Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

#26BOOKFORUMLVIV: Відшукування причетного

Фокусна тема 26BookForumLviv – Відшукування причетного

На вибір цьогорічної фокусної теми надихнув один з віршів Грицька Чубая «Відшукування причетного». До того ж, у 2019 ми відзначаємо 70 річчя від його дня народження.

«Ми постійно шукаємо причетних до глобальних зрушень, так наче це знання дасть нам якусь владу над цими процесами. І шукаємо їх найчастіше десь ззовні, недооцінюючи власний вплив на все, що відбувається довкола. Пошук спільної мови з іншими і розуміння, з ким цієї спільної мови навіть не треба шукати; турбота про довкілля, свіжий погляд на закостенілі тези; зв’язок між поколінням; зрештою, перемога у війні – усе це залежить насамперед від кожної конкретної людини.
Бо нема таких речей і явищ, до яких би ми не були прямо чи опосередковано причетні у цьому житті, навіть якщо ця причетність на перший погляд і не очевидна. І немає такої причетності, яка не передбачає відповідальність перед майбутнім, перед громадою і в першу чергу – перед власним сумлінням.
Недаремно в українській мові слово «причетний» співзвучне до слова «причина». А першопричина всього, що діється навколо – людина. І не якась абстрактна і узагальнена, а завжди дуже конкретна: з плоттю, кров’ю і свідомістю», – пояснює автор концепції фокусної теми Вадим Карп’як.

26book ProgramaЗ програмою 26BookForumLviv можна ознайомитися тут - ПРОГРАМА ФОРУМУ ВИДАВЦІВ 2019
Програма Форуму включає:

  • літературні акції і конкурси
  • презентації видавництв і авторів
  • авторські зустрічі
  • літературні читання
  • автограф-сесії
  • дискусії
  • круглі столи
  • перфоманси тощо

Amor librorum nos unit (лат. «Любов до книг нас єднає»).

Трішки історії. 
Book Forum Lviv або BFL, також відомий до 2018 року як Форум видавців у Львові — книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. З 1994 року щовересня відбувається у Львові. Організатор — ГО «Форум видавців».

Найбільший український книжковий ярмарок та один з найбільш масових заходів подібного типу в Східній Європі[1]. Головні експозиції розташовуються у Палаці мистецтв, біля палацу Потоцьких, а також на алеї Проспекту Свободи між пам'ятником Тарасові Шевченку і Оперним театром.

1994 — у майбутнього президента Форуму видавців Олександри Коваль виникає ідея створення такого собі майданчику, де могли б зустрічатись і обмінюватись досвідом та ідеями фахівці з книговидання і зацікавлені особи. У вересні 1994 р. відбувся перший Форум: книжковий ярмарок та комплекс з 25 фахових і літературних заходів.

book 2019Мета Форуму – привернути увагу громадськості до найактуальніших проблем сучасного українського книговидання, підтримати традицію фахових дискусій та семінарів.  Протягом останніх років у рамках BookForum проводиться дедалі більше суміжних акцій, розрахованих на масову аудиторію та покликаних популяризувати читання серед дітей та молоді. 
До співпраці з Форумом активно залучаються не лише знані українські та закордонні письменники й видавці, а й зірки спорту та шоу-бізнесу, представники різних гілок влади, громадські, благодійні та комерційні структури.

В рамках «BookForum», традиційно: 

  • Львівський міжнародний літературний фестиваль
  • Національний книжковий ярмарок
  • Урочиста церемонія вручення книжкової премії «BookForum Best Book Award» (до 2018 року – «Найкраща книга Форуму»). 
  • Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», 
  • Благодійна акція «Третій вік: задоволення від читання», 
  • «Ніч поезії і музики», 
  • Львівський бібліотечний форум. 
    А також - літературні акції і конкурси, презентації видавництв і авторів, авторські зустрічі, літературні читання, автограф-сесії, дискусії, круглі столи, перфоманси тощо. 

1994  — починаючи з цього року ГО «Форум видавців» бере участь в організації колективних експозиціях на міжнародних книжкових ярмарках у Варшаві, Москві, Франкфурті, Лейпцигу, Пізі, Вільнюсі.

1995 — запроваджена премія «Книга Форуму видавців».

