Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

День Батька - кожен день...

День батька — щорічне свято на честь татусів, що відзначається в більшості соціально розвинутих країн. Починаючи з 2019 року кожну третю неділю червня в Україні святкується День батька. 8 травня Кабінет Міністрів ухвалив Указ Президента «Про День батька». 
Свято було затверджено в нашій країні з метою створення і розвитку сприятливих умов зі зміцнення інституту сім'ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька в виховному процесі дітей, а також сприяння популяризації сімейного способу життя, формування відповідального батьківства та материнства.
Раніше в Україні День батька також святкувався, але тільки на неофіційному рівні в третю неділю червня, а також у третю неділю вересня.

Історія свята. Уперше День батька відзначили у США 1909 року. День батька заснувала у США Сонора Смарт, яка жила в місті Спокан (штат Вашингтон). У неї було п'ятеро братів і сестер. Після народження шостої дитини, її мати померла, тому батько, Вільям Джексон Смарт, самостійно піклувався про всіх дітей. Він не міг замінити їм матір, але зробив все можливе, щоб діти були оточені турботою, розумінням та любов'ю. Пізніше Сонора пішла до місьради і запропонувала заснувати нове свято — День батька. Місцева влада схвалила ідею. Перше свято хотіли відзначити 5 червня в день народження Вільяма Смарта, але часу на підготовку забракло, тому його перенесли на 19-е червня. Ідею підтримали і в інших містах штату, а національним святом в Америці цей день став у 1966-му році, тоді ж встановили і загальнонаціональну дату свята — третю неділю червня. 
За традицією, в цей день приколюють троянду на серце, як символ нескінченної любові і поваги до батьків. Якщо тато живий — прикріплюють троянди червоного кольору, якщо вже помер, то білі.

fathers day 2019 2Еволюція людських стосунків від давніх часів дотепер. Можливості сучасного чоловіка
Щоб уповні зрозуміти, як еволюціонувало поняття батьківства, треба звернутися до минулого, коли формувалися стереотипи поведінки, які відлунюють до сьогодні. Виховання дітей і батьківство завжди було пов’язано з історичною епохою і потребами сім’ї.
Якщо спускатися по вертикалі часу до первісної людини, то хоча встановити, як жили первісні люди, неможливо, поняття родини і батьківства в сучасному розумінні у них, найпевніше, не існувало. Люди жили комунами, таким собі людським стадом. Згодом з’явилася родова община: рід об’єднував родичів по материнській лінії. Цей лад заведено вважати матріархатом, хоча роль жінки не була керівною у виробничій сфері і стосувалася лише піклування про житло, вогонь, дітей.
З розвитком землеробства, ремесла, скотарства та обміну змінилися і соціальні відносини в суспільстві: головна роль перейшла до чоловіка (переважно він спроможний виконувати фізично важку роботу), рід вівся по батьківській лінії, утвердився патріархат.
З доби Середньовіччя збереглися документи й записи, які свідчать, що гармонійної, ідеальної української родини не існувало. Натомість панувало гноблення жінок і дітей, історичні документи фіксують «погляд на речі» з позицій чоловіка.
Етимологію слова «тато» пов’язують зі словом «пато» (головний правитель). Слово «батько» походить від давньослов’янського «батя» (старший брат).
Хоча батько вважався «головним правителем» у родині, до ролі тата чоловіки ставилися більш ніж прохолодно. У суспільстві існував чіткий розподіл на «чоловічі» й «жіночі» справи, тому «няньчити дітей» — це було суто жіночою роботою.
За дітьми доглядали жінки, маля часто сприймалося як зайвий їдець. Дуже рано дітей віддавали навчатися й працювати «в люди». Дитина 5–8 років уважалася маленьким дорослим і її залучали до праці.
У дітей виховували насамперед покірність і слухняність, тому виховання супроводжували суворі фізичні покарання. Лише у ХІХ столітті почався поступовий перехід від насильства до прогресивних поглядів на виховання й розвиток маленької особистості.
Сучасна родина вже не виконує економічну функцію (тобто люди об’єднуються з любові, спільних інтересів, а не щоб легше було виживати), оборонну функцію (це взяла на себе держава), освітньо-виховну функцію (її виконують школа й інші освітні заклади, на відміну від часів, коли професії дітей навчали батьки чи вони її здобували «в людях»), релігійну й культурну функції (їх здійснюють відповідні інституції і мас-медіа).
Сучасну сім’ю пропонують називати персональною, у неї є кілька характерних ознак.

  1. Сім’я засновується на любові і добровільному виборі партнера.
  2. Над структурами домінують особисті зв’язки — дружба, партнерство, єдність, солідарність.
  3. У дитину вкладаються колосальні ресурси.
  4. Члени родини автономні, розвивають індивідуальні здібності, таланти, схильності.

