Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

День «гризунів» науки. Зі святом вас, дорогі студенти!

Історія походження Дня студента

Студентське свято було засноване під час Другої світової війни у Великобританії. Тоді, в 1941 році, на міжнародній зустрічі зібралися студенти країн, що боролися проти фашизму. 17 листопада обрали невипадково: ця дата встановлена ​​в пам'ять про чеських студентів-патріотів.

Історія свята трагічна. 28 жовтня 1939 в окупованій фашистами Чехословаччині празькі студенти і їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави (28 жовтня 1918 року). Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому загинув студент медичного факультету Jan Opletal. Похорони хлопця 15 листопада 1939-го знову переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані.
17 листопада гестапівці та есесівці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів арештували та помістили в концтабір Заксенхаузен. Дев'ятьох студентів і активістів стратили без суду. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.
На честь цих подій і був встановлений Міжнародний день студентів, а в повоєнні роки його святкування підтвердили на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі в 1946 році. Відтоді День студентів святкується щороку в багатьох країнах світу.

Навчатися без перерви неможливо та нудно, тому пропонуємо ознайомитись із традиціями святкування Дня студента в різних країнах.

obrazovanieПолітехнео – день студентів Греції. Цей день є роковинами студентських протестів, які були жорстоко придушені військовими у 1973 році. Традиційно, 17 листопада, тисячі людей приносять вінки до могил і пам’ятників учасників подій 1973 року. Студенти влаштовують мітинги і демонстрації на підтримку захисту демократичних прав і свобод.

США. Одне з найбільш веселих і масштабних свят проводиться в Гарвардському університеті щороку в лютому. Театралізовані свята «Hasty Pudding» названі на честь страви, яку традиційно приносили на збори студентського клубу з 1795 року. Це свято проводиться у формі карнавалу з костюмованим парадом. У ньому беруть участь лише чоловіки, які виконують і чоловічі, і жіночі ролі. Звичай бере початок з часів, коли Гарвард був університетом винятково для хлопчиків.
А щоб успішно здати сесію в цьому університеті, треба взяти участь у масовому «голому марафоні» Primal Scream. Для цього потрібно опівночі прийти до пам`ятника Джону Гарварду, повністю роздягтися і пробігти коло по Гарвард-ярду під урочистий супровід університетського оркестру.
Цікаво, одній мені здається, що наші традиції щодо успішного складання іспитів лояльніші? По-перше, вітчизняним студентам суворо заборонено читати конспекти в День студента, або в Тетянин день, тому що екзамен буде проходити складно. По-друге, на День студента опівночі потрібно висунути у вікно свою заліковку та голосно прокричати три рази: «Халяво, прийди!» або «Шаро, прийди!». Хорошим знаком вважається відповідь: «Зараз прийду. Став чайник».

Португалія. У Порто і Коїмбре у травні проходить велике студентське свято Кейма, або «Спалювання стрічок». Кейма починається опівночі гучним загальностудентським співом серенад біля пам`ятника одному з португальських королів. У міському парку виступають музичні колективи. Завершенням свята є урочиста хода студентів через усе місто. У кожного вишу є власна форма. Усі учасники тримають в руках палички з пов`язаними на них стрічками. Бруківкою рухається яскраