Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

«Марш парків», або Дні непомітного комфорту

Марш парків /англ. March for Parks/ — масова екологічна акція, що сприяє залученню заходів пропаганди і заохочення природоохоронної діяльності. 
Марш парків є продовженням і якісно новим етапом святкування Дня Дерева і Дня Землі.march parkiv 2019

march parkivМарш парків (англ. March for Parks) – це масова екологічна акція, що має на меті підняття авторитету охорони природних територій (заповідників, національних парків тощо), що охороняються. Започаткована вона Дж. Мортоном, почалося усе тоді, коли засновник природоохоронного руху Дж. Стерлінг Мортон переїхав зі своєю родиною до штата Небраска (США) на початоку  40-х рр. ХІХ ст.. На новому місці вони побачили безкрайні прерії з поодинокими деревами, які планувалося вирубати, та використати на будівництва та дрова. Мортон і його дружина відразу ж розгорнули кампанію з пропаганди заліснення територій та зайнялися посадкою дерев. Коли Стерлінг Мортон став секретарем штату Небраска, на одному з засідань правління сільського господарства в 1872 році, запропонував визначити день, присвячений озелененню. Його ідея знайшла широку підтримку, і в перший день жителі штату висадили близько мільйона дерев. Ця акція отримала назву "День дерева". Поступово, зміст святкування Дня дерева було значно розширено, до висадки дерев додалась охорона рослинного і тваринного світу в цілому. А саме свято, з 1970 року, отримало і нову назву – День Землі. Центром і організатором святкувань Дня Землі в Сполучених Штатах Америки з 1990 року виступають національні парки. 

Починаючи з 1990 року природоохоронний рух отримав назву – “Марш парків”. З 1995 року його підтримали країни Європи та Азії.  Україна долучилась до цієї акції  1996 р.. В Україні відзначають цю екологічну дату 49 національних природних парків, 19 природних і 5 біосферних заповідників, які входять до складу природно-заповідного фонду України та охороняються як національне надбання.

Основною метою акції є залучення уваги влади, засобів масової інформації, комерційних організацій та й просто всіх жителів планети до проблем охорони природних територій (ОПТ), надання їм реальної практичної допомоги у збереженні та розвитку заповідних місць, виховання у підростаючого покоління почуття гордості за наше природне надбання і почуття відповідальності за його стан, формування позитивного ставлення населення до живої природи, у збереженні якої важливу роль відіграють ОПТ.

Марш парків давно вже став очікуваною подією, а його головні принципи – добровільність і безмежність – дозволяють взяти в ньому участь будь-кому. У ці кілька днів заповідники і національні парки розповідають про себе, про соціальну значущість і важливість заповідних територій для збереження природи всієї планети. Взагалі заходи акції дуже різноманітні і залежать від можливостей організаторів на місцях. Як правило –  це різні конкурси, семінари, круглі столи, прес-конференції, дні відкритих дверей, екологічні десанти (збір сміття, посадка дерев і чагарників, розчищення джерел тощо), тематичні виставки та концерти, публікації в пресі, тематичні теле- і радіопередачі, акції волонтерської допомоги та збір благодійних коштів на підтримку ОПТ.

Науково-технічна бібліотека Національного лісотехнічного університету України своїми формами і засобами долучається до популяризації Маршу парків. 
На сайті розміщена віртуальна виставка: "Марш парків: Національні парки Євразії".  
Запрошуємо до перегляду!

Дні заповідників і національних парків – важливе свято для тих, кому не байдужий стан довкілля. Наш край розташований у мальовничій місцевості, а кількість природних і національних парків приваблює туристів з усього світу. Пам’ятаймо, що стан і чистота цих прекрасних куточків залежить тільки від нас! Збережемо ці дорогоцінні скарбниці природи для нинішніх та майбутніх поколінь!

Матеріали (Режим доступу): http://www.javirua.org/events/18-22-kvitnya-marsh-parkiv/
http://carpaty.net/?p=993&lang=uk

https://uk.wikipedia.org/wiki
https://www.co.westmoreland.pa.us/761/March-for-Parks
http://pittsburgh.carpediem.cd/events/6106614-march-for-parks-2018-at-murrysville-community-center/
http://library.udau.edu.ua/novini/kruglij-stil-dni-zapovidnikiv-i-nacionalnih-parkiv.html
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 18.04.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page