Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Космос об'єднує світ. Всесвітній тиждень космосу: перелік останніх найграндіозніших досягнень людства у сфері

У всесвітнього тижня космосу є своя особливість – це тема. Щорічно теми тижня відрізняються. Наприклад, у 2008 році темою "космічного" тижня стало "Вивчення Всесвіту", в 2009 році – "Освіта і космос", у 2010 році – "Таємниці космосу", у 2017 році – "Досліджуючи нові світи в космосі". У 2018 році темою тижня стане "Космос об'єднує світ". Вона покликана привернути увагу до освоєння космічного простору як фактору, що об'єднує все людство.

Телеканал “Прямий” зібрав найграндіозніші космічні досягнення за останній час:

  1. Астронавт Ендрю Ф'юстел зняв на борту Міжнародної космічної станції відео для канадського рок-гурту The Tragically Hip.
  2. Японія запустила на Міжнародну космічну станцію космічну вантажівку HTV-7, яка має доставити корисний вантаж, нові необхідні для життя астронавтів літій-іонні батареї та прототип першого космічного ліфта.
  3. Американське космічне агентство NASA показало, як звучить наше денне світило. Щоб звучання Сонця стало доступним людському вуху, аудіозапис прискорили в 40 тисяч разів.
  4. NASA запустили до Сонця космічний зонд Паркер.
  5. На борту космічного літака, який відправиться на Марс, астронавти отримають 60% кількості радіації, яку вони можуть отримати за всю свою кар’єру. Тому імовірніть того, що до кінцевої точки може ніхто так і не долетіти дуже висока.
  6. Засновник SpaceX Ілон Маск опублікував зображення прототипу марсіанської бази Альфа, створення якої планується в неблизькій перспективі. На одній із картинок також зображена злітаюча ракета BFR (Big Falcon Rocket).
  7. Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) разом з університетом Bradley представило п'ять проектів фіналістів конкурсу 3D-Printed Habitat Centennial Challenge.
  8. NASA до 2020 року планує відправити на Марс міні-вертоліт Mars Helicopter з дистанційним управлінням, який перевірить можливість польоту в атмосфері іншої планети, йдеться на сайті космічного агентства.

 mars oneЩе одні цікаві факти до тижня космосу - проект «Mars One»Mars One (Марс один) — приватний проект нідерландського дослідника Баса Лансдорпа з метою заснування на Марсі постійної людської колонії.
Чи відомо Тобі, щось про проект «Марс Один»? У його команди грандіозні плани — до квітня 2023 року створити на Марсі перше людське поселення. У першому екіпажі, який прилетить на цю планету, буде тільки чотири астронавти, а нові команди будуть приєднуватися до них кожні два роки. Перед тим, як на Марс ступить нога першого колонізатора, там підготують 6-капсульний модуль для проживання, а також завезуть туди їжу, воду і кисень.
Проект «Марс Один» підтримує багато міжнародних аерокосмічних компаній, які можуть розробляти і постачати обладнання для марсіанської експедиції. У місії на Марс щиро зацікавлений і професор Жерар Хоофт — фізик, лауреат Нобелівської премії 1999 року.
one marsЛюди, які полетять на Марс, більше ніколи не зможуть повернутися на рідну планету. Страшно? А ось багато кого це не лякає: бажання переселитися на Марс уже виявило понад 200 тисяч людей! Так-так, проект «Марс Один» дає можливість поповнити ряди астронавтів усім охочим. Проте для того, щоб таки потрапити до команди перших переселенців, доведеться пройти жорсткий відбір. Кожен астронавт муситиме тренуватися цілих десять років! Тож для польоту оберуть найвитриваліших фізично і психічно — адже ці люди повинні вміти ефективно взаємодіяти у невеликій групі, а ще — мати добрі господарські навички.
Чи вдасться цей експеримент і що з цього вийде? Будемо сподіватися, що ще одна смілива мрія людства знайде своє досконале втілення.

Джерело (Режим доступу): https://prm.ua/vsesvitniy-tizhden-kosmosu-perelik-ostannih-naygrandioznishih-dosyagnen-lyudstva-u-sferi/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=234&year=2018
https://ua.112.ua/golovni-novyni/dumky-pro-vsesvit-shcho-take-vsesvitnii-tyzhden-kosmosu-i-dlia-choho-vin-potriben-464628.html
http://budukursi.in.ua/2018/10/04/space-week-2018/
https://www.mars-one.com/
https://uk.wikipedia.org/wiki/Mars_One
https://hi-news.ru/tag/mars-one

Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 01.10.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page