Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Відбулася Наукова конференція, присвячена відзначенню 410-річчя Наукової бібліотеки Львівського університету

Мета наукового зібрання – обговорення актуальних проблем бібліотекознавчих досліджень, історії книги та книжкової культури, а також визначення місця і ролі сучасних книгозбірень у суспільному просторі України та світу. Конференцію провели у форматі пленарного засідання та засідань трьох секцій, на яких йшлося про функціонування бібліотеки як універсального інформаційно-культурного центру, історико-культурологічне значення бібліотечних фондів, історію книговидання та книгорозповсюдження, інтерпретацію читання як культурного феномена, а також впровадження нових технологій опрацювання, збереження і поширення інформації в сучасних бібліотеках. Зокрема, працівники науково-технічної бібліотеки взяли участь у пленарному засіданні, де вітальне слово з нагоди 410-ліття наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка озвучив директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка Кметь В. та з вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з наукової роботи Університету, член-кореспондент НАН України, професор Роман Гладишевський, який коротко окреслив значення Наукової бібліотеки в процесі розвитку інтелектуального середовища Львова: «Роль книгозбірні». Після численних вітань на адресу колективу найдавнішої книгозбірні України розпочалася наукова частина заходу. Доповідь «Бібліотека Франкового Університету: modus інтелектуальної свободи» представив Василь Кметь, який окреслив своє бачення ролі бібліотеки у просторі інтелектуальної свободи як основи демократії та в контексті сучасних реформ в галузі освіти та науки. Зокрема, за його словами, «питання інтелектуальної свободи є одним із ключових у категоріях і поняттях реформування освітнього середовища нашої країни».
Також Василь Кметь розповів про довгу традицію розвитку книжкової культури у Науковій бібліотеці і зазначив, що «чи не найбільшим чинником, чи не найбільшим викликом, хоч і перевагою Наукової бібліотеки завжди залишалася політика пам’яті, адже великий вік – це, без сумніву, велика перевага, але й величезна відповідальність».
«Зараз відбувається переосмислення наших парадигм розуміння бібліотеки як простору, а отже й бібліотечна система має зазнати змін», – зазначив Василь Кметь і поділився своїм баченням основних напрямів розвитку книжкової культури, які полягають у формуванні критеріїв читання, популяризації культури читання та актуалізації суспільної ролі бібліотеки.
Наголосивши на важливості бібліотеки у забезпеченні науково-дослідницької діяльності, академічної доброчесності та зовнішньої репрезентації духовної спадщини нації, Василь Кметь водночас звернув увагу на сучасні проблеми розвитку бібліотек як осередків академічної культури, серед яких – недієвість традиційного організаційного досвіду, невідповідність звітності управлінським технологіям, а також часто неналежне сприйняття й оцінка бібліотечного працівника, який у сучасних умовах є по-справжньому кваліфікованим міждисциплінарним фахівцем.
«Справжня академічна освіта і справжній Університет – це і є зібрання книг та ідей, це і є велика бібліотека. – Зазначив Василь Кметь, розвиваючи відому парадигмальну фразу Томаса Карлайла. – Тому ідею сучасної академічної свободи, роль і місце сучасної бібліотеки можна розглядати тільки в контексті розуміння бібліотеки як університету, простору, який творить суспільство».

Важливою частиною пленарного засідання була також презентація нового видання Львівського університету – альбому-каталогу «Західноукраїнська Народна Республіка в документах і матеріалах Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка». Презентацію також приурочили до відзначення 100-річчя ЗУНР. Співупорядники книги Юрій Лисий та Микола Ільків-Свидницький коротко розповіли про основні завдання та етапи реалізації проекту, а також відзначили його наукову новизну та практичне значення.
Після завершення пленарного засідання розпочалася робота в секціях. Окрім того, в головному читальному залі розгорнули виставку документів та матеріалів (листівок, афіш, книг) періоду ЗУНР які зберігаються у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка.

