Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Володимир Вернадський – український вчений, якого порівнюють з Ньютоном і Ейнштейном

Відомий філософ Артур Шопенгауер визначив різницю між генієм і звичайним талантом в постановці цілей, що ставить вчений. Талановита людина вміє дуже точно влучати в цілі, передбачені геніями, тими, хто ставить завдання настільки масштабні, глобальні і перспективні, що їх нікому, крім них, часто спочатку і не видно. Тому не випадково великого українського вченого Володимира Вернадського можна сміливо зарахувати до геніїв, і недарма його наукові досягнення порівнюють з напрацюваннями Ісаака Ньютона, Чарльза Дарвіна і Альберта Ейнштейна. Занадто глобальні були відкриття Володимира Вернадський (1863-1945) для всього людства. Крім того, що він є автором понад 700 наукових праць, він також знаменитий як:

1. Засновник цілої науки біогеохімії, що вивчає хімічний склад живої речовини і геохімічні процеси, які протікають в біосфері Землі, на основі якої Вернадським була відкрита перша в світі біогеохімічна лабораторія (в даний час Інститут геохімії та аналітичної хімії ім. В. І. Вернадського РАН).

2. Основоположник геохімії - науки про хімічний склад Землі і оточуючих нас планет, про об'єктивні закони руху елементів і ізотопів в різних геологічних середовищах і процесах формування ґрунтів, гірських порід і води на Землі.

3. Автор терміна і нової науки - ядерної геології (радіогеології), відкритої ним... у 1935 році, що вивчає закономірності, які відбуваються в природі ядерних перетворень, і їх прояв в геологічних процесах. Після його ініціативи на території СРСР почався пошук природних родовищ урану і радію.

4. Творець цілого філософського напряму космізму - теорії про народження і еволюцію Всесвіту, згідно з якою космос не хаос, а "структурно-організований впорядкований світ", в якому людина - це не громадянин (раб, підмайстер, робочий) якоїсь країни, а "громадянин світу".

5. Найбільший учений ще як мінімум у 12 (!) галузях науки, який здійснив найважливіші відкриття, актуальні донині. А саме: в кристалографії, геології, радіогеології, метеоритиці, палеонтології, ґрунтознавстві, біогеохімії, мінералогії, геохімії, біології, а також філософії і історії.

Неперевершеною, звичайно, є наукова спадщина Володимира Вернадського. Вона – унікальна, фундаментальна, багатогранна, адже В. Вернадський належить до вчених широкого профілю: почавши з кристалографії і мінералогії наприкінці життя створив концепцію ноосфери, у якій сформулював принципи взаємодії природи й суспільства.
Науки і наукові концепції, які розробляв В. Вернадський, охоплюють 25 напрямів, які можна розділити на дві групи:

– створені завдяки його власними зусиллям або за його активної участі;

– у створенні яких безпосередньої участі не брав, проте зробив значний внесок в їхню розробку і розвиток.

Чільне місце посідають праці, які присвячені освіті, організації науки та освіти, історії науки.
Наукову спадщину В. Вернадського становлять понад 400 опублікованих праць. Деякі з них побачили світ через багато років по його смерті. Ще близько сотень його робіт зберігаються в рукописних фондах і чекають на видання. Окрім цього, В.І. Вернадський залишив у спадок нащадкам щоденники, бібліографічні записи, офіційні та приватні листи, у яких він торкається різних наукових проблем. Саме останнім присвячені недавні публікації Г. Кульчицької на сторінках “Мінералогічного журналу” та у п’ятому томі вибраних наукових праць академіка В.І. Вернадського під назвою “Наукова спадщина В.І. Вернадського в епістолярному жанрі”(2012). Вони з’явилися у зв’язку з підготовкою вибраних наукових праць до 150-річчя від дня народження академіка В.І. Вернадського спеціальною комісією Національної академії наук з наукової спадщини В.І. Вернадського.

vernadskuuЙого життя й діяльність тісно пов’язані з Україною. Він завжди називав себе українцем і навіть прізвисько мав “упертий хохол”, адже восени 1917 р. змушений був через свої політичні переконання рятуватися на Україні від російського більшовицького терору. Душею й думкою Володимир Іванович завжди був з Україною, а українську культуру і мову вважав рідними (стор. 265, в книзі “Владимир Иванович Вернадский” Материалы к библиографии (альманах “Прометей”, т. 15). – М.: Молодая гвардия, 1998). З Україною пов’язана й досить плідна науково-організаційна діяльність.

У сім’ї надзвичайно любили українські пісні, їх чудово виконували батько і мати Володимира Івановича, улюбленими поетами якого були Гете, Тютчев та Шевченко. Тісні зв’язки підтримував Вернадський із багатьма відомими діячами української культури, зокрема Агатангелом Кримським, Михайлом Драгомановим, який познайомив його з Михайлом Павликом та Іваном Франком.

У 1880 р. В.І. Вернадський написав вірш про Україну:

Украина, родная моя сторона,
Века ты уже погибаешь…
Но борешься, бьешься, бедняжка, одна
И в этой борьбе изнываешь…
В минуту погибели крайней твоей
Детей твоих дух пробуждался,
Старались свободу найти от цепей
И ум их тобой восхищался… 

Працелюбний, завжди спраглий знань, скромний, невибагливий, порядний – такими епітетами описує свого великого предка праонука вченого – онука рідної сестри дружини академіка В.І. Вернадського Марія Любощинська. «Вернадський був людиною всебічно розвиненою. Він чудово знався на музиці, живописі, поезії. І завжди захоплювався шедеврами мистецтва. Що ж стосується натхнення, гадаю, він не дуже він нього залежав. Володимир Іванович вражав неймовірною працелюбністю та сильною волею. А це в роботі основне», – говорить вона і підкреслює: «Де б Вернадський не перебував, як би не складалися його життєві обставини, він думав передусім про науку».

 

Володимир Іванович Вернадський був видатним вченим кінця ХІХ початку ХХ століття, знанням якого було затісно в рамках виділених тоді наук. Дослідження науковця випередили свій час, а його ідеї багато в чому були пророчими. 

P.S. на сайті розміщено віртуальна виставка: "Тільки один спосіб існує запобігти падінню науки і мистецтва – це всіма силами і всіма жертвами прагнути розширювати освіту і глибше змушувати проникати її у народні маси…"  та бібліографічний список "Вернадський В.І. – вчений, мислитель,організатор науки" (до 155-річчя від дня народження).  Запрошуємо до перегляду

Матеріали (Режим доступу): http://heroes.profi-forex.org/ua/vernadskij-volodimir-ivanovich
https://www.epochtimes.com.ua/science/persons/v-i-vernadskyy-zhyttya-vydatnogo-akademika-101397.html
http://www.nas.gov.ua/UA/PersonalSite/Pages/default.aspx?PersonID=0000001865
http://fakty.ua/259023-v-yunosti-vernadskij-hotel-uehat-v-tropiki-no-lyubov-izmenila-ego-plany
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 12.03.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page