1997 — від Форуму відокремлюється Літературний фестиваль, надзвичайно популярний серед західноукраїнської молоді. Найпопулярнішою його акцією є «Ніч поезії та музики non-stop».

2001 — у Літературному фестивалі починають брати участь іноземні гості.

2002 — запроваджується конкурс дитячого читання «Найкращий читач України». Завершальним етапом змаганням стає дитячий фестиваль «Книгоманія». Конкурс-фестиваль триває протягом січня — травня. За весь час існування участь у ньому взяло близько 500 тисяч дітей з усіх областей України.

2005 — конкурс «Найкращий читач України» стає всеукраїнським.

2006 — запроваджується щорічна благодійна акція «Подаруй дитині книжку!»

2006 — Літературний фестиваль стає міжнародним.

2007 — «Найкращий читач України» і фестиваль «Книгоманія» стають частиною книжкового ярмарку «Форум видавців — дітям». Це єдина в Україні й одна із небагатьох у Центральній та Східній Європі подій, цілковито присвячених дитячій літературі та читанню.

2007 — в межах Форуму видавців у Львові запроваджується програма фахових заходів для книговидавців — Бізнес-форум.

2007-2010 — проводиться Міжнародний освітній форум «Освіта». Спеціалізована виставка освітніх технологій, навчальної та методичної літератури і закладів освіти та Міжнародний колоквіум «Європейський вимір української освіти» за участі керівників Міністерства освіти і науки України та науковців.

2008-2012 — щороку два тижні перед «Форумом видавців — дітям» триває «Читацький марафон», під час якого українські письменники відвідують львівські школи і проводять з ними конкурси, читання, дискусії тощо.

2010 — в межах Форуму видавців у Львові запроваджується програма фахових заходів для бібліотекарів — Бібліофорум.

2010 — в межах Форуму видавців у Львові запроваджується Міжнародний перекладацький фестиваль TRANSLIT.

2011 — «Форум видавців — дітям» у зв'язку із розширенням формату і географії перейменовано у Львівський міжнародний дитячий фестиваль.

2011-2012 — міжнародний проект «ArtDrome: literature and more» у межах програми культурних обмінів «TANDEM: Україна — Європейський Союз — Молдова».

2012 — ГО «Форум видавців» організовує український стенд на Лейпцизькому книжковому ярмарку.

2012 — ГО «Форум видавців» стає партнером міжнародного проекту «Книжкова платформа» (Book Platform) від України.

2012 — в межах Форуму видавців у Львові запроваджується Фестиваль культурного менеджменту і літературної критики КОНТЕКСТ

2013 — в межах Форуму видавців у Львові запроваджується статус «Країна — Почесний гість», якою стає Польща.

18 липня 2014 офіційно повідомлено, що на ярмарку не буде російських видавців, а українські книготорговельні компанії будуть попереджені про недоречність продажу книжок російського походження в сьогоднішніх умовах. Якщо російська продукція буде представлена на стендах видавництв, то її будуть маркувати згідно з ухвалою Львівської міської ради від 10 липня 2014 року.

120px Ravluk logo male 120px BFL logo 201811 червня 2018 року ГО «Форум видавців» оголосила про ребрендинг події, а також представила новий логотип. Відтепер назва події — BookForumLviv. А новий логотип символізує відкриту книгу, яка концептуально поєднує у собі чотири стихії: землю, вогонь, воду та повітря. Організатори пропонують людям: літати з книжками, горіти книжками, пірнати у книжки, зростати з книжками. Вперше у 2018р. Український інститут книги організував перший видавничий захід BookUp Night, який зібрав топ-гравців з різних галузей і дав можливість поділитися професійним досвідом.
Недоліки 2018р. : Багато учасників скаржились на незручну логістику книжкового фестивалю, попри зростання кількості заходів. За словами Андрія Кокотюхи: "заходів забагато, вони губляться, потенційні учасники їх просто не помічають. А треба робити щось на кшталт головних подій кожного дня".

Джерело /Режит доступу/: https://bookforum.ua/
https://bookforum.ua/books/
https://bookforum.ua/fokusna-tema-26-bookforum-vidshukuvannya-prychetnogo/
https://uk.wikipedia.org/wiki/Book_Forum_Lviv
https://uk.wikipedia.org/wiki/Book_Forum_Lviv_2018
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 10.09.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page