Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Берестейський мир 1918 року: Україна знову у світовій політиці

Берестейський мир (Брест-Литовський мирний договір), угода між Українською Народною Республікою з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією з іншого, підписаний 9 лютого 1918р. у Бересті (Бресті, Брест-Литовську), був першим мирним договором у Першій світовій війні.

history2222

Україну договір врятував від поглинення більшовицькою Росією, а для світу став наслідком одного з етапів переговорів у Брест-Литовську, загальним підсумком яких був вихід Росії з Першої світової війни.

Центральна Рада перебувала у складному становищі, оскільки її діячі побоювались, що в разі підписання мирної угоди більшовиків з німцями ніким не визнана Україна може стати розмінною монетою для більшовиків і трофеєм переможців. Тому 25 грудня 1917 р. делегація УЦР на чолі з Г. Голубовичем прибула до Бреста і розпочала самостійні переговори з країнами Четвертного блоку.

Делегація УНР складалася із представників Центральної ради та Генерального секретаріату: прем’єр-міністра В. Голубовича, М. Левитського, М. Любинського, М. Полоза, С. Остапенка та О. Севрюка. За партійним складом це були есери і соціал-демократи. Принциповою позицією делегації був її статус представництва самостійної держави.

Підписанню Центральними державами договору з УНР передувало визнання її повноправним часником переговорів. Також в ході переговорів в Бресті-Литовському радянська делегація змушена була визнати легітимність представництва УНР і незалежність самої республіки.

Причини підписання:

  • загроза для України з боку більшовиків;
  • спроба УЦР порозумітися з Антантою.

Умови договору були наступними:

  • УНР виходила з Першої світової війни;
  • УНР було визнано незалежною, рівноправною державою;
  • Холмщина та Підляшшя входили до складу України;
  • Німеччина і Австро-Угорщина зобов'язувались допомогти УЦР звільнити територію України від більшовиків;
  • УНР зобов'язалась постачати в Німеччину та Австро-Угорщину їжу, що була потрібна для населення.

Нарком закордонних справ Росії Лев Троцький мусив заявити, що російська делегація визнає право націй на самовизначення і не вбачає перешкод для участі делегації УНР у переговорах як самостійної держави. 

Договір між делегацією УНР та країнами Четвертного союзу був підписаний 9 лютого 1918 р. Він складався з преамбули, десятьох статей та заключної постанови. На тій же церемонії був підписаний окремий українсько-німецький додатковий договір, який на встановлював загальноприйнятні у світі правові принципи відносин громадян та юридичних осіб двох сторін.

Брест-Литовський мирний договір був першим міжнародно-правовим актом, який визначав УНР суб’єктом міжнародного права. За його умовами передбачалося припинення воєнних дій між УНР та країнами Четвертного союзу, встановлення західних кордонів України, дипломатичних та консульських відносин, обумовлення принципів торговельних відносин, обмін військовополонених і цивільних інтернованих. УНР зобов’язувалася постачати Центральним державам промислову і сільськогосподарську продукцію.

Внаслідок укладення Брест-Литовського мирного договору Україна формально набула статусу незалежної держави, а фактично стала житницею центральних держав Європи. 12 лютого 1918р. уряд УНР звернувся до німецької сторони про введення на територію України німецьких військ, за допомогою яких він сподівався витіснити більшовиків, які на той час окупували більшу частину Наддніпрянської України. Внаслідок цього австро-німецькі війська встановили контроль над територією суверенної української республіки. 12 лютого 1918р. українська делегація підписала з делегаціями Туреччини, Болгарії та Австро-Угорщини додаткові договори до мирного договору. Вони були подібними до українсько-німецького додаткового договору, укладеного 9 лютого. 18 лютого німецькі війська перейшли в наступ проти більшовиків і всередині березня 1918 р. разом з українськими військами звільнили більшу частину України від червоних військ. Договір України з державами Четвертного союзу був анульований після капітуляції Німеччини у Першій світовій війні.

Отже, договір від 9 лютого 1918 року врятував Україну від поглинення більшовицькою Росією. Але неспроможність УЦР виконувати в повному обсязі господарські статті договору призвели до наростання суперечностей між УЦР і австро-німецьким командуванням в Україні, відтак до падіння демократичної УНР і появи гетьманського уряду Павла Скоропадського.

Брестський договір був великим успіхом молодої української дипломатії. Він поклав початок міжнародно-правовому визнанню України як незалежної держави.

 

Матеріали (Режим доступу):
http://www.memory.gov.ua/publication/brest-litovskii-mirnii-dogovir 
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BC%D0%B8%D1%80
http://osvita.ua/vnz/reports/world_history/26488/
https://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3458269/
http://territoryterror.org.ua/uk/resources/calendar/details/?newsid=566 
Підготувала бібліотекар Боратинська І.О.

Матеріали підготовлено 06.02.2018.

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page