Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Згадаймо героїв! Будьмо сильними, як вони! 23 травня - День Героїв

23 травня в Україні відзначають День Героїв. Свято Героїв – це день пам’яті українців, які присвятили своє життя служінню українській нації, хто боронив Україну до останнього подиху. Цей день покликаний відродити героїчний дух минулих поколінь за допомогою яскравих прикладів лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН, героїв Небесної сотні та воїнів АТО. 

Чому саме травень обрано для вшанування Героїв? Тому, що в травні віддали своє життя у визвольній боротьбі такі кращі сини України XX століття:

  • З травня 1924 року – головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття, один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський (родом з Полтавщини);
  • 25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-21 років Симон Петлюра (родом з Полтави);
  • 23 травня 1938 року в Ротердамі вибух бомби, підкладеної агентом НКВС, обірвав життя організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця (родом зі Львівщини).

В роки німецької, а згодом радянської окупації цей день відзначався у підпіллі та в українській діаспорі. З проголошенням незалежності День Героїв відзначається в Україні. Українські герої поставили свободу рідного народу понад свої особисті інтереси і присвятили власне життя служінню українській нації.

43W6GKiwIJsУкраїнські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав: руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії, Мирона Тарнавського Січових стрільців, Дмитра Вітовського,армії Української Народної Республіки, Симона Петлюри Організації Українських Націоналістів, Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії, членів визвольного руху, шестидесятників, активістів Небесної сотні, воїнів АТО.

Практика відзначення цього свята з'явилася у середовищі підпілля ОУН(б) ще в 1941 р., коли Другий великий збір організації постановив відзначати 23 травня як Свято Героїв. У роки німецької, а згодом і більшовицької окупації це свято стало одним із найбільших у підпільно-повстанському середовищі. Серед повстанців було започатковано формування та культивування своєрідного пантеону героїв-борців за українську державність, до якого традиційно входили окрім перерахованих вище князі Святослав, Володимир Великий, Роман Мстиславович, король Данило Галицький, гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Тарас Шевченко, герої Крут та Базару, Ольга Бессараб, Василь Білас та Дмитро Данилишин, Юліан Головінський та інші.

imageДо цього дня у підпіллі готувалися досить ретельно та заздалегідь: писали спеціальні інструкції та програму свята з віршами та піснями. Зазвичай програма святкування 23 травня в умовах підпілля складалася із урочистого півгодинного зібрання за участі членів ОУН та Юнацтва, яке відкривав провідник. З нагоди свята він зачитував наказ вищого проводу та виголошував промову. Далі присутні декламували декалог, співали національний та організаційний гімн, вшановували пам'ять місцевих учасників збройної боротьби, які полягли у боях з ворогом, впорядковували їхні могили. Місця зібрань прикрашали символічними декораціями, портретами Є. Коновальця та С. Петлюри, тризубами, національними й організаційними прапорами, вінками з квітів та рушниками. У пам'ять про загиблих борців запалювали смолоскипи та вогнища. До святкових заходів, залежно від обставин, залучали і місцеве населення.

Колоніальне минуле, в якому перебувала Україна залишило у спадок світоглядну систему, яка ґрунтувалася на цінностях, шкідливих для розвитку Української Нації, заперечує її існування та право на вільне життя. Прикладом цього можна назвати відзначення чужих свят, вшанування чужих героїв, написання відповідно до чужих ідеологічних засад історії, підручників, книжок, фільмів.

У всіх народів є система свят, що возвеличують подвиги співвітчизників, бо на цьому будується світогляд, культура, та виховання нації. Відзначення Дня Героїв – це свідчення твердої волі українського народу йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети – незалежності, розквіту і слави української самостійної соборної держави. В цей день небайдужі та вдячні нащадки вивішують національні прапори для вшанування пам’яті борців за свободу кожного українця, за кращу долю та волю України і з повагою та почуттям власної гідності промовляють: «ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! СЛАВА УКРАЇНІ!».

Відзначення Дня Героїв – це свідчення твердої волі українського народу йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети – Незалежності, розквіту і слави Української Самостійної Соборної Держави.

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! СЛАВА УКРАЇНІ!

medium 149546531510 Свято Героїв у Львові. У неділю, 26 травня, у Львові вшанують пам’ять усіх українців, які пожертвували власним життям у боротьбі за свободу та Незалежність України. Про це сьогодні, 20 травня, під час апаратної наради повідомив директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА Андрій Ковальський, передає кореспондент Львівського порталу
За словами Андрія Ковальського, Свято Героїв розпочнеться у Білогорщі, біля пам’ятника Роману Шухевичу. Зокрема, о 9:30 відбудеться традиційна естафета студентів Львівського державного університету фізичної культури.
Також о 10:30 на полі почесних поховань № 67 Личаківського кладовища вшанують пам’ять Героїв Небесної Сотні.
Опісля, об 11 годині на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища вшанують пам’ять воїнів АТО/ООС.
Окрім того, о 12 годині розпочнеться віче біля пам’ятника Степану Бандері.
Після проведення вказаних заходів, учасники сформують колону, яка рухатиметься вулицями Львова до пам’ятника Тарасу Шевченкові.
Як повідомляв, Львівський портал, у неділю, 26 травня, у Зашкові Львівської області вшанують пам’ять провідника українських націоналістів Євгена Ковольця.

P.S. Програма "Факти" у 2018р. (телеканал ICTV) підготувала матеріал: "День Героїв – згадуємо борців за свободу України". Запрошуємо до перегляду!

Матеріали /Режим доступу/: https://espreso.tv/article/2018/05/23/den_geroyiv_scho_ce_za_svyato_i_chomu_yogo_svyatkuyut_u_travni
https://zik.ua/news/2017/05/23/sogodni__den_geroiv_svyato_velychi_duhu_ukrainskyh_voyakiv__bortsiv_za_1101129
https://glavcom.ua/columns/mikhalchishin/den-gerov-zavtra-shche-odne-svyato-yakomu-ne-poshchastilo-352414.html 
https://portal.lviv.ua/news/2019/05/20/u-nedilyu-u-lvovi-vidbudetsya-svyato-geroyiv-ukrayiny 
https://www.032.ua/news/2397902/na-lvivsini-vidbudetsa-svato-geroiv
https://petition.president.gov.ua/petition/52848
 Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 22.05.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page