Тато в сучасній родині вже не повинен бути винятково годувальником, захисником і «головним правителем». Сучасний батько може будувати кар’єру і приділяти увагу вихованню дітей, разом із дружиною дбати про господарство. Когось із патріархальним мисленням такі перспективи лякають, а для когось це бажана реальність. Позитивом є те, що баланс особистого й робочого життя, залученість до сімейних справ дозволяють відчути батьківство повною мірою, пережити всі його етапи, приділити цьому процесу достатньо уваги. Українське законодавство більше, ніж соціальні стереотипи, адаптовано до реалій сучасного суспільства, батько навіть може взяти соціальну відпустку по догляду за дитиною замість матері.

fathers day 2019 3Міжнародний Центр Батьківства (Це унікальний ресурс для будь-якого чоловіка який хоче бути кращим татом для своїх дітей. Ресурс створено Міжнародним Центром Батьківства (МЦБ) і пропонує досвід батьків з різних країн, результати досліджень в області батьківства, матеріали семінарів та тренінгів, практичні поради та багато іншого, що допоможе чоловікам поліпшити відносини з дітьми та онуками): "Нагальність проблеми відсутності батька набула сьогодні такого рівня, що не треба бути фахівцем щоб констатувати той факт, що криза чоловічої статі, про яку все більше говорять, в першу чергу полягає у кризі чоловіка, як батька. На підставі досліджень, які проводились в США і Росії, та на підставі десятирічного досвіду своєї діяльності, ми наголошуємо на тому, що переважна більшість соціальних хвороб сучасного суспільства є ні чим іншим, як наслідками відсутності батька в житті родини. Ми переконані, що українське суспільство переживає банкрутство щодо розуміння життєвої сутності чоловіка, як батька. З одного боку більшість чоловіків не усвідомлює в чому полягає якість та місія їхнього буття, а з іншого суспільство не має зразка згідно якого чоловіки могли б себе ототожнювати та коригувати напрямок свого розвитку та самореалізації через батьківство.
Багато зусиль та коштів сьогодні витрачається на лікування таких соціальних хвороб, як ВІЛ/СНІД, дитяча безпритульність та злочинність, аборти, зростаюча кількість розлучень і як наслідок сімей в яких діти виховуються без батька, зниження рівня успішності у навчанні дітей в загально освітніх школах.
В жовтні 2006 року виходячи зі своєї місії, яка полягає у відбудові здорових засад батьківства, пропагування та поширення в сучасному українському суспільстві моделі доброго батька, Міжнародним Центром Батьківства розпочато проект Громадська ініціатива „День Батька”.
Метою Ініціативи є с прияння формуванню в українському суспільстві світогляду щодо життєвої сутності чоловіка, як батька і в становлення святкування Дня Батька в Україні на державному рівні.
Тобто, шлях до подолання кризи батьківства в першу чергу повинен полягати у наявності відповідного світогляду до того, хто є добрим батьком, у вигляді державної ідеології по цьому питанню.

Стисло ми можемо визначити модель доброго батька у чотирьох твердженнях:
    • Добрий батько – є відповідальним за збереження життя дитини з моменту її зачаття.
    • Добрий батько – бере активну участь у виховному процесі дитини в тандемі з мамою своїх дітей.
    • Добрий батько – несе відповідальність за матеріальне забезпечення своєї родини, але в такий спосіб, щоб робота не руйнувала здорові стосунки у родині.
    • Добрий батько – відповідальний за духовне виховання, він передає через особистий приклад морально-етичні норми своїм дітям.

Відновлення здорових засад батьківства, здійснення позитивного впливу на стан сім'ї через популяризацію і поширення в сучасному суспільстві моделі доброго батька і залучення чоловіків до активного батьківство. Наша діяльність присвячена тому, щоб надихати і навчати чоловіків бути активними татами і дідусями. Бути позитивним прикладом для своїх дітей."

Міжнародна практика відзначення Дня Батька. Відзначення Дня Батька у світі не має однієї дати. Подібно до Дня Матері, дні або дати з відзначення Дня Батька кожна країна визначає виходячи з власних особливостей і цілей. Так, приміром, відзначення Дня Батька в Німеччині припадає на християнське свято Вознесіння Господнього (травень), Литві на першу неділю червня, у США на третю неділю червня, в Польщі на 23 червня, Австралії на першу неділю вересня, Естонії, Швеції і Фінляндії День Батька відзначається у другу неділю листопада, тощо.

 Міжнародний Центр Батьківства: "13 років пліч-о-пліч з нашими друзями і партнерами ми виборювали офіційне визнання Дня батька в Україні. Рок за роком до Ініціативи долучалися нові і нові міста та містечка по всій Україні, святкуючи День батька. Важливим результатом є те, що це свято стало ВСЕНАРОДНИМ вже задовго до його офіційного визнання на державному рівні! Тому, це спільне досягнення всіх нас - українців!"

І пам'ятаємо, День Батька - кожен день:)

Матеріал /Режим доступу/: https://www.radiosvoboda.org/a/news-batko-den/29929075.html
https://genderindetail.org.ua/season-topic/mater-batkiv/yabluko-vid-yabluni-nedaleko-padae-abo-chomu-aktivne-tativstvo-vazhlive-134533.html
https://2plus2.ua/novyny/teper-oficiyno-kabmin-zaprovadiv-den-batka-v-ukraini
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%BA%D0%B0
https://uafathers.com/ua/fathersday
http://mini-rivne.com/virsh-pro-tata/
https://zaxid.net/v_ukrayini_ofitsiyno_zaprovadili_den_batka_n1481026
 Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 06.06.2019 р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page