Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

85 HOLODOMOR/ГОЛОДОМОР: Україна пам’ятає, світ визнає

HolodomorМи пам’ятаємо, як внутрішні суперечки допомагали зовнішньому ворогу.
Ми пам’ятаємо, що стається із тими, кому забракне снаги відстояти свободу. Хто проміняє її на хліб. Як вслід за свободою втратить і його.
Ми пам’ятаємо, як дорого коштує віра у привабливі гасла. Як «землю селянам» перетворилося на «в землю селян».
Але ми також пам’ятаємо українців, які піднімалися на боротьбу проти комуністичного режиму. Своїми повстаннями вони завдавали йому дошкульних ударів, робили слабшим, неспроможним повторити потім десь інде, в поневоленій ним частині Європи, злочини масштабу Голодомору.
Ми пам’ятаємо тих українців, які ділилися останнім шматком хліба, як ослаблені голодом показували світові силу людяності.
Ми пам’ятаємо помсту молодого українця у Львові за вбивство мільйонів його братів та сестер, яка стала виявом національної гідності.
Ми пам’ятаємо тих українців, які берегли пам’ять про пережите, хоча платили за це волею чи навіть життям.
Ми пам’ятаємо тих неукраїнців, які мали силу казати світові правду, навіть тоді, коли ніхто не хотів її чути.
Ця пам’ять – наш реванш за мільйони вбитих. Вона робить нас сильнішими, бо в пам’яті вони оживають і стають поруч з нами у нинішній боротьбі.
Тому спадкоємці тодішніх вбивць досі прагнуть стерти її. Вони намагалися переписувати підручники історії в Україні, закривати тут архіви, поширювали брехню про Голодомор у світі.
Але правда виявилася сильнішою, пам’ять – нездоланною. І такими ж зробила нас.
Руки дитини, яка двадцять років тому вперше запалила свічу пам’яті, стали руками солдата, які тримають автомат, захищають батьків.
Очі, які тоді вмивалися сльозами від розповіді бабці про пережите у 1932–1933 роках, нині впевнено дивляться на ворога через приціл.
Нація, яка єдналася в хвилини вшанування померлих із голоду в минулому, об’єдналася, аби захистити своє майбутнє, і створила потужну армію. Скорбота за вбитими предками дає сили захищати себе і нащадків.
 
Ми пам’ятаємо! Ми сильні!
 

«УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ!»: У КИЄВІ СТАРТУВАЛА МІЖНАРОДНА АКЦІЯ Holodomor 85 Finalд

1 вересня 2018 року у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» стартувала Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», присвячена 85-тим роковинам Голодомору.

Захід відбувся за участі Міністра культури України Євгена Нищука, представників Українського інституту національної пам’яті, Національного музею «Меморіал жертв Голодомору», Міністерства закордонних справ України,  ВО «Меморіал» ім. Василя Стуса, Світового Конгресу Українців, Київської духовної семінарії УГКЦ, народних депутатів, відомих науковців та громадських діячів, школярів та студентської молоді.
Міжнародна акція символічно бере свій відлік від 1 вересня. Адже відсьогодні і до 24 листопада українці відраховують 85 днів до 85-тих роковин Голодомору.
Першу акцію у столиці України присвячено пам’яті дітей, яких вбив злочинний сталінський режим страшною зброєю – голодом.
«Цей день ми вирішили присвятити дітям, які були вбиті в роки Голодомору і тим дітям, які не народилися у роки Голодомору-геноциду» – зауважила під час виступу Олеся Стасюк, Генеральний директор Національного музею «Меморіал жертв Голодомору».
Перший заступник голови Українського Інституту національної пам’яті Аліна Шпак наголосила на тому, що перед українцями сьогодні стоїть велика відповідальність за те, щоб «у майбутньому ніколи і ніхто не міг уявити, що таке не мати можливості дати їсти своїй дитині, ніколи не міг уявити, що таке, коли одна людина може принижувати іншу, коли людина позбавлена прав, тому що хтось інший так вирішив».
«Правда – це те, що робить нас невразливими і сильними. Саме тому ми сьогодні і починаємо інформаційну кампанію із донесення правди про Голодомор, адже Голодомор – це не лише правда про трагедію, це також правда про великий злочин, велику ницість, а з іншого боку – про велику жертовність і велику боротьбу. Про це треба говорити і про це треба пам’ятати»,
– підсумувала Аліна Шпак.
На завершення учасники Акції поклали квіти до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» й ознайомилися із фотодокументальною виставкою «Вкрадене дитинство: діти в роки Голодомору 1932-1933 років».
Відзавтра символічна Свіча пам’яті запалає за кордоном. Першою країною, що доєднається до Міжнародної акції «Запалімо свічку пам’яті!», стане Туреччина.

