Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Сім’я і родина – два слова єдиних... 15 травня - Всесвітній день родини /Міжнародний день сім’ї/

Міжнародний день сім'ї було затверджене 15 травня 1994 року за ініціативою ООН. Свято передбачає висвітлення як можна більш важливих проблем сім'ї, обговорюваних на різних громадських конференціях та ЗМІ. Також у цей день проводяться різноманітні фестивалі, які спрямовані на залучення членів сімей, їх згуртування і усвідомлення важливо спільного проведення часу.

Історія міжнародного дня сім'ї. Зародження дня сім'ї почалося ще в 1989 році, коли в ООН з'явилося бажання створити єдиний день, який буде присвячений розгляду проблем сім'ї в різних країнах. У 1993 році в ООН була прийнята резолюція, згідно з якою був офіційно затверджений день сім'ї 15 травня 1994 року.

Традиції міжнародного дня сім'ї. Не секрет, що для щасливої гармонійної сім'ї необхідно мати традиції, які будуть об'єднувати всіх членів сім'ї. Спільні звички в сім'ї необхідні як сім'ям без дітей, щоб зберегти любов і взаєморозуміння, так і сім'ям з дітьми, щоб привчати їх до нормальних взаємин між членами сім'ї. Крім іншого діти потребують щасливе дитинство, яке їм можуть забезпечити тільки батьки. Наприклад, традиція кожні вихідні водити дітей у похід не лише згуртує всю родину, але й долучить маленьких непосид до культури і правильному ставленню до природи. Доброю традицією можуть стати посиденьки усіма родичами в затишній атмосфері. Можна пригадати кумедні історії з дитинства батьків та їх родичів, послухати про своє дитинство і дати настанову своїм дітям. Для таких зустрічей досить зібрати за один столом всіх родичів, приготувати смачну вечерю, можна навіть зробити кожному члена великої родини невеликі приємні подарунки і влаштувати цікаві конкурси.

Дві дати відзначення Дня родини. Часто у календарі можна зустріти дві дати святкування цього дня. Чому так? Мова йде про Український день родини (8 липня) і Міжнародний день сім’ї, що відзначається 15 травня. На міжнародному рівні це свято вирішили відзначати для того, щоб звернути увагу суспільства на стосунки у родинах, на можливі проблеми і конфлікти, на неповні та неблагополучні сім’ї, підкреслити важливість інституту родини, як основи будь-якого суспільства. Не має значення, якого  числа святкувати, коли буде День сім’ї в Україні 2019, адже головне при цьому – бути разом, об’єднатися, забути про образи та непорозуміння.

Прислів’я і приказки про родину

– До свого роду — хоч через воду.

– Свій хоч не заплаче, то скривиться, хоч не скривиться, то не висміє.

– Батьки бережуть дочку до вінця, а чоловік жінку до кінця.

– Живуть між собою, як риба з водою.

– Жінка для совіту, теща для привіту, матінка рідна краща всього світу.

– Не вчи дитину штурханцями, а хорошими слівцями.

– Дерево тримається корінням, а людина сім’єю.

– Шануй батька та Бога – буде тобі всюди дорога.

– Яке дерево, такі його квіти; які батьки, такі й діти.

– Жінка чоловікові подруга, а не прислуга!

– У сім’ї дружать – живуть не тужать.

– У своєму домі і стіни допомагають.

Сім'я для кожної людини є дуже важливою у житті. Народжуючись на світ, маленька людина набуває маму і тата, а виростаючи, створює власну сім'ю. Сім'я – це не тільки батьки, це ще й близькі друзі, з якими можна пройти вогонь і воду. 
Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадщиною поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу! З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини – показник розвитку і прогресу країни.

День сім'ї – це те свято, коли особливо хочеться об'єднатися зі своїми рідними і близькими, сказати один одному теплі слова кохання, приділити увагу і турботу, або просто подзвонити.

 

Матеріали /Режим доступу/: http://www.detsko.com/stati/mamam/hristijanska-poez-ja-v-rsh-pro-s-m-yu-hr.html
https://korali.info/svyata/15-travnya-mizhnarodnii-den-simi.html
https://ukr.media/culture/304769/
http://love-contra.org/index.php/expert/issue/779/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=101
http://sviata.com.ua/holidays/vsesvitnii-den-rodini-mizhnarodnii-den-simyi/ 
https://ukrainatoday.com.ua/data-provedennya-dnya-sim%D1%97-v-ukra%D1%97ni-u-2018-roci/
https://politeka.net/ua/news/society/457592-den-semi-lyubvi-i-vernosti-istoriya-lyubvi-kotoraya-izmenila-mir/
 Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 13.05.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page