Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

22 червня 1941-го року, 4:00 ранку, мить ... і ... Ніхто не забутий! Ніщо не забуте!

Пам'ять людська! Через велетенський швидкоплин десятиліть прориваються до тебе спогади  - миттєвості найстрашнішої, найжорстокішої в історії нашого народу війни. Війни не на життя, а на смерть, війни в якій фашизм ніс Україні довічне рабство або повне знищення нації.

22 червня 1941 року гітлерівські війська віроломно вторглися на територію СРСР, порушивши Договір про ненапад. Сто дев'яносто дивізій Німеччини та її союзників розгорнули бойові дії вздовж західного кордону колишнього Радянського Союзу - від Баренцевого до Чорного моря. О четвертій годині ранку німецька авіація скидала бомби на Київ та інші міста України. Наші війська чинили героїчний опір. Мужньо тримали оборону захисники Брестської фортеці, Києва, Одеси, Севастополя, Ленінграда, Москви та інших міст, воїни військових округів.

Страшне слово „війна" увірвалося в життя людей. Затамувавши подих, слухали вони урядове повідомлення про напад фашистської Німеччини. Важко передати, якою трагедією для них був перший день війни. Усіх охопило пронизливо-щемливе почуття тривоги за свою Вітчизну, за життя рідних і близьких, над якими нависла смертельна небезпека. Але і в ті червневі дні всі вірили, що ворог буде розбитий, а перемога буде за нами.

Петро Порошенко зазначив, що переконаний: Україна переможе ворога, «який розпалює багаття війни»
Президент України Петро Порошенко привітав українців з Днем скорботи і вшанування пам'яті жертв війни, який відзначається 22 червня. Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook. «У День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни всі ми вклоняємося тим, кому випала доля на власні очі побачити її жахіття. Вічна слава і шана усім, хто боровся і продовжує боротися за мир в Україні», - заявив президент. Порошенко зазначив, що переконаний: Україна переможе ворога, «який сьогодні розпалює багаття війни на нашій землі». «Адже це - наш священний обов’язок перед жертвами Другої світової та героями сьогодення», - підкреслив президент.:

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять  мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.
Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

P.S. Указом Президента України від 17-го листопада 2000-го року № 1245/2000 з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих   під час Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років, їх подвигу та жертовності, Україна встановила День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна.
Верховна рада затвердила обов'язкову хвилину мовчання за загиблими у німецько-радянській війні - щороку 22 червня о 10.00.  Відповідну постанову "Про запровадження в Україні особливої церемонії - проведення 22 червня кожного року Хвилини пам'яті по загиблим у роки Другої світової війни 1941-1945 рр." прийнято на засіданні 20 травня. Її підтримали 299 депутатів. 
Згідно з документом, Кабміну доручено 22 червня кожного року забезпечувати приспущення державного прапору України із чорними стрічками на будинках та спорудах органів та установ державної влади.
Також уряд 22 червня кожного року о 10.00 має забезпечувати хвилину мовчання, зупинивши на цей час роботу в органах державної влади, на підприємствах, в установах та організаціях (крім підприємств, де це не допускається за технологією виробництва), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів.

 

Джерело (Режим доступу):http://www.adm-pl.gov.ua/news/22-chervnya-den-skorboti-i-vshanuvannya-pamyati-zhertv-viyni-v-ukrayini
http://lib.if.ua/news/1277119043.html
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=145 
https://glavcom.ua/news/den-skorboti-i-vshanuvannya-pamyati-zhertv-viyni-poroshenko-zrobiv-optimistichnu-zayavu-507266.html
http://mayu-pravo.com/news/view/22-chervnya-2017-roku---den-skorboti-i-vshanuvannya-pam-yati-jertv-viyini-v-ukrayini-a9623/ 
https://znaj.ua/society/den-skorboty-i-vshanuvannya-pamyati-zhertv-vijny-22-chervnya-istoriya-ta-tradyciyi
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 22.06.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page