Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

X Львівський міжнародний бібліотечний форум: Нова бібліотека - відповідальність кожного

gadan"Той, хто встиг поховати бібліотеку як явище, трохи поспішив. Безперечно, книга - це привіт із минулого, але без нього не можна будувати словниковий запас майбутнього", - наголосив під час пленарного засідання запрошений гість #lvivlibforum2019 Сергій Жадан [офіційна сторінка]
"Видавці і письменники не мають стояти осторонь від долі бібліотек. Бібліотеки не про те, щоб зберігати, а про те, щоб ділитися. Тому ми приречені на співпрацю".

Нова бібліотека – відповідальність кожного!

X Львівський міжнародний бібліотечний форум був проведений упродовж 18–21 вересня 2019 р. у рамках 26-го BOOKFORUM.
Наукова бібліотека ЛНУ ім. Івана Франка вкотре вітала бібліотекарів зі всіх куточків України, які зібрались, аби обговорити стратегічні питання сьогодення бібліотечної справи, скоординувати дії у подальшому та вирішити проблеми функціонування в інформаційному та науковому просторі. Пленарне засідання «Ключові елементи нової бібліотеки: люди, технології, ресурси» розпочалося з виконання Гімну України, відтак виконавча директорка УБА Ярослава Сошинська ознайомила колег із програмою Форуму та надала слово директорці Українського інституту книги Олександрі Коваль.
Сьогодні люди читають менше, проте БІБЛІОТЕКА ПОВИННА БУТИ, хоч і мусить протистояти викликам часу та змінам в інформаційному та соціокультурному просторах, зазначила О. Коваль. А також пригадала, що дещо раніше у Судаку відбувався щорічний семінар бібліотекарів, ініціатором якого була російська сторона. Тож О. Коваль це дуже засмутило, і вона вирішила запросити бібліотекарів на Форум видавців у Львові – і ось вже десять років у рамках книжкових дискусій та зустрічей відбувається бібліотечний форум. Це прекрасна можливість працівників бібліотечної сфери налагодити співдію з видавцями та авторами, а також поділитися досвідом із колегами. Також Олександра Коваль закликала присутніх 30 вересня підтримати акцію «Бібліотека повна людей!», щоб довести, що насправді читальні зали бібліотек не спорожніли.
biblioforum4Із вітальним словом також виступила Мирослава Туркало, директорка Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА, яка наголосила на спільній відповідальності та актуальності досвіду кожного – і молодого фахівця, і бібліотекаря з досвідом. Спільна мета і діалог покликані забезпечити гнучкість бібліотечній системі та актуалізованість щодо запитів сучасного покоління читачів.
Проректор із наукової роботи ЛНУ ім. Івана Франка акад. Роман Гладишевський наголосив на важливій соціокультурній ролі бібліотеки, яка, до того ж, стоїть на порозі викликів у пошуку себе, свого місця у контексті функціонування бібліотеки в сьогоденні. Також Р. Гладишевський проаналізував присутність української науки у базі Web of Science і перспективи таких ресурсів.
Цьогоріч справжнім подарунком для учасників бібліотечного Форуму стала зустріч із письменником і громадським діячем Сергієм Жаданом. «Потрібно мати місце, якого буде шкода», – справді бібліотека набуває незвичного контексту, особливо ж у часі війни. Простір діалогу та пізнання і, водночас, місце, що маркує дійсність і перспективу, окреслену застряглими у книжках кулями. С. Жадан наголосив на тому, що девіз бібліотечного форуму надзвичайно влучний – «відповідальнсть», наша, без пафосу, спільна відповідальність за реалії сьогодення і горизонт тієї перспективи, де книга і гуманітаристика загалом може стати тим ціннісним орієнтиром для творення майбутнього країни.
biblioforum1Про роботів-гуманоїдів та їхню роль у бібліотечних процесах розповіла колега з Литви Раса Стаглієне. Простеживши довгий шлях технічного прогресу від створення перших ЕОМ до сучасних перспектив штучного інтелекту, доповідачка окреслила можливості, які б з’явилися у бібліотечній сфері після залучення роботів. Відтак механічні процеси можна б було забезпечити машинами, що збільшило б можливості людині переорієнтуватись на більш творчі завдання.
Фінансові можливості та шляхи вирішення таких проблем із перспективи бізнесу окреслили підприємець Андрій Іонов та голова «Unichek Україна» Андрій Сідляренко.
biblioforum5Про традицію читання говорив директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка, а зокрема багатовекторність культурного полілогу, у якому бібліотека стає простором творення, креативних рішень та соціокультурним конструктом, що забезпечує успішність розвитку країни та її репрезентативності у світі. Як приклад – втілення творчого проекту, що дав можливість зазвучати «Львівській лютневій табулатурі». Директор Василь Кметь вручив адміністрації Української бібліотечної асоціації вініловий диск із записом цієї унікальної музичної пам’ятки (виконав австрійський та бельгійський музикант Бернгард Гофштеттер).
18 вересня зав. інформаційно-бібліографічного відділу науково-технічної бібліотеки НЛТУ України Караван І.І. відвідала презентацію «Дистанційне навчання і бібліотека», яка відбулася у читальній залі наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка. Модераторка: Ірина Шевченко /канд. пед. наук, доц., директорка Центру неперервної культурно-мистецької освіти НАКККіМ, віце-президентка УБА/. Тетяна Таренкова /координатор проекту IREX/ презентувала доповідь «Verified. Онлайн-курс з медіаграмотності: як зробити медіаграмотність щоденною звичкою». Оксана Бояринова /членкиня Української бібліотечної асоціації/ ознайомила з онлайн-курсами для бібліотекарів, які створені за підтримки Програми ООН із відновлення і розбудови миру «Громадська безпека та соціальна згуртованість» «Бібліотека – відкритий публічний простір»Віра Загуменна /канд. пед. наук, проф. НАКККіМ, голова Секції з бібліотечно-інформаційної освіти УБА/ презентувала Дистанційні курси Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.biblioforum2

   

Джерело /Режим доступу/: з facebook-сторінки Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка /автор статті Вікторія Кметь/
https://ula.org.ua/images/uba_document/news/2019/Bibl_Forum_2019_progr_V9-1.pdf
http://old.library.lnu.edu.ua/bibl/index.php

Матеріали підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 23.09.2019 р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page