5 вересня 2018 року співробітники Посольства України в Китайській Народній Республіці, члени їхніх сімей та представники української громади в Пекіні долучились до Міжнародної акції «Запали свічку пам’яті», присвяченої 85-м роковинам Голодомору 1932-1933 років.
7 вересня 2018 року Вірменія запалила свічку пам’яті за жертвами Голодомору.
8 вересня 2018 року Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», присвячена 85-тим роковинам Голодомору-геноциду, відбулася в Австралії.
15 вересня 2018 року у Сінгапурі відбулася Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», присвячена 85-тим роковинам Голодомору – геноциду українського народу 1932-1933 років.
Символічну свічку пам’яті за жертвами Голодомору 1932-33 років в Україні у рамках Міжнародної акції «Запали свічку пам’яті» в Австралії запалили 16 вересня очевидці тих подій. «Я чекала цього часу 92 роки», – сказала НадіяКулик, яка разом із Домною Дацків та Клавою Дяченко, які теж пережили Великий голод, запалила символічну свічку цього дня.
20 вересня 2018 року в Індії відбулась міжнародна акція «Запали свічку пам’яті»
В Едмонтоні та Вінніпезі відбулася Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті». 21 вересня 2018 року українська громада міста Едмонтон взяла участь у молебні в Українському католицькому соборі Святого Йосафата. Після спільної молитви за невинно убитими жертвами Голодомору-геноциду, присутні зачитали свідчення очевидців Великого голоду. Насамкінець учасники Акції запалили свічки пам’яті.
1 жовтня 2018 року українська громада Північної Каліфорнії долучилася до Міжнародної акції «Запали свічку пам’яті», присвяченої 85-м роковинам вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в України 1932-1933 років.
2-3 жовтня посольство України в США, Крайовий комітет США за визнання Голодомору геноцидом та українці Великого Вашингтону приєдналися до міжнародної акції «Запали свічку пам’яті», приуроченої до 85-тих роковин Голодомору-геноциду в Україні.
15 жовтня 2018 року Люксембург приєднався до Міжнародної акції «Запалм свічку пам‘яті», присвяченої 85-тим роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні. У Франції вшанували пам’ять жертв Голодомору.  13 жовтня 2018 року у місті Анни Ярославни Санлісі відбулося покладання квітів до пам’ятної дошки жертвам Голодомору 1932-1933 років та панахида за жертвами Голодомору в церкві Святих Бориса і Гліба.
12 листопада 2018 року у білоруському агромістечку Довськ біля храму Покрова Пресвятої Богородиці в рамках Міжнародної акції “Запали свічку пам’яті” відбулася церемонія відкриття та освячення оновленого Хреста пам’яті жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.
В угорському місті Сегед було урочисто відкрито пам’ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років.
Громадський активіст, адміністратор української вікіпедії та засновник ініціативи «Переходь на українську» Олександр Іванов створив та опублікував мапу спогадів очевидців Голодомору. Автор пояснює свою методику роботи над втіленням ідеї: «Я узяв все, що було на Радіо Свобода, Українському тижні, Gazeta.Ua та на ютуб-каналі Golden Lion (це найбільший канал із відеоспогадами про Голодомор) за всі роки».
 
Матеріали (Режим доступу): веб-сторінка «85-ті роковини Голодомору»
 Підготувала науково-технічна бібліотека
Матеріал підготовлено 21.11.2018р.

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page