Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

«Ми бложимо...» 14 червня - Міжнародний день блогера та День блогу

Щорічно 14 червня інтернет-спільнота відзначає Міжнародний день блогера (International Weblogger's Day). Поряд з Міжнародним днем блогера в світі щорічно відзначається і так званий День блогу (оригінальна назва — Blog Day). Він проводиться 31 серпня. В цей день кожен блогер публікує на свій сторінці п'ять посилань на інші щоденники, присвячені різним темам.

Інформаційне століття породило безліч нових професій. Але блогер виділяється серед них за тією простою причиною, що ця професія передбачає вплив на суспільну свідомість. Якщо журналісти стали четвертою владою, то блогери п’ятою. Вони впливають на людей, висловлюючи свою точку зору, переглядаючи ті або інші події.

Блог (англ. blog, від «web log», «мережевий журнал або щоденник подій») – це веб-сайт, основний зміст якого – записи, що додаються регулярно, зображення або мультимедіа. Для блогів характерні недовгі записи часової значущості, відсортовані у зворотному хронологічному порядку (останній запис зверху). Відмінності блога від традиційного щоденника обумовлюються середовищем: блоги, звичайно, публічні й припускають сторонніх читачів, які можуть вступити в публічну полеміку з автором (у відгуках до блог-запису або своїх блогах).
Блогерами називають людей, що ведуть блог. Сукупність усіх блогів мережі прийнято називати блогосферою. За авторським складом блоги можуть бути особистими, груповими (корпоративними, клубними…) або суспільними (відкритими). За змістом – тематичними або загальними.
Блогофотограф – людина, що розміщає продукти своєї фототворчості в особистому або груповому блогу (фотоблогу) і не прагне знайти жодного іншого застосування своїм фотографіям.
Для блогів характерна можливість публікації відгуків (т. зв. «коментарів», коментів) відвідувачами. Вона робить блоги середовищем мережевого спілкування, що має низку переваг перед електронною поштою, групами новин, веб-форумами й чатами.

out010282 timІсторія. За версією газети Вашингтон профайл (англ. Washington Profile), першим Блогом вважають сторінку Тіма Бернерса-Лі, де він, починаючи з 1992 року, публікував новини. 
Влітку 1996-го року, автор одного з перших онлайн-щоденників Джастін Холл[en] написав у своєму щоденнику, що в обмін на місце для ночівлі навчить створювати веб-сторінки, і вирушив в подорож Сполученими Штатами. Вперше термін «веб-лог» у 1997 використав блогер Йорн Бергер[en], а в 1999-му Пітер Мергольц (англ. Peter Merholz) розбив цей термін на «we blog» («ми бложимо»).
У липні 1999 року, Ев Вільямс, засновник компанії «Pyra Labs[en]» який створив набір скриптів для полегшення процесу дописів у своєму блозі, випустив цей скрипт як продукт компанії під назвою Blogger. Це була перша безкоштовна блогова служба. Згодом Blogger був викуплений компанією Google.

  • 2006 року після позову компанії «Apple» (2004 р.) на Блогерів, було винесено рішення суду про те, що вони володіють тими ж правами по нерозголошенню джерел інформації, що й журналісти.
  • Популярність Блогосфери зумовлена насамперед можливістю використання таких недоступних раніше інструментів, як RSStrackback та ін.

Відмінністю Блогів від щоденникових записів є те, що перші зазвичай передбачають сторонніх читачів, які можуть вступити в публічну дискусію з автором (наприклад, у коментарях до запису).
До України, звичайно ж, блогерство добиралося довше, тому перша хвиля популярності блогів на платформах типу LiveJournal, Blogger.com та Twitter припала на середину минулого десятиліття. Зараз же можна говорити про «друге життя» української блогосфери, адже можливість вести особистий щоденник у форматі відео (YouTube) чи фото (Instagram) подарувала багато нових імен, чиє хобі «посидіти в телефоні» переросло у професію, яка приносить і задоволення, і гроші.

Навіщо потрібен блог? На сьогоднішній день блог, як явище, став на стільки популярним, що причиною для створення може стати майже все що завгодно.

  • Ви можете побажати створити блог, аби просто записувати свої думки. Це буде Ваш особистий веб-щоденник. Зекономите на папері та чорнилах 
  • Ви самі або з друзями/колегами можете створити блог, аби висвітлювати новини, своє бачення та ділитись думками щодо якоїсь теми. Це буде тематичний “моноавторний” чи колективний блог.
  • На роботі Вас можуть попросити, або Ви виявите бажання самі, писати про досягнення компанії, зміни у робочому процесі, налагодити через інтернет діалог з клієнтами та партнерами. В цьому випадку Ви можете спробувати створити корпоративний блог.
  • Блог можна використовувати як портфоліо чи резюме, як записник чи просто місце збереження корисної інформації.

Хто такий блогер і чим він відрізняється від журналіста?
Мабуть не тільки тим, що журналіст, як правило, професіонал, а блогер не завжди професіонал, бо бувають непрофесіонали-журналісти і професіонали-блогери.
Блогер є породженням мережевої онлайнової інтерактивної комунікації, яка принципово відрізняється від систематизованої (інституалізованої) оффлайнової монологічної комунікації.
Блогер виникає як реакція на Засоби Масової Інформації складного світу. В якийсь момент виявилося, що масова інформація може повідомляти лише прості речі багатьом. За сегментацію інформації ринок не готовий платити. Отже сегментована і призначена для вузьких кіл користувачів інформація виявилася запитана поза межами тих, хто приймає рішення на рівні держави чи корпорацій. З'явилося багато людей, справа яких залежить від осягнення нових смислів, перспектив, уявлень, мислительних установок та мотиваційних настанов.
В цьому контексті кількість людей, які приймають рішення, від яких залежать інші люди, протягом останнього часу збільшилася. З іншого боку, виникли технічні можливості (Інтернет + соціальні мережі) доставки такої сегментованої і персоналізованої інформації до тих, хто приймає рішення, але не готовий за них платити як за консультаційні послуги.
Отже, блогінг це персоналізація і сегментація журналістики в процесі її масовізації. Блогінг це також універсалізація і ускладнення змісту публікованих текстів, бо вона є власне відображенням суті Інтернету як універсальної мережі єдиного людства.
Блогінг це принципова відмова від масовізації текстів блогера. І це дуже важлива обставина. Чим більш популярним стає блогер, тим більше ця принципова відмова актуалізується.
Традиційний журналіст виконував три основних функції: 1) інформування; 2) аналіз; 3) мотивація та організація дії. Інколи до цього додавалася функція розваг.
Позиція блогера з'являється як наслідок ускладнення світу. Блогер зайнятий інформуванням в тих сферах, де традиційна журналістика не діє, не встигає реагувати або викривляє події під натиском інституалізованих влади та багатства. Блогер зайнятий не тільки аналізом в сенсі аналітики подій, він також здійснює синтез (смислів, перспектив, нового дискурсу, нових організаційних та інших ініціатив). Блогер також здійснює мотивацію своїх читачів на певні дії, що традиційна журналістика давно перестала робити через недовіру до неї як до джерела суб'єктності на боці громади, а не влади та багатства. Блогер часто навіть поєднує функцію розваг з інформуванням, аналізом-синтезом і мотивацією-організацією.

Зараз в соціальних мережах можна знайти сотні і тисячі цікавих акккаунтів, які розповідають про все на світі: моду, красу, стиль, фітнес, здоровий спосіб життя, мотивацію. В Інтернеті є безліч тих, хто називає себе модним словом «блогер», проте лише одиниці з них є успішними та цікавими людьми, які не губляться серед загальної маси, а навпаки яскраво виділяються на їхньому фоні.
Мабуть, нереально перелічити всі види блогів, які існують у цей момент, бо під цим словом ховається стільки різного: від роздумів про політику на новинному сайті до відеозаміток з навколосвітніх подорожей чи авторських рецептів із красивими фото.
Але всіх їх об’єднують дві ознаки. По-перше, автор блогу – це завжди активна й цікава людина з унікальними думками та бажанням ділитись усім із світом. По-друге, блогер – це той, кого читають і хочуть читати, тобто це своєрідне ЗМІ, яке має свою аудиторію і свій вплив. І саме яскрава, харизматична особистість перетворює просто набір слів та графічних елементів на унікальний блог.

