Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

25 Book Forum. 5 подій благодійної акції "Третій вік: задоволення від читання" на 25 Book Forum

В рамках 25-го Форуму видавців у Львові 20-23 вересня відбудеться вже всьоме благодійна акція «Третій вік: задоволення від читання». Головна мета благодійної акції «Третій вік: задоволення від читання» – створити платформу, на базі якої відбуватиметься діалог, покликаний актуалізувати соціально-культурні проблеми людей пенсійного віку, наповнити їхнє життя новими емоціями, а також просувати ідею важливості читання в будь-якому віці.

tretij vik foto

Акція орієнтована на людей, які, незважаючи на вік, зуміли зберегти смак до життя, активних та креативних членів сучасного суспільства. Ми, організатори, ставимо за ціль творити соціальну платформу, на базі якої відбуватиметься діалог, покликаний актуалізувати соціально-культурні проблеми людей похилого віку, наповнити життя літніх людей новими емоціями та просувати ідею актуальності третього віку.
Цьогорічна програма ‘‘Третього віку: задоволення від читання’’ передбачає геомандрівки Львівщиною, танцювальні майстер-класи, заняття зі співу та гри на традиційних інструментах, майстер-класи з йоги та медитації, екскурсії літературним Львовом, лекції психологів, бесіди з лікарями та різноманітні майстер-класи. Також у межах благодійної акції відбудеться концерт хорових колективів, який збере на сцені Львівського будинку органної та камерної музики аматорські хори з різних куточків області та святковий гала-концерт у Львівській обласній філармонії.
Для самих пенсіонерів ще однією перевагою акції є особлива пропозиція придбати книжки за спеціальною ціною, отримавши купон на знижку (за умови наявності пенсійного посвідчення), при купівлі книг у видавництв-партнерів акції. Минулоріч такою пропозицією скористались 2000 пенсіонерів. Загалом 24 Book Forum та презентації у Палаці мистецтв відвідали 9332 людей старшого покоління. Команда форуму закупила та передала 622 нові книги у бібліотеки територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, а також у 7 книжкових клубів, створених у межах акції у бібліотеках ЦБС для дорослих у м. Львові та у м. Стрию. Започатковуючи та поширюючи позитивні тенденції благодійності, у читацьких клубів з’явились і інші доброчинці, що почали жертвувати книги. Загалом увага та підтримка клубів сприяла тому, що клуби почали жити активнішим інтелектуальним життям, самостійно організовувати зустрічі з авторами та культурні заходи.

Благодійна акція отримала широкий резонанс та чимало позитивних відгуків та підтримку громадськості. Організовується у співпраці із рядом інституцій, що спеціалізуються на роботі із літніми людьми. Цього року благодійна акція відбудеться за фінансової підтримки Львівської міської ради у межах програми «Львів – місто літератури». 

5 подій благодійної акції «Третій вік: задоволення від читання» на 25 Book Forum

  1. Презентація листування Блаженнішого Любомира Гузара з матірю: книжка «Найдорожча матусю» (20 вересня, Палац Потоцьких, дзеркальна зала)

Блаженніший Любомир належав до тих нечисленних церковних діячів, чия медійна впізнаваність і навіть більше – моральний авторитет – виходили далеко за рамки його Церкви, і його слово багато важило не тільки для греко-католиків, а й для людей, далеких від релігії. Усім тим, хто зберіг добру пам’ять про Патріарха Любомира, і кому запали в серце його настанови, неодмінно буде цікавою книжка: листування Любомира Гузара з його матір’ю Ростиславою, яке охоплює (з перервами) період з 1975 до 1992 року.

Усі ці роки (та й, мабуть, задовго до того, хоча листів за раніший період не віднайдено) о. Любомир Гузар щомісяця, а то й щотижня, якщо цьому не перешкоджали справи та роз’їзди, сідав писати листа, що починався тими самими словами: «Найдорожча мамусю!». Копії цих листів він зберігав у своєму особистому архіві, де вони заповнили кілька грубих папок. Це листування охоплює, серед іншого, період, коли відбувалися доленосні для України та Греко-Католицької Церкви події: вихід Церкви з підпілля, проголошення незалежності України, повернення Патріарха Мирослава-Івана Любачівського до Львова й розбудова церковних структур у рідному краї. Про всі ці події, як і про багатьох осіб, у них задіяних, у листуванні можна знайти цікаві й досить відверті коментарі.

