Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Він завжди мріяв про подорожі...

У французькому містечку Нант 190 років тому 8 лютого 1828 року, народився знаменитий у цілому світі письменник, який є одним із засновників жанру наукової фантастики – Жуль Верн.

Майбутній письменник народився у сім’ї адвоката. Спочатку Жуль Верн навчався в семінарії Сен-Станіслав. Класичну освіту, яка включала знання з грецької та латини, а також риторики співу та географії отримав в Нантскому ліцеї.

У 1849 році Жуль Верн отримав ступінь ліценціата права, так як батько-адвокат наполягав на отриманні юридичної освіти. Але Жуль Верн не починав адвокатську практику, адже під час навчання почав писати п’єси, оповідання, комедії.

Жуль Верн під час навчання в Парижі познайомився з видатною фігурою французького світу – Александром Дюмою. Саме Дюма порадив Вернові попробувати себе в світі літератури.

Працьовитість Жуля Берна вражає масштабністю. Серія включає шістдесят три романи та два збірники повістей і оповідань, виданих у 97 книгах. У повному обсязі — близько тисячі друкованих аркушів або вісімнадцять тисяч книжкових сторінок!

Більшість людей, які чують ім’я Жуль Верна знають його, як видатного французького письменника та засновника жанру наукової фантастики, решта людей вважать, що Верна був дар передбачування. У своїх романах письменник Верн розповідав на ті часи про наукові відкриття і винаходи в найрізноманітніших областях, в тому числі акваланги, телебачення і космічні польоти.

arrival of the projectile at stone hill1Із 108 фантастичних ідей Жуля Верна нездійсненими сьогодні залишились тільки 10.
Такою кількістю втілених в життя задумів не можуть похвалитися навіть вчені.

От деякі із цих передбаченнь, які втіленні в сучасному світі:

- Електричний стілець.

- Великі підводні човни здатні довго знаходитись в плаванні («20 000 льє під водою»).

- Літак («Володар світу»)

- Гелікоптер («Робур-Завойовник»).

- Космічні кораблі і пілотовані польоти в космос, в тому числі на Місяць («З землі на місяць»). Верн точно описав розміри ракети, точне місце старту (Флорида) і навіть екіпаж: 3 людини, як це і було зрештою в програмі NASA.

- Вежа в центрі Європи (до будівництва Ейфелевої вежі) – опис досить схожий.

- Міжпланетні мандрівки («Гектор Сервадак»), запуски космічних апаратів доказують можливість міжпланетних подорожей.

- Відеозв’язок і телебачення («Париж в ХХ столітті»).

- Будівництво Туркестано-Сибірської магістралі («Клодіус Бомбарнак. Записна книжка репортера про відкриття великої Трансазіатської магістралі (Із Росії в Пекін)»).

- Літак з перемінним вектором тяги («Незвичайні пригоди експедиції Барсака»).

- Принципова прохідність Північного морського шляху за одну навігацію («Найда з загиблої Цинтії»).

Декілька передбачень Жуля Верна, які не збулися:

- Земля на Північному полюсі (Пригоди капітана Гаттераса) і океан на Південному (20 000 льє під водою): все виявилось навпаки. На той момент Антарктида та Північно Льодовитий океан, ще не були відкритими.

- Зарядка від атмосферного накопичувача (Робур-Завойовник).

Перший роман - "П'ять тижнів на повітряній кулі" - приніс 35-річному Жулю неймовірну популярність. Його видавець і редактор, П'єр Ертзель, вчепився руками і ногами у невідомого досі автора. Але, отримавши в 1863 році другу книгу, був здивований. "Я очікував більшого. Від вашого роману віє крайнім песимізмом", - слова, написані на першій сторінці твердою редакторською рукою, визнавали книгу бездарною і абсолютно не придатною для друку.

Часу впадати в депресію у Верна не було: контракт передбачав написання одного твору в рік, і цей термін уже закінчувався. Зітхнувши, Жуль поклав рукопис у зелену скриню, відведену для невдалих експериментів, закрив її на ключ і знову взявся за перо. За п'ятдесят років автор видав понад шістдесят книг, кожна з яких надовго ставала бестселером. А зелена скринька потихеньку припорошувалась на горищі його дому в Ам'єні.

Після смерті письменника в 1905 році родичі покійного захворіли тягою до зміни місць. Сім'я з вражаючою регулярністю почала переїжджати з міста в місто, волочучи за собою речі знаменитого дідуся. Так продовжувалось майже століття, поки один із нащадків роду Вернів не придумав "полегшити" сімейний багаж, відправивши весь непотрібний мотлох на звалище. Варто віддати належне його спостережливості: під товстим шаром павутини та пилюки він примудрився роздивитись ініціали JV - Жуль Верн. "Я думав, там можуть виявитись скарби, подаровані дідусеві одним із його героїв", ділився враженнями з журналістами ошелешений чоловік. Звали шукача скарбів Жан-Жаком Верном, і приходився він правнуком великому письменнику. Дорогоцінностей і сувенірів всередині не виявилось: насправді на самому дні дерев'яного ящика зберігались лише фрагменти недописаних п'єс і - ненадрукований другий роман - "Париж в 1968 році". 

vern romanЄдиний роман письменника «Париж в 1968 році» був виданий після смерті письменника, а видав його правнук Жан-Жак Верн. Його знайшов серед речей прадіда і навіть не догадувався, що в старій скриньці знайде справжній скарб – «Париж в 1968 році».

ОСНОВНІ ТВОРИ:

"Незвичайні подорожі", "П'ять тижнів на повітряній кулі", "Подорож до центра Землі", "Подорож і пригоди капітана Гаттера-са", "Таємничий острів", "Діти капітана Гранта", "Двадцять тисяч льє під водою", "Навколо світу за 80 днів", "Робур-завойовник".

P.S. У абонементі художньої літератури експонується календар пам’ятних та знаменних дат "13.02. – 190 р. в.д.н. Ж.Верна (1828 - 1905), франц. письменника".

Запрошуємо до переглядуЖюль Верн

 

 

Матеріали (Режим доступу):http://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printout.php?id=62
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D1%83%D0%BB%D1%8C_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BD
http://www.ukrcenter.com/%D0%9B%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/19134/%D0%96%D1%8E%D0%BB%D1%8C%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BD/%D0%91%D1%96%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D1%8F
http://dovidka.biz.ua/zhyul-vern-tsikavi-fakti/
http://neimovirniistorii.blogspot.com/2013/10/blog-post_29.html
Підготувала бібліотекар Боратинська І.О. 

Матеріали підготовлено 04.02.2018.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page