Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"Лісова варта" - дарувальник флешмобу "Подаруй книгу бібліотеці: друковану чи електронну"

Флешмоб "Подаруй книгу бібліотеці: друковану чи електронну" лишається важливим джерелом комплектування нашої книгозбірні.
Цього року до наших дарувальників долучився проект "Лісова варта" /проект Всесвітнього фонду природи (WWF) в Україні/ за підтримки Лісової служби США /Лісова служба США  державна агенція, яка займається менеджментом національних лісів США/, окрема подяка Дмитру Карабчуку. Було передано до науково-технічної бібліотеки 165 документів.Lisova varta

«Лісова варта» – проект Всесвітнього фонду природи (WWF). Він створений, щоб навчити людей розрізняти і фіксувати порушення вирубки лісу. На тренінгах волонтерів навчають основам лісового господарства, демонструють, який повинні мати вигляд позначки на деревах і спеціальних стовпчиках. Мета такої ініціативи – залучити якомога більше людей до контролю вирубки лісу. 

Всесвітнього фонду природи (WWF) був заснований 29 квітня 1961 року, коли була підписана декларація, згодом відома як Моржський маніфест. Цей документ заклав основу рухові, що згодом переріс у найбільшу в світі незалежну природоохоронну організацію. З 1985 року WWF вклав більше 1 млрд доларів у понад 12 000 природоохоронних ініціатив у 130 країнах світу. Всі ці проекти та дії підпорядковані єдиній меті: зупинити деградацію природного середовища нашої планети та допомогти людям жити у гармонії з природою.
Основні напрямки, у яких працює WWF, це — охорона лісів, прісноводних водойм, морів та океанів, збереження видів флори та фауни, мінімізація використання токсичних речовин, зміна клімату тощо.
Від незаконних рубок страждають ліси, довкілля, бюджети місцевих громад, лісопереробна промисловість і самі ж лісівники. 
Громадськість, активісти без належних знань не можуть розрізнити, коли ліс рубають із порушенням законодавства, а коли ні, й тому, з одного боку, можуть блокувати цілком легальні заготівлі, з іншого – не можуть нічого вдіяти у випадках очевидних порушень.

Всесвітній фонд природи WWF в Україні при підтримці Посольства Фінляндії та Лісової служби США втілює проект “Лісова варта”, який покликаний допомогти активній громадськості виявляти й протидіяти незаконним рубкам, завдяки створенню ефективної системи громадського моніторингу. Експерти “Лісової варти” проводять тренінги для громадських активістів і правоохоронних органів, реагують на повідомлення громадськості і разом з волонтерами оглядають місця потенційних нелегальних рубок, а висновки передають у відповідні правоохоронні органи, публічно висвітлюючи всі етапи співпраці із лісокористувачами (негативні й позитивні).
Проект діє на всій території Українських Карпат: у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях, які є найбільш лісистими в Україні, і на цю територію, за даними Державного агентства лісових ресурсів України припадає 37% лісу країни. В цьому регіоні також зосереджена значна частина природно-заповідних територій, а також пралісів і старовікових лісів, які є домівкою для багатьох червонокнижних видів рослин і тварин. Проект діє на всій території Українських Карпат.

#РазомЗможемо побудувати майбутнє, де людина та природа живуть у гармонії.

Корисні ресурси : 

Презентуємо подаровані документи: 

Lisova varta 1

МакГі Грегорі. Лісовий екосистемний менеджмент: нова парадигма збереження лісового біорізноманіття: науковий огляд /Грегорі МакГі; адаптація: В.В.Гуменюк, Є.О.Кременецька; редагування: М.С.Козловська.-К.:ТОВ "Статус Профі", [2010?].-39с.

Лісовий екосистемний менеджмент: нова парадигма збереження лісового біорізноманіття, автором якого є Грегорі МакГі, викладач коледжу екології і лісового господарства Університету штату Нью-Йорк зі Сполучених Штатів Америки. 

Дослідники, які вивчають екологію лісу, мають досвід стосовно впливу на довкілля традиційних практик управління лісовим господарством та усвідомили потрібну інтегрувати про зв’язок структури лісу та біорізноманіття в сучасні методи управління. Це сприяло розвитку лісового екосистемного менеджменту(ЛЕМ), який застосовували різні лісівники світу в державних та приватних лісах для поліпшення їхнього екологічного стану. Цей розділ містить ретроспективний аналіз розвитку лісового господарства та лісівничих систем, на основі яких було розроблено ЛЕМ. Крім того, розглянуто досвід адаптування та вдосконалення ЛЕМ на прикладі північних твердолистяних лісів східної частини Північної Америки.