  1. Творча зустріч з письменницьким подружжям Володимиром Лисом та Надією Гуменюк (21 вересня, Львівська обласна універсальна наукова бібліотека)

Надія Гуменюк – українська поетеса, прозаїк, публіцист. Редактор відділу культури Волинської обласної газети «Віче». Авторка чотирьох десятків книжок поезії, прози та творів для дітей, а також радіоп’єс. Серед її літературних відзнак премії імені Лесі Українки, імені родини Косачів, імені Олександра Олеся, «Благовіст», «Звук павутинки» (імені Віктора Близнеця), імені Агатангела Кримського.

Володимир Лис – український журналіст, драматург, письменник. Лауреат Першої Премії на республіканському конкурсі творів про молодь (за повість «Там, за порогом»), Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» (2000, 2001, 2003 роки), Людина року Волинського краю у номінації «Професіонал року» (2004).

  1. Презентація нового роману Андрія Кокотюхи «Темні таємниці» (21 вересня, Львівська обласна університетська бібліотека)

Піщане – селище з поганою славою. А все тому, що в його околицях вже давно зникають люди, і найчастіше – молоді. Одного разу поліція знаходить там само тіло 26-річного Євгена. Це шокує Ольгу, адже Євген був хлопцем її доньки Яни, з ним вона втекла з дому. Ольга відчуває, що донька в небезпеці, та поліція не квапиться шукати дівчину. Тому Ольга звертається до колишнього правоохоронця Вадима Чотара. Його вже давно цікавить те, що коїться поблизу Піщаного, особливо в зачиненому старому пансіонаті… Ольга і Вадим заглиблюються у пошуки Яни, але хтось навмисне збиває їх зі сліду. Той, хто боїться, що вони розкриють усі темні таємниці Піщаного…

Андрій Кокотюха — український письменник, сценарист та журналіст.  Написав понад 60 книжок. У 2012 році отримав спеціальну відзнаку «За кращий історико-патріотичний твір» на «Коронації слова». Рукопис під назвою «Червоний» виданий книгою того ж року.

  1. Презентація нового роману Люко Дашвар «Ініціація» (22 вересня, Львівська обласна універсальна наукова бібліотека)

Стара Костомарова не пам’ятає, як опинилася на тому забутому богом хуторі. «Чорні ріелтери» відібрали її квартиру, а жінку спровадили подалі від Києва. Селянин Перегуда дав їй притулок, він навіть вийшов на нотаріуса Германа, який обдурив стару. А коли повернувся на хутір, то вже ні хати, ні Костомарової не було…

Тим часом у Києві дівчина Меланія потрапляє у вир дивних подій. Усе починається зі снів про мерців, далі — зустріч із нотаріусом Германом та його зникнення. І Блейк, у якого Меланія закохується до нестями і який зраджує її. Від того часу дівчині сниться вже інший сон: про розлючений натовп, стару жінку, Блейка, який прохає про допомогу… От-от шляхи всіх героїв перетнуться. І тоді кожен з них — хоче він того чи ні — пройде свою ініціацію. Ініціацію на право вважати себе людиною…

  1. Творча зустріч з письменницею Світланою Талан (22 вересня, Львівська обласна універсальна наукова бібліотека)

Світлана Талан пише романи у жанрі «реальні історії», які їй підказує саме життя. Усі твори на гостросоціальну тематику, незмінним залишається одне: головна героїня її книжок – жінка-українка, сильна духом, зворушлива, ніжна, чуттєва, яка іноді помиляється, але її завжди веде за собою кохання: до чоловіка, до дітей, до батьківщини.

У 2011 році її роман «Щастя тим, хто йде далі» став лауреатом на конкурсі «Коронація слова 2011» та отримав відзнаку від фонду Олени Пінчук Анти-СНІД «За найкращий роман на гостросоціальну тематику». На початку 2012 року роман був виданий під назвою «Коли ти поруч» у видавництві «Клуб сімейного дозвілля» українською і за рік був проданий рекордний наклад: 80 тисяч примірників.

Джерело: http://bookforum.ua/5-podij-blagodijnoyi-aktsiyi-tretij-vik-zadovolennya-vid-chytannya-na-25-book-forum/
https://zik.ua/news/2018/08/14/vsome_u_lvovi_proyde_blagodiyna_aktsiya_tretiy_vik_zadovolennya_vid_1386367
https://dyvys.info/2018/08/02/tretij-vik-zadovolennya-vid-chytannya-na-forumi-vydavtsiv-vidbudetsya-blagodijna-aktsiya/
 Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 29.08.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page