 - ТОП-5 фуд-блогерів України
 - Топ-13 Lifestyle-блогерів України
 - 4 українські YouTube-блогери для тих, хто не дивиться телевізор
 - 7 українських блогерів в Instagram, які надихають
 
ТОП-10 крутих українських блогерів

Переглядаючи численні красиві профілі в Instagram, мимоволі задумуєшся над тим, щоб створити власну красиву галерею, де усі фото будуть витримані в одній кольоровій гамі, підписи під ними зроблять сторінку затишною, а згодом з’являться й власні «родзинки», які вирізнятимуть вас на фоні інших блогерів. А у вас були такі думки? Якщо так, то вважайте наш матеріал «знаком згори» (точніше, з екрана) і розпочніть втілення цього задуму просто зараз! А поради від популярного львівського Instagram та YouTube-блогера Христини Соломахи допоможуть вам у цій справі:

  • oyRZbuQHz54Не копіюйте стиль улюблених блогерів, адже головне – це оригінальність! А фотографії в одному кольорі – зовсім не запорука успіху.
  • Робіть різноманітні фото. Навіть якщо ви майстер фотографувати вулиці, підписникам набридне така одноманітність, тому чергуйте фото міста із flatlay (фото предметів, розкладених на плоскій поверхні) та особистими фото з різних ракурсів.
  • Хоча соціальні мережі – це неформальний простір, варто слідкувати за своєю грамотністю, і у разі потреби перевіряти написання деяких слів у надійних ресурсах в Інтернеті.
  • Пам’ятайте, що текст під фото має відповідати вашому характеру, тому старайтесь виробити власний стиль написання і не забувайте про жарти 
  • Не забувайте спілкуватись зі своєю аудиторією: ставте їм запитання, просіть поради, відповідайте підписникам у коментарях. По-перше, відкритість – це завжди «+» для блогера. По-друге, блогерство – це чудова можливість знайти друзів та однодумців.
  • Щоб розкрутити свій профіль, використовуйте «локальні» теги, які не є надто популярними. Також власні унікальні теги допоможуть вам навести лад у своїй галереї, адже ними можна позначати записи на певну тему.
  • І найголовніше – вчіться виходити із власної зони комфорту, адже лише це штовхає на підкорення нових вершин!

Блогер це не той, хто веде блог. Блогер це той, хто лишається блогером після того, як його блог стає популярним, а отже отримує можливість масовізації, капіталізації і т.п. Блогер це той, хто зберігає ідентичність універсального громадянства понад усе і незалежно від жодних життєвих обставин.
Володіти помислами своєї аудиторії благородно – головна настанова блогера.
Блогер це не професія. В свої основі блогер це громадянська позиція, яка творить публічну універсальність. І саме як така ця позиція блогера буде запитана ще тривалий час.

 

Матеріали /Режим доступу/: https://www.bbc.com/ukrainian/features-43292437
https://fakty.com.ua/ru/lifestyle/20180614-top-13-lifestyle-blogeriv-ukrayiny-de-chytaty-pro-zhyttya/
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%BE%D0%B3 
https://blogs.pravda.com.ua/authors/datsuk/5600f92b8444f/
https://www.radiosvoboda.org/a/29475770.html 
http://cityplan.in.ua/page/view/39
https://wordpress.co.ua/stvoryty-blog-na-wordpress/1-what-is-blog-is-it-usefull 
https://blogs.pravda.com.ua/authors/datsuk/5600f92b8444f/
http://proforientator.info/?page_id=1004
https://znaj.ua/popcorn/mizhnarodnyj-den-blogera-14-chervnya-istoriya-profesiyi
https://smak.ua/world/calendar/80107-14-cervnya-miznarodnij-den-blogera-top-5-fud-blogeriv-ukrayini
https://www.radiosvoboda.org/a/29089158.html
https://kredens.lviv.ua/bloger/ 
http://blogosphere.com.ua/2009/12/02/why-you-write-blog/
https://lux.fm/den-blogera-ukrayinski-blogeri-yaki-vrazhayut-svoyimi-foto_n240

Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 10.06.2019р. 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page