Дане видання є науковим оглядом в царині досліджень стосовно впливу на довкілля традиційних практик управління лісовим господарством та усвідомлення необхідності інтегрувати знання про зв'язок структури лісу та біорізноманіття лісових екосистем в сучасні методи управління лісовими ресурсами на основі сталого та невиснажливого лісокористування. Цей посібник містить ретроспективний аналіз розвитку лісового господарства та лісівничих систем, на основі яких було розроблено лісовий екосистемний менеджмент.
Буде корисним для студентів і викладачів при вивченні дисциплін «Основи менеджменту», «Лісівництво», «Лісова таксація і лісовпорядкування» та інших навчальних дисциплін лісогосподарського циклу.

 

 

Lisova varta.3jpg

Збірник матеріалів до курсу "Наукові основи збереження біорізноманіття". Розділ 1-13.- К.: ТОВ "Статус Профі", [між 2003 і 2010].- [279с]

Збірник матеріалів до курсу "Наукові основи збереження біорізноманіття".

Навчальний посібник, який ви тримаєте в руках - це наша спроба привернути увагу до прикладної дисципліни, метою якої є розробка та впровадження різноманітних підходів, методів та інструментів збереження біорізноманіття. Матеріал представлено у вигляді 13 наукових оглядів (модулів), підготовлених Центром зі збереження біорізноманіття та охорони природи при Американському музеї природничої історії (Нью-Йорку, США) та адаптованих для української аудиторії провідними вітчизняними науковцями. Робота здійснена в рамках проекту Громадської організації "ЕкоКлуб "Зелена Хвиля" "Нарощування потенціалу для збереження біорізноманіття в Україні: створення мережі та підвищення рівня освіти" за фінансування програми MATPA/MABA.

Теми українських модулів:

  1. Що таке біорізноманіття?
  2. У чому полягає значення біорізноманіття?
  3. Природоохоронна генетика
  4. Огляд загроз для біорізноманіття
  5. Інвазійні види та механізми інвазії
  6. Управління видами, яким загрожує зникнення: методи і практика збереження рідкісних видів
  7. Значення біорізноманіття безхребетних тварин
  8. Природоохоронні території та збереження біорізноманіття: планування та проектування
  9. Природоохоронні території та збереження біорізноманіття: управління та ефективність
  10. Морські природоохоронні території та їхні мережі
  11. Роль ботанічних садів, насіннєвих банків та дендраріїв у збереженні біорізноманіття
  12. Управління популяціями диких мисливських тварин
  13. Основи навчально-виховної роботи

 Усі 13 модулів (в електронному вигляді(!) можна скачати за адресою:https://drive.google.com/folderview?id=0B3ZdBtosfGOtVXdnSGRtYUFFdkU&usp=sharing

 

parkovporyadkuvannyaПарколісовпорядкування

Каганяк Ю.Й., Строчинський А.А., Горошко М.П. Парколісовпорядкування: навч. посіб. - Львів: "Тріада плюс", 2009. - 360с.

Викладено основні положення впорядкування території лісового фонду, зокрема лісів рекреаційно-оздоровчого призначення та інших об’єктів, придатних для організації відпочинку, лікування та туризму. Організація рекреаціх розглядається на різних територіальних рівнях планування та проектування. Подано основи господарської та рекреаційно-планувальної організації в лісах зелених зон, лісопарках та інших об’єктах.

 

 

 

 

Висловлює щиру подяку нашим дарувальникам за підтримку бібліотеки в оновленні книжкових фондів.

Фото-звіт  "Лісова варта" - дарувальник флешмобу "Подаруй книгу бібліотеці: друковану чи електронну"

"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...
"Лісова варта" ...

 

 

Матеріали /Режим доступу/: http://wwf.panda.org/uk/our_work/forests/logging/forest_watch/
http://wwf.panda.org/?264751/dcp-report-2015
https://www.facebook.com/wwfukraine/posts/%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-wwf-%D1%88%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%94-%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D1%83-%D0%B7-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%96%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%83-%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BA/1513195952035898/
https://wwf.panda.org/uk/you_can_help/volunteers/actions/
https://ecoclubua.com/2015/04/zelena-hvylya-profesor-misyatsya/
Підготувала науково-технічна бібліотека


 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page