Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

ЗЕЛЕНІ ЛЕГЕНІ ПЛАНЕТИ. 21 березня - Міжнародний день лісу (International Day of Forests)

Ліси – енергетична база біосфери, які відіграють дуже важливу роль у житті на планеті.
Це – легені планети. 
Ліси — легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість грунтів і ландшафти...Зелені легені планети

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день лісу або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році. Ініціатором установи даного Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї в 1971 році, і ця ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО). З тих пір щорічно з ініціативи ООН 21 березня, як привід проінформувати суспільство про важливість збереження лісів, відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests). Причому було прийнято рішення про святкування цього дня саме в день осіннього рівнодення в Південній півкулі і весняного рівнодення в Північній півкулі. Цікаво, що в деяких країнах разом з Міжнародним днем лісу відзначається також День дерева.

Проблема збереження лісу та його багатства стоїть сьогодні в ряду найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов'язані зі знелісненням  Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства.

На основі супутникових зйомок, зроблених за минулі 12 років, вчені створили інтерактивну карту змін лісового покриву Землі. Як з'ясувалось, за цей період наша планета втратила близько 1,5 мільйона квадратних кілометрів лісів. За результатами роботи була створена інтерактивна онлайн-карта (http://earthenginepartners.appspot.com/google.com/science-2013-global-forest), яка показує всі етапи цього глобального процесу. Карта дозволяє поглянути на всю картину в цілому, або ж вибрати опцію «тільки зниклі», «тільки знову виникаючі» і так далі. Найбільш важливі події винесені в окремі рубрики.

Основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимості лісових екосистем, їх дійсного стану, основні заходи їх захисту та відновлення.

Міжнародний день лісу активно відзначається і в нашій країні. Адже ліси — національне багатство України. Щодня десятки вантажних машин виїжджають з куточків Українських Карпат і Кримських гір, усі вони везуть одне,  - ліс. Десятки, сотні кубів лісу щодня потрапляють під зруб. За цей час Карпати втратили значну частину свого лісового покриву. Та навіть сьогодні складається таке відчуття, що це вже не зупинити. Не секрет, що для чиновників ліс - це дохід, місцевим жителям озброєних пилорамами - засіб для виживання, ну а хто має "зв'язки" - спосіб збагачення. У невеликому селі може бути більше 20-30 законних пилорам, і усіх цікавить тільки одно - заробіток, нікому не цікава тема збереження лісу. Суцільні, санітарні, вибіркові – вирубування йдуть скрізь, навіть уздовж гірських річок відбувається рубка, що в наслідок призводить до масштабних повеней. В заповідних місцях справи йдуть трохи краще, там допускається тільки санітарна рубка, але і це не заважає, поживиться лісом і під зруб потрапляють здорові дерева, аж до суцільних вирубувань. Під виглядом охорони лісового господарства за допомогою використання спеціальних схем, все більше і більше лісу потрапляє під сокиру.

Вирубка лісуВирубка лісів – прямий шлях до катастроф. Внаслідок вирубування лісів в Карпатах з’явилися масштабні повені в західних областях України. За останні 40 років зникла значна частина лісового покриву, а тому українські Карпати не здатні утримувати вологу. Вода, яка дуже швидко стікає в долини, створює масштабні екологічні лиха. Сусіди України Польща, Словаччина і Румунія вже усвідомили цю небезпеку і припинили промислове вирубування лісу в Татрах і Карпатах. В Україні ж ліс вирубується з початку 60-х років минулого століття. Кілька років тому, після катастрофічних повеней на Закарпатті, Верховна Рада так і не змогла затвердити законопроект про заборону вирубування лісу. Перша велика повінь в Українських Карпатах сталася в 1948 році. Тоді ж була і встановлена причина - після закінчення війни йшли масові вирубування лісу. Ситуація погіршувалася з кожним роком, і в 1940-50-х роках дійшла до того, що повені стали відбуватися приблизно раз в 10 років, в 1970-80-х вже раз у вісім років, а тепер лиха відбуваються кожні п'ять. Тоді ж екологи заявили, що головною причиною цього лиха є вирубування лісу. Якщо переглянути статистику найжахливішого потопу за останні сто років, то число жертв повені на Західній Україні зростала до рекордних 22 чоловік, шестеро з них - діти. А в Криму блискавка вдарила відразу в семеро родичів, один з них загинув. Під водою виявилося 40 тисяч будинків, було розмито майже 700 кілометрів доріг, зруйновані більше трьох сотень мостів та багато іншого …