Було прослухано такі доповіді у Секції 1. Історія книги, бібліотечних фондів та колекції:

  • МЕЛЬНИК Ростислав (к. і. н., завідувач сектору рідкісної книги відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг ім. Ф. П. Максименка Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка) Джерела до історії міст і містечок Галичини кінця ХVІІІ – початку ХІХ ст. у фондах Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка.
  • ДАМАСКІНА Олена (бібліотекар відділу культурно-просвітницької роботи Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка) Doctrinaauditionis у бібліотеці П. М. Ґареллі (за інвентарем 1774–1778 рр.).
  • ЧИРУК Євангеліна (асистент кафедри бібліотекознавства і бібліографії Львівського національного університету імені Івана Франка) Історико-культурний вимір приватної бібліотеки Михайла Павлика.
  • САДИКХОДЖАЄВА Анна (редактор 2 категорії відділу наукової реставрації Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка) Проблеми та методи збереження фондів відділу РСРК ім. Ф. П. Максименка Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка.
  • РЯБЧУН-КАБАРІВСЬКА Євгенія (завідувач відділу наукової реставрації Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка) Приклади неправильної реставрації книг. Методи виправлення помилок.

У Секції 2. Бібліотека як науковий, інформаційний і культурний центр:

  • КУПИН Леся (к. і. н., завідувач науково-бібліографічного відділу Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка) Організація бібліографічної роботи в Науковій бібліотеці Львівського університету в 1946–1950 рр.
  • ЛЮБЧИНСЬКА Александра (доктор габілітований, ад’юнкт кафедри історії медіа Інституту журналістики та інформації Університету імені Яна Кохановського (м. Кельце, Польща)) Бібліотека як центр науки і культури (на прикладі університетської бібліотеки в Кельце) /Biblioteka jako centrum nauki i kultury na przykładzie Biblioteki Uniwersyteckiej w Kielcach/.
  • ХИТИК Валентина (завідувач відділу комплектування та наукової обробки документів з сектором каталогізування бібліотеки ВДНЗ “Буковинський державний медичний університет” (м. Чернівці))Діяльна парадигма сучасної університетської бібліотеки: аксіологічні та практичні аспекти.
  • ЦИМБАЛВалентина (директорбібліотекиВДНЗ “Буковинськийдержавниймедичнийуніверситет” (м. Чернівці)) Практичний досвід роботи бібліотеки БДМУ з науковими інформаційними ресурсами мережі Інтернет.

У Секції 3. Періодика у бібліотеках та бібліотекознавчих дослідженнях:

  • СИРОТА Лілія (к. філол. н., асистент кафедри бібліотекознавства і бібліографії Львівського національного університету імені Івана Франка) Матеріали періодичних видань як джерело для написання магістерських робіт (на прикладі студентських наукових праць з проблем розвитку інформаційно-бібліотечної діяльності).

У Секції 4. Книжкова культура, культура читання: еволюція в часі та просторі:

  • ЖУСЬКА-КЕМПА Аліна (доктор, ад’юнкт кафедри інформатології і бібліології Лодзького університету) Сучасні книжки-картинки як варіант читання (окремі приклади) /Współzesnaksiążkajakowariantczytania (wybraneprzykłady)/.
  • ДЕМЧУК Наталія (к. філол. н., доцент, завідувач кафедри бібліотекознавства і бібліографії Львівського національного університету імені Івана Франка) Синергетична природа читання.

Фото-звіт з наукової конференції, присвяченої відзначенню 410-річчя Наукової бібліотеки Львівського університету

Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...
Наукова конфере...

Матеріали (Режим доступу): http://www.lnu.edu.ua/gallery/vidbulasia-naukova-konferentsiia-prysviachena-vidznachenniu-410-richchia-naukovoi-biblioteky-l-vivs-koho-universytetu/
Підготувала науково-технічна бібліотека
Світлини з сайту http://www.lnu.edu.ua/gallery/vidbulasia-naukova-konferentsiia-prysviachena-vidznachenniu-410-richchia-naukovoi-biblioteky-l-vivs-koho-universytetu/ та працівників НТБ НЛТУ України

Матеріали підготовлено 5.11.2018р.

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page