Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Якщо знищити мову, зникне і сам український народ...

Українська мова вся на тонкощах і відтінках. Її (таке невидиме для більшості з нас) багатство виявляє себе раптово в порівнянні з не такою вже й очевидною збідненістю "великого и могучего". Наша мова вимагає зосередженої уваги та вдумливості. Вона занадто складна й нюансована, щоб користуватися нею нахрапом. Ні, нахрапом вона не дасться – лише любов'ю. І, мабуть, у цьому причина, чому у власній країні вона досі грає не першим, а другим номером.  /Юрій Андрухович/ 

Українська мова - то великий дар, то шануй її, люби та оберігай!

Жодній мові світу не було так тяжко, як українській. Нашу мову принижували, не давали їй розвиватися, неодноразово забороняли, знищували, навіть букварі, щоб українські діти не могли вивчати рідну мову. Протягом багатьох років українська мова, пісні, книги були заборонені.
А робилося це ось з якою метою: якщо знищити мову, зникне і сам український народ, не існуватиме України як держави.

Мова - найбільший скарб, одне з багатьох див створених людьми. Вона відзеркалює душу народу, його історію. Кожна людина має завжди пам’ятати  хто вона, звідки родом, де її коріння, кожна людина повинна знати свою мову, любити її, цінувати, збагачувати, берегти.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги. Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані. Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

20 фактів про різні мови світу

У різних куточках планети люди використовують свої національні мови або їх діалекти для спілкування. Деякі мови активно розвиваються в наш час, деякі, завдяки глобалізації, стають засобом міжнаціонального спілкування, але є мови, яким загрожує небезпека вимирання. 

Мови народів світу розрізняються поміж собою не лише суто мовними особливостями, але й певними позамовними рисами. Це, приміром, відстань, що встановлюється між учасниками розмови. Цікавий факт, що найбільша дистанція між співрозмовниками традиційна для естонців та фінів, а найменша — в італійців та іспанців. Вочевидь, невеличка відстань пояснюється запальним темпераментом теплих країн.

  • Англійська мова аж ніяк не найпопулярніша мова у світі - вона тримається на третьому місці після китайської та іспанської.
  • У Організації Об’єднаних Націй існує тільки шість офіційних мов: англійська, французька, арабська, китайська, російська та іспанська.
  • Латинь - найбільш відома популярна мертва мова, але мало хто знає, що в список мертвих кожні кілька років потрапляють нові мови і забуті засоби спілкування.
  • Найбільш непроста для вивчення мова – зовсім не китайська чи японська, як гадає більшість. Це мова басків, поширена в Іспанії та Франції. Її слова найважче вимовити, записати і запам’ятати.
  • Найдовший алфавіт в світі – камбоджійський. В ньому 74 букви.
  • В Гавайському алфавіті лише 12 букв.
  • Алфавіт вікінгів називався футарк.
  • У мові ескімосів для найменування снігу існує більше 20 слів.
  • Найбільше мов на території однієї країни зібрано в Росії: загалом їх близько двохсот. А от за кількістю діалектів лідирують Філіппіни. У двох національних мов в цій країні існує більше тисячі регіональних варіантів.
  • Де найбільше мов? Країна-рекордсмен — Папуа — Нова Гвінея. Тут спілкуються більш ніж на семистах папуаських і меланезійських мовах і діалектах. Логічно, що домовитися про те, який з них стане державним було складно. Тому, згідно конституції країни, державна мова тут відсутня, а у документації застосовується англійська і його місцевий варіант — піджин-інгліш (папуаські «ток-пісін»).
  • Назви знаків Зодіаку на латинській звучать як Водолій – Акваріус, Риби – Пісцес, Овен – Аріес, Телець – Таврус, Близнюки – Геміні, Рак – Канцер, Лев – Лео, Діва – Вірго, Терези – Лібра, Скорпіон – Скорпіус, Стрілець – Сагиттаріус, Козеріг – Капрікорнус.
  • В арабській мові 28 букв, які в кінці слова пишуться по іншому, аніж в середині, на івриті 5 таких букв, в грецькій – одна, а в інших європейських мовах таких букв немає.
  • За підрахунками лінгвістів, жителі планети говорять на 6500 мовах. Але приблизно 2000 настільки рідкісні, що їх використовують кілька сотень людей.
  • Штучна міжнародна мова есперанто була створена в 1887 році варшавським лікарем Л. Заменгофом.
  • Жителі африканського континенту говорять приблизно на тисячі мов. І тільки громадяни однієї країни Африки – Сомалі – використовують лише одну мову: сомалійську.
  • В англійській мові більше 600 000 слів.
  • У китайському письмі більше 40 000 символів.
  • Суахілі – це комбінація мов африканських племен, арабської мови та португальської мови.
  • Найвідоміший поліглот минулого хранитель бібліотеки Ватикану кардинал Джузеппе Каспар Меццофанті (1774-1849). Він володів 140 мовами.
  • До XIV століття на Русі всі непристойні слова називалися «безглуздими дієсловами».

Відомо, що в Україні є три дати, пов’язані з мовою і писемністю. Це, зокрема, День української писемності та мови, який відзначається 9 листопада у день ушанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця, День слов’янської писемності і культури – 24 травня на честь святих Кирила і Мефодія і 21 лютого – Міжнародний День рідної мови. 

 

Матеріали (Режими доступу): https://zbruc.eu/node/76615
http://uainfo.org/blognews/1518915678-chomu-u-vlasniy-krayini-nasha-mova-dosi-grae-ne-pershim-a-drugim.html
http://kourier.in.ua/92-21-lyutogo-mizhnarodniy-den-ridnoyi-movi.html

http://forum.liuro.com.ua/viewtopic.php?t=15
http://betar.org.ua/60-tsikavih-faktiv-pro-movi-svitu/
http://na.mil.gov.ua/3730-cikavi-fakti-pro-movi-svituhttp://guruproua.ru/budinok-i-dacha/6118-cikavi-fakti-pro-movi-svitu-najbilsh-populjarni-i.html
http://procikave.com/tsikave-pro-rizni-movi.html
https://glebov.com.ua/movy-svitu.html

Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 20.02.2019

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page