Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Загальнонаціональний проект «Дуби Шевченка єднають Україну»

Нині на батьківщині Тараса Шевченка збереглося три дуби, які бачили дитинство митця. Двом із них уже більше тисячі років, ще одному – за вісімсот. За легендою, в одному з таких дубів малий Тарас ховав свої малюнки, коли служив козачком у пана в селі Будище. А сьогодні малеча збирає тут жолуді для вирощування нових саджанців. Йдеться про саджанці, вирощені на Чернечій горі у Каневі. 7 жовтня 2018 року 10 з них урочисто передали до парків 6 областей (Донеччини, Львівщини, Київщини, Чернігівщини, Полтавщини та Херсонщини).

Мета проекту – порятунок вікових та пам’ятних  дубів періоду життя Тараса Шевченка та висадження  молодих дерев-спадкоємців.
Акція «Дуби Шевченка єднають Україну» розпочалася із села Моринці. Там було висаджено першу в Україні Алею саджанців, які виросли з жолудів від вікових дубів на Чернечій горі. Частину паростків дубів з-під Канева було передано на Донеччину, Львівщину, Київщину, Херсонщину, Чернігівщину та  Полтавщину. Також волонтери та школярі зберуть нові жолуді на насіння в селі  Будище, де  до цього часу збереглося три унікальні 800-річчні  дуба, які бачив юний Тарас Шевченко.

11 жовтня в рамках загальнонаціонального проекту «Дуби Шевченка єднають Україну» з ініціативи та за участю департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації у м. Львові на території ботанічного саду загальнодержавного значення Національного лісотехнічного університету України висаджено саджанці дубів, які проросли з жолудів з Чернечої гори. Участь у висадженні взяли учасники міжнародної наукової конференції «Національна лісотехнічна освіта в контексті світових трендів», гаслом якої є «Вчимося жити в гармонії з природою», організованої з нагоди 145-річчя Національного лісотехнічного університету України.
 
P.S. Акція «Дуби Шевченка єднають Україну» започаткована в рамках Всеукраїнської екологічної ініціативи «Посади дерево миру», ініціатором якої виступила Українська Греко-Католицька Церква. Під час цієї акції, яка проводиться щорічно навесні та восени за підтримки Мінприроди та Між'єпархіальної екологічної мережі УГКЦ, було висаджено десятки тисяч плодових та декоративних дерев у всій Україні. Всеукраїнська акція «Посади дерево миру» стартувала в Україні 5 листопада 2016 року.
Метою є привернути увагу до згубних соціального-екологічних наслідків війни на Сході України, підвищити інтерес до навколишнього природного середовища.
Акція «Посади дерево миру» покликана не лише озеленити в різних куточках нашу країну, а й крок за кроком долучати кожного українця до порятунку природи та особистого внеску в її розвиток, а також привернути увагу до згубних соціального-екологічних наслідків війни на Сході України.

Джерело: http://deplv.gov.ua/pro-zagalnonacionalnij-proekt-dubi-shevchenka-yednayut-ukrayinu
https://espreso.tv/news/2018/10/07/startuvala_akciya_quotduby_shevchenka_yednayut_ukrayinuquot
https://ecology.unian.ua/10288815-v-ukrajini-startuvala-akciya-z-visadzhuvannya-derev-viroshchenih-z-zholudiv-dubiv-shcho-rosli-za-zhittya-shevchenka.html
http://zvenrda.gov.ua/news/14-43-30-08-10-2018/
https://menr.gov.ua/news/32781.html 
http://ugcc.ua/news/poklikano_do_zhittya_zagalnonats%D1%96onalnu_akts%D1%96yu_dubi_shevchenka_iednayut_ukrainu_84105.html
http://procherk.info/news/7-cherkassy/66713-u-ramkah-aktsiyi-dubi-shevchenka-ednajut-ukrayinu-u-morintsjah-visadzheno-dubovu-aleju
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 11.10.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page