Погіршення стану лісів в Україні на сьогоднішній день є однією з найбільш актуальних тем. Ця проблема останнім часом бентежить багатьох екологів, простих громадян та народних депутатів.  Вирубування лісів в Україні нелегально особливо у зимовий період  досягає критичного рівня. Кожного дня вирубуються та експортуються тисячі дерев. Про зменшення площі українських лісів і про вирубування найстаріших масивів свідчать знімки з космосу. Експерти  проаналізували знімки з космосу Чернігівської, Харківської областей, Карпат та інших регіонів, і побачили, що за останні роки скорочуються площі передовсім старих, зрілих лісів.

Місцеві жителі упевнені, що в катастрофі винне незаконне вирубування карпатських лісів. Гори вже майже облисіли, якщо річки, що раніше вийшли з берегів, стримували дерева, то тепер бурхливий потік мчиться безперешкодно. Жителі упевнені, що греблі треба будувати нові, міцніші. На думку екологів, на загрозливі масштаби трагедії вплинули декілька чинників: глобальна зміна клімату, інтенсивне вирубування лісів в горах і занадто щільна забудова котеджів в Карпатах на тих ділянках, де цього робити не можна.

Основними заходами захисту лісів є такі як: обмежене їх вирубування, повна переробка деревини й супутньої сировини, раціональне використання й збереження ягідних, кормових, лікарських, технічних рослин, створення полезахисних і водоохоронних лісосмуг та ін. В Україні та інших країнах Європи вирубка лісів – надзвичайно гостра проблема. Переважна більшість здобутого дерева у необробленому або мало обробленому вигляді йде на експорт. Гранули, які чимало домогосподарств у ЄС використовуються у якості дешевого палива, також походять в основному з України та Білорусі, і виготовляються з дерева, здобутого нелегальним шляхом. Та найсерйозніші проблеми – в Африці та Азії. Місцеве виробництво складається тут з 30 відсотків незаконно видобутого дерева.

Європейський Союз вирішив боротися із нелегальними вирубками лісів у країнах, які не є його членами. Імпортерам доведеться звітувати про походження деревини. ЄС прагне зупинити нелегальних «лісорубів». Зокрема з Закарпаття. Як повідомляє часопис для українців у Чеській Республіці "Пороги", це може призвести до подорожчання в ЄС нових дерев’яних будинків, дерев’яних меблів або навіть опалювальних гранул. Імпортери та переробники деревини повинні від 1 вересня під загрозою величезних штрафів засвідчити походження деревини.

Бережемо ліс разом!

