Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

2017 12 11Бібліотеки завжди були, є, і, я переконана – залишаться довший час, омріяним місцем для «книжкових гурманів». Впевнена, що кожен хоча б раз у житті відчув себе таким гурманом чи гурманкою, торкаючись сторінок і насолоджуючись книжковим ароматом чи то давніх фоліантів, чи то книжок, на яких ще сохне типографська фарба.

Сьогодні, на жаль, іноді можна почути думку, що бібліотеки доживають свої останні дні, що вони непотрібні, бо все є в інтернеті. Думаю, що так може говорити лише той, хто не шукав в інтернеті щось серйозніше за вітальну листівку і жодного разу не був у сучасній бібліотеці.

В «епоху фейків» саме велика кількість неверифікованої інформації в інтернеті підсилює значення бібліотек як інформаційних навігаторів та “фільтрів”. Кожен може бути певен, що інформація, яка пройшла через бібліотеку, є правдивою. Це особливо актуально для України в умовах російської агресії та інформаційної війни.

Але бібліотеки – це не лише про книжки та інформацію. Бібліотеки – це про все на світі!

Побутує думка, що коли йдеться про бібліотеки, то це виключно стосується освіти, науки і культури. Безперечно, бібліотеки – це і освіта, і наука, і культура. Але це і економіка, і бізнес, і політика, і охорона здоров’я, і державне управління, і соціальний захист, і захист довкілля, і розвиток громадянського суспільства, і ще багато-багато чого... Бібліотеки мають потенціал включатися в усі сфери діяльності та життя суспільства, громади, окремої людини. А включаються чи ні, чи є конкретна бібліотека суб’єктною і діє, чи завмерла і чекає, чи є вона сучасною, живою, чи заповнена вона людьми, залежить, бібліотекарі та бібліотекарки, від нас! Залежить від нашої спроможності йкомпетентності!

Якщо ви є одним чи однією з нас, «бібліотечних людей», то, напевно, погодитесь, що бібліотека – це не просто місце, не просто книжки, бібліотекарі й бібліотекарки та читачі й читачки.

а2 3 3 3 3Бібліотека – це відкрита спільнота небайдужих активних людей, однодумців, які гуртуються навколо ідеї, які народжують ідеї, які втілюють ці ідеї у життя. Тож, незалежно від того, маєте ви фонтан ідей чи іскру ідеї, приходьте до своєї бібліотеки, де вас завжди підтримають. Недаремно девізом УБА цього року є «Бібліотека: час змін - час дій»!

Ми живемо в такі часи, коли світ стрімко змінюється, змінюються читачі й читачки, і змінюються бібліотеки. Гасло «змінюйся або помри» дуже точно відображає суть сучасності. Сьогодні перед українськими бібліотеками постають небанальні виклики. З одного боку – забезпечити «must have» фізичного, віртуального та психологічного комфорту й безпеки. З іншого боку – відповідати сучасним трендам, не лише реагувати на потреби своїх читачів та читачок, а й діяти на випередження, перевищувати їхні очікування, створювати і пропонувати ті цінності, які потрібні їм саме зараз.

Для всього цього необхідні й неабиякі ресурси, й компетентні бібліотекарі та бібліотекарки, й розуміння та підтримка влади і суспільства. Лише соціальне партнерство, спільна взаємодія усіх зацікавлених сторін, об’єднаних спільними цілями, дозволить нашим бібліотекам бути сучасними і потрібними, реалізувати свій потенціал.

Чи обов’язково їхати за кордон, щоб побачити сучасні бібліотеки? Чи є вони в Україні? Та, певно, що є! Відкрийте Фейсбук і погортайте свою стрічку. Зайдіть у бібліотеку свого міста, містечка, села, університету, школи. Ви переконаєтесь, скільки у нас сучасних живих бібліотек, бібліотек дії! Бібліотек з відкритимиі комфортними просторами, цікавими книжками та подіями, зсучасними технологіями! Бібліотек, де компетентні й привітні бібліотекарі та бібліотекарки разом зі своїми читачами та читачками наповнюють бібліотеку сенсами і життям, у спільному творенні цінностей змінюються самі, змінюють правила гри та світ навколо на краще!

Бібліотеки як люди – всі бібліотеки є подібними, але кожна з бібліотек є особливою. Сучасна бібліотека – різноманітна, багатогранна, гнучка! Вона така, яка потрібна саме вам! Зробимо її такою разом!

Щиро! Оксана Бруй, Президентка Української бібліотечної асоціації

 

Матеріали /Режим доступу/: https://ula.org.ua/news/4379-pryvitannia-prezydenta-uba-oksany-brui-do-vseukrainskoho-dnia-bibliotek

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page