Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Український доброволець - взірець патріотизму

Хоч це Свято і є новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячено, споконвіку супроводжує дружній український народ. Яскрава національна риса, благословення і традиція українського народу - бути небайдужим до свого сьогодення та майбуття, до долі своїх дітей, честі і пам’яті своїх славних батьків.

Як усе почалося?

samooboronaСаме у березні 2014 року добровольці із Самооборони Майдану вирушили на військовий полігон для проходження військової підготовки для подальшої участі у воєнних діях. 14 березня 2014 року понад 500 бійців Самооборони Майдану прибули на полігон у Нові Петрівці під Києвом. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону. Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники – сотні майданівців – замість того, щоб після багатомісячних боїв у Києві поїхати по домівках, рушили з барикад Майдану на дальні барикади Донбасу боронити незалежність України та стали ідеологічною основою нової української армії. У березні 2014-го добровольчі батальйони організовувалися у багатьох містах України.

"З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості", - Верховна Рада України постановила - "Установити в Україні День українського добровольця, який відзначати щорічно 14 березня". За постанову "Про встановлення Дня українського добровольця" (№ 4261) проголосував 231 народний депутат. Постановою передбачено встановити День українського добровольця та відзначати його щорічно 14 березня. 

Перші роки неоголошеної війни, були важкими для нашої держави. Сьогодні, споглядаючи на ті події, можна із впевненістю відзначити одну із вирішальних ролей саме добровольчих батальйонів у відстоюванні територіальної цілісності  та суверенітету України. Ми не маємо жодних повних реєстрів із даними про кількість добровольців, їхніми прізвищами та іменами, але  роки антитерористичної операції показали яскраві приклади самовідданості воїнів-добровольців. Показовим є й той факт, що серед добровольців різних батальйонів були і є не тільки українці, а й наші побратими з інших країн, які  впевнені, як і ми, що наш «північний сусід» - це агресор, який будь якою ціною хоче залишити нашу країну під своїм впливом.

Ми мусимо шанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Наша держава та кожен з нас має сприяти зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги і турбуватись про учасників добровольчих формувань та підтримувати таку важливу  ініціативу громадськості.

Ми дякуємо вам, добровольці, за те, що ви, не задумуючись ні на хвилину, стали на захист України.
Дякуємо всім, хто воював у перші дні, і воює зараз, й хочемо сказати вам «дякуємо» особисто за мирне небо та вшанувати ваших загиблих побратимів.
Ми завжди пам’ятатимемо  подвиг добровольчих формувань!

monetaНаціональний банк України 12 березня 2018 року вводить в обіг пам'ятну монету "День українського добровольця" номіналом у 10 гривень та тиражем у 1 млн штук. "Присвячена самовідданості, мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України - учасникам добровольчих формувань, які стали гордістю українського народу".

На аверсі монети розміщено: угорі на рельєфному тлі - напис УКРАЇНА, під яким - малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого цифри року карбування - 2018; у центрі - стилізовану композицію: над схрещеними мечами зображено Фенікса як символ відродження; унизу - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України та півколом номінал - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети на рельєфному тлі зображено карту України з написом ХТО, ЯКЩО НЕ МИ; по колу розміщено напис ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ.

Художник: Таран Володимир Харук Олександр Харук Сергій
Скульптор: 
Атаманчук Володимир

 

Матеріали /Режим доступу/: http://sobitie.com.ua/novosti-intervyu/ukrayinskiy-dobrovolec-vzirec-patriotizmu
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=783&year=2019 
https://bc-rada.gov.ua/node/8496
https://nationalcorps.org/blog/den-ukranskogo-dobrovolcja-dnpro-14-bereznja
https://bank.gov.ua/control/uk/currentmoney/cmcoin/details?coin_id=1201 
https://patriotdefence.org/heartcore/sotni/zaxistiti-sebe-zaxistiti-krayinu.-samooborona-majdanu.html
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 12.03.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page