Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

РОЗМАЇТТЯ КУЛЬТУР – НАШЕ БАГАТСТВО

У 2001 році ЮНЕСКО була прийнята Загальна декларація про культурне різноманіття, а рік по тому Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй був проголошений Всесвітній день культурного розмаїття в ім’я діалогу та розвитку.
Загальна декларація ЮНЕСКО про культурне різноманіття – прекрасний інструмент діалогу та розвитку. Кожен з нас повинен прагнути до того, щоб плюралізм культур, завдяки встановленню діалогу між ними, став нашим спільним багатством. Тільки таким чином ми зможемо уникнути трагічних конфліктів і домагатися сталого розвитку, гарантувати який мають стійкість розмаїття культур і продовження конструктивного і пильного діалогу.
Метою відзначення даного дня можна вважати усвідомлення людьми цінності і важливість культурного розмаїття і вміння розвивати співробітництво між народами світу, підвищення глобального рівня обізнаності про важливість міжкультурного діалогу, різноманітності та інтеграції, подолання у населення негативних стереотипів щодо культурного розмаїття, існуючого в них остраху, зневаги та нерозуміння представників інших культур.

shutterstock 145733126У 2003 році Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацура підкреслював: "…в даний час культурі загрожують самі різні фактори: в одному випадку надмірний захист національної самобутності створює загрозу для культури різних меншин; в іншому - релігія чинить тиск на культуру. Нарешті, майже повсюдно під впливом галопуючої глобалізації зникають мови, втрачаються традиції, вразливі культури опиняються на узбіччі, а то і повністю зникають. Небезпека різкого скорочення широти культурного розмаїття дуже серйозна. Весь спектр веселки над нашою планетою не можна звести до одного із складаючих її кольорів і не піддати при цьому загрозі культурну спадщину майбутніх поколінь і виживання людства".
Усвідомлення цього факту визначило прийняття у 2001 р. Загальної декларації ЮНЕСКО про культурне різноманіття, яка супроводжується двадцятьма основними напрямками Плану дій і в якій пропонується нове розуміння взаємозв’язку між різноманітністю, діалогом і розвитком. Ці три поняття взаємопов’язані і дозволяють враховувати і оптимізувати культурні ресурси людства. Затвердивши цю Декларацію, держави - члени ЮНЕСКО зобов’язалися визнавати, захищати і активно пропагують блага, пов’язані з культурною різноманітністю, на місцевому, національному та міжнародному рівнях».
Більшість дослідників сходяться в думці, що сучасна світова культура— це безліч самобутніх культур, які знаходяться в діалозі і взаємодії одна з одною, при чому діалог і взаємодія йдуть не тільки по осі теперішнього часу, але й по осі «минуле-майбутнє». Але культура — це не тільки безліч культур, це також світова культура, єдиний культурний потік від Шумерів до наших днів, від Сходу на Захід, від Заходу на Схід.
Існують різні погляди на співвідношення культур різних епох і народів. За висловом М. Бахтіна, «культура завжди лежить на межах» з іншими культурами й епохами. Сучасна людина починає розуміти, що культурна самобутність його народу невіддільна від культурної самобутності інших народів, що всі ми підкоряємося законам культурної комунікації.

У розвитку світового соціокультурного процесу істотну роль відіграє діалог культур Сходу і Заходу. Дійсно, Схід подарував людству безліч чудових творів літератури, мистецтва: філософію, науки, що зробили і продовжують робити вплив на художній і інтелектуальний розвиток людства. Багато праці додають учені, мислителі, діячі мистецтва для того, щоб глибше проникнути в духовний світ Сходу, у скарбницю його художніх і моральних цінностей, правильно оцінити той величезний внесок, який зробили народи Азії й Африки у світову культуру. В усі історичні епохи, і особливо в Новий час, видатні діячі культури і науки Заходу відкривали для себе неминущу ідейно-естетичну цінність культурної спадщини народів Сходу і з'єднували її з досягненнями культур народів Заходу. У той же час багато мислителів і художників Сходу, звертаючись до Заходу, збагачували свої національні культури, вносячи новий струмінь у суспільне і культурне життя своїх народів.
Діалог культур  необхідний не тільки заради розуміння іншого, але і більш глибокого усвідомлення самого себе. Він не може, не повинний мати кінця. Це — постійний процес, що дозволить людству уникнути «самогубства», зберігши життя в його різноманітті. Діалог культур  дозволить кожній людині «утішатися» тим духовним багатством, що створене протягом багатьох тисячоліть різними народами. А це дозволить не тільки вирішити ряд глобальних проблем, що стоять нині перед людством, але й розкрити творчий потенціал особистості, знайти кожному сенс свого буття.

Україна – багатонаціональна держава. Історія і культура народів, які її населяють, розвиваються у тісному взаємозв’язку. Серед перших законодавчих актів, прийнятих після проголошення незалежності України, були Декларація прав національностей України (1991 р.), Закон України “Про національні меншини в Україні” (1992 р.). Вихідці з України та їх нащадки, зберігаючи і примножуючи традиції свого народу на нових землях, домоглися значних успіхів у господарській, громадсько-політичній, культурній діяльності. Працелюбністю, доброзичливістю, чесністю, порядністю вони заслужили визнання населення та представників інших національних груп.

6cfff1a78fcd8f917a553faf006cdb6e 780x445В рамках цього свята щороку проходить кампанія «Зроби одну справу». Вона діє через сторінку на Facebook, де всі бажаючі можуть поділитися своїм досвідом, фотографіями та відео. Кампанія попередніх років переслідувала наступні цілі:

1. Підвищити глобальний рівень обізнаності про важливість міжкультурного діалогу, інтеграції та різноманітності.

2. Сформувати світову спільноту людей, що прагнуть підтримувати різноманітність в реальному та повсякденному житті.

3. Боротися з поляризацією та стереотипами з метою поліпшення взаєморозуміння та співробітництва між людьми різних культур.

Дуже важливо привернути увагу світової громадськості до проблем дисбалансу культурного обміну і зберегти більш вразливі культури, також важливо підтримувати культуру країн, що розвиваються. І, звичайно, не можна забувати про значення мовної культурної різноманітності.
Особливий інтерес у зв'язку з цим, викликають країни, які використовують традиційні знання стосовно захисту навколишнього середовища та управління природними ресурсами. Така методика взаємно збагачує місцеві традиції та сучасну науку.
Святкування Дня культурного різноманіття в ім'я діалогу та розвитку засноване на засадах резолюції ООН, згідно з якими повага до культурного різноманіття, всебічний розвиток людства і захист прав людини доповнюють один одного.

Матеріали /Режим доступу/: http://cls.ks.ua/chitacham/virtualni-vistavki-ibv/rozma%D1%97ttya-kultur-nashe-bagatstvo
https://ukr.media/culture/392657/
http://slavutichlib.com.ua/kalendar/eventdetail/20877/-/vsesvitnii-den-kulturnoho-riznomanittia-v-imia-dialohu-ta-rozvytku
http://interunion.org.ua/21-travnja-den-kulturnogo-riznomanittja/
https://news.t1.ua/svit/14106-21-travnya-vidznachayut-vsesvitniy-den-kulturnoho-riznomanittya-v-imya-dialohu-ta-rozvytku.html
https://ru.unesco.org/commemoration/culturaldiversityday
http://tisk.org.ua/?p=22899

Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 21.05.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page