lis

Цікаві факти про ліс

  • Найбідніша країна на ліс — Великобританія, там ліс займає всього лише близько шести відсотків поверхні.
  • Більше 70 відсотків території Фінляндії покрито лісами. Це найбагатша деревами країна у всій Європі.
  • Більшість поживних речовин дерева добувають в атмосфері. Лише одну десяту частину харчування вони отримують з ґрунту.
  • Близько вісімдесяти кілограмів переробленої макулатури здатні врятувати від вирубки одне дерево.
  • Близько чверті всіх лісів на планеті — тайга.
  • В Литві зростає дерево за назвою «Старий», якому близько двох тисяч років.
  • В лісі частота пульсу людини зменшується на п’ятнадцять-двадцять ударів в хвилину, а дихання стає рівніше і спокійніше.
  • В Прибалтиці існує «П’яний ліс» — область, що займає близько квадратного кілометра, де стовбури сосен з невідомих причин дуже химерно зігнуті.
  • В середньому 15-20 грамів деревини йде на виробництво одного аркуша паперу формату А4.
  • В середньому одне дерево виробляє близько сотні кубометрів кисню щорічно.
  • Дев’ять десятих усіх поживних речовин дерева отримують з атмосфери, і лише одну десяту — з ґрунту.
  • Дерев у світі приблизно у шістдесят разів більше, ніж людей.
  • Дерева зменшують парниковий ефект приблизно на 20%.
  • Дерева ростуть все своє довге життя.
  • З мільйона дерев виходить близько чотирьох мільйонів тонн паперу.
  • За одну годину гектар лісу поглине стільки вуглекислого газу, скільки видихнуть за годину дві сотні людей.
  • За своє життя людина витрачає приблизно сто кубічних метрів деревини. Це обсяг невеликого гаю.
  • Кожне дерево переробить тонну вуглекислого газу протягом свого життя.
  • Крона дубаза рік виростає приблизно на один метр.
  • Ліс — дійсно легені планети. Не будь лісу, звичного життя на Землі не існувало.
  • Найвище дерево в світі височіє на сто п’ятнадцять метрів. Воно росте в США. Найвищі в світі дерева — секвойя.
  • Найдорожча в світі порода дерева — магахоні.
  • Найпоширеніше в світі листяне дерево — береза.
  • Одне дерево виробляє 100 кубометрів кисню за рік, тобто 120 кілограмів.
  • Одне із найтвердіших у світі дерев — береза Шмідта, що виростає в Росії. Це дерево неможливо зрубати за допомогою сокири.
  • Протягом року дерево поглине стільки ж вуглецю, скільки виробить автомобіль, проїжджаючи по трасі в тисячі кілометрів.
  • США займають перше місце у світі за щорічним споживання паперу.
  • У всьому світі ж ліси займають майже третину всієї суші.
  • У людини, що перебуває в лісі, частота пульсу зменшується приблизно на двадцять ударів в хвилину, дихання стає спокійніше. Проходить нервове збудження, проблеми відступають, і людина заспокоюється.
  • Ця кількість кисню забезпечить життя невеликої родини чоловік протягом одного року.
  • Щороку Земля втрачає майже сто мільйонів дерев.

P.S. на web-сайті розміщено дві віртуальні виставки: "Праліси у Карпатах"
та "Зайшов до лісу – потрапив у казку"
та фотоальбом "Зелені легені планети" /світлини Юлія Орлова/.
У Інформаційно-бібліографічному відділі експонується тематична книжкова виставка  "Праліси у Карпатах"
Запрошуємо до перегляду!

Матеріали (Режими доступу): http://lesovod.blogspot.com/2017/04/blog-post_358.html
http://www.eco-live.com.ua/content/blogs/lisovi-masivi-zemli-naneseni-na-interaktivnu-kartu
http://pidruchniki.com/15130616/politekonomiya/natsionalne_bagatstvo_sutnist_struktura_dzherela_zbilshennya
https://www.pravda.com.ua/news/2008/07/29/3503373/
https://www.lisportal.org.ua/13821/ 
http://karpatnews.in.ua/news/44602-lisy-u-karpatakh-rubaiut-sela-plyvut.htm
http://chernigivlis.gov.ua/mizhnarodnij-den-lisu/
http://cikavosti.com/dev-yat-tsikavih-faktiv-pro-lis/
http://cikavosti.com/cikavi-fakti-pro-lisah-ta-dereva/
Підготувала науково-технічна бібліотека

бібліотекар Боратинська І.О.
зав.сектором Новосад В.Я.

Матеріали підготовлено 15.03.2018

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page