поясу. У межах території досліджень виявлено 11 видів рослин Червоної книги України (2009), зокрема Andromeda polifolia, Orchis palustris, Dactylorizha incarnatа, Drosera rotundifolia та інші. Наявною є унікальна комбінація різноманітних рідкісних угруповань водно-болотного та лучного типів (понад 10 згідно класифікації Браун-Бланке), зокрема угруповання класів Oxycocco-Sphagnetea та Scheuchzerio-Caricetea fuscae, що входять до списку рідкісних угруповань Карпат.

Станом водно-болотних угідь у глобальному масштабі вже кілька десятків років опікується міжнародна організація «Wetlands International» (www.wetlands.org).

У 2018 році Рамсарський Секретаріат закликає пам’ятати про те, що:

- водно-болотні угіддя є природним засобом безпеки для допомоги нам у протидії екстремальним погодним явищам;

- відповідне управління водно-болотними угіддями надає місцевим громадам можливості протидії стихійним лихам та швидкого відновлення;

- необхідно вживати заходів для охорони та пропаганди сталого використання водно-болотних угідь.

Ця подія покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримки сталого розвитку нашої планети. Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 р. в місті Рамсар (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції. День її підписання в 1997 р. було оголошено Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Головною ціллю конвенції є збереження і раціональне використання водно-болотних угідь як засіб досягнення сталого розвитку в усьому світі. На сьогодні до Рамсарської конвенції приєдналося 144 держави, а загальна кількість Рамсарських угідь перевищила 1400, із загальною площею 122 млн. га.

 

Матеріали (Режим доступу): http://gazeta.lviv.ua/2018/02/02/sogodni-vsesvitnij-den-vodno-bolotnix-ugid/
http://epl.org.ua/events/vsesvitnij-den-vodno-bolotnyh-ugid-2018-02-02/
http://www.ecoleague.net/forumy-konferentsii-kruhli-stoly-seminary/ekolohichnyi-kalendar/liutyi/item/293-vsesvitnii-den-vodno-bolotnykh-uhid-world-wetlands-day 
http://library.kr.ua/orhus/voda_2013.html 
http://ekologia.lviv.ua/vodno-bolotni-ugiddya-dlya-zbalansovanogo-rozvitku-mist 
http://ecology.donoda.gov.ua/2-lyutogo-vsesvitnij-den-vodno-bolotnix-ugid-2/
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 1.02.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page