Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Вишиванка – одяг вільних людей, і вона об’єднує українців у всьому світі

Деталі і тематика орнаменту вишиванок унікальні для кожного історичного регіону України. За словами фахівців, найбільш впізнаваною сьогодні є Борщевська та Полтавська вишивка.
На початок ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності.
Величезний внесок у популяризацію вишиванки вніс український письменник і політик Іван Франко, який вів світське життя і славився своєю любов'ю до національного одягу. Вважається, що Франко дав початок тренду носити вишиванку з європейським костюмом. За спогадами сучасників, у письменника було кілька десятків вишиванок, більшість з яких йому подарували друзі та знайомі.
У давнину українці виражали себе завдяки вишитій на чоловічій або жіночій сорочці візерунком. Носили повсякденні та святкові сорочки. Вишиванки з новою хвилею ожили серед українців. У кожному регіоні країни жила певна етнічна група, яка мала притаманні своїй місцевості візерунки та традиції.

Історія вишивки на території сучасної Україні бере початок ще до нашої ери. Люди протягом століть створювали та удосконалювали різні техніки вишиття. Кожен орнамент на сорочці був не просто так, а мав особливе місце, значення та магію, оскільки українці вірили, що той чи інший візерунок несе певну захисну силу від біди та нечистої сили. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника.

Vishivanka yednaye ukrayintsiv Lesya VoronyukВперше з ініціативою відзначати День вишиванки в Україні виступила в 2006 році студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. На цю ідею її надихнув зовнішній вигляд її друга, який постійно носив вишиванку. Дівчина вирішила сама втілити в життя таку цікаву традицію і запропонувала своїм однокурсникам в один з днів прийти на заняття в національній сорочці. Тоді ж у вишиванки вбралися і студенти, і викладачі. Незабаром ця студентська ініціатива хвилею прокотилася по всій Україні, і тепер в теплий весняний день на вулицях багатьох міст країни все частіше можна побачити людей, одягнених в це національне українське вбрання. Через чотири роки День вишиванки вже відзначали у Львові та Сімферополі, а в подальшому він вийшов далеко за межі України. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін.

При цьому історія вишиванки в Україні нараховує вже не одну сотню років. У кожному регіоні зберігалася своя специфіка, кольори, орнамент і техніка виконання вишивки. Через ці візерунки і малюнки наші прабабусі прагнули залучити в сім'ю благополуччя і кохання. А самі вишиванки вважалися оберегом і символом краси.

Крім того, цей предмет одягу зазвичай має на собі вишиті різномасті обереги від будь-яких проявів зла, символіку добра, добробуту, краси, мудрості. Зауважимо, що до 2019 року святкування Всесвітнього дня вишиванки дійсно давно поширилося далеко за межі України, оскільки, розшиті сорочки одягають як представники українських громад за кордоном, так і іноземні громадські та політичні діячі, які таким чином хочуть висловити підтримку суверенітету України в боротьбі з агресією Росії.

Але крім цього не можна забувати, що кожен колір на вишиванці символізує щось певне. Давайте дізнаємось про це детальніше:

  • Білий колір - символ невинності і оберіг від нещастя і лихого погляду.
  • Червоний - символізує любов до людини, життя, енергії сонця, радості.
  • Чорний колір - багатство і благополуччя.
  • Зелений – жіночий колір.
  • Синій колір - символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.
  • Золотий або жовтий - символ меду і пшениці, благополуччя, достатку, багатства і радості.

83Заходи у День вишиванки у Львові:

Масштабний Фестиваль Вишиванки у Львові проходитиме в четвертий раз. Розпочнеться він традиційно урочистою масовою ходою від пам’ятника Михайла Грушевського до пам’ятника Тарасові Шевченку. Гостей та мешканців міста чекатиме частування козацьким кулешем та величезним пляцком. Також в програму святкування входить концерт, майстер-класи та конкурси. 

з 09.00 — одягання статуй Нептуна, Амфітріти, Адоніса та Діани у вишиванки, вивішування банеру, виставлення тематичної фотозони.

з 11.00 год. — акція від Української академії лідерства — створення величезної карти України, яка покаже усю різноманітність вишиванок, які об’єднують нас як українців.

з 11.30 год. — на площі Ринок виступають Львівські фанфари (у вишиванках)

11.30 год. — найбільшого лева міста, що був встановлений до сторіччя ЗУНР, одягнуть у вишиванку.

12.00 год. — одягання левів у вишиванки (одягатиме міський голова Андрій Садовий та його заступник з питань розвитку Андрій Москаленко), опісля — вітальні слова.

12.15 год. — відкриття фотовиставки дітей з особливими потребами у вишиванках. На відкритті виставки будуть: Юлія Аронова — голова ГО «Розправлені крила», батьки та діти-моделі фотосесії, п. Софія (фотограф) та п. Марія (адміністратор) фотостудії Art Studio Passage (партнери, які допомагають реалізувати фотовиставку).

59376468 2286927578241912 7600090916858101760 n16 травня - флешмоб "Вишиванка - одяг вільних"

Гасло Дня вишиванки 2019: "Вишиванка - одяг вільних". "Дякуємо справжнім героям. Українці, не дозволяйте ворогу зазіхати на святині. Українці, бережімо найдорожче, - зазначають у промо-відео організатори свята. - Мишко Адамчак, нехай цю історію почує увесь світ".

 

Матеріали /Режим доступу/: https://changeua.com/news/den-vishivanki-2019-data-svyata-ta-afisha-podiy/?fbclid=IwAR3RscHCArfIMWQYWyQmGL71Y__r5LAjBY5BNfuP6t--0g9u3sNsdFaLzcw
https://www.uaua.world/13884/?utm_source=facebook&utm_medium=ukrinfoprostir&utm_campaign=shkolyari&fbclid=IwAR2EX13HTo4K7XyM8LTfESyniaXsMQVBd6fLB-B9viWSzqwY5N9hjtafU14
https://24tv.ua/lifestyle/den_vishivanki_2019_v_ukrayini_zahodi_kiyiv_zahodi_lviv_afisha_podiy_n1152581
http://lviv1256.com/wheretogo/den-vyshyvanky-u-l-vovi-prohrama-zakhodiv/
https://www.uaportal.com/ukr/news/koli-ukraina-svyatkue-den-vishivanki-v-2019-rotsi-istoriya-i-traditsii.htm
https://ukr.segodnya.ua/lifestyle/fun/den-vyshivanki-v-ukraine-2019-data-istoriya-i-tradicii-1267438.html
https://www.unian.ua/society/10548291-den-vishivanki-2019-istoriya-ta-tradiciji-ukrajinskogo-svyata.html 
https://znaj.ua/popcorn/232784-den-vishivanki-2019-koli-vidznachayut-v-ukrajini-ta-golovni-tradiciji 
https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/vishivanka---odyag-vilniy-z-yavilos-oficiyne-promo-video-43762
 
 Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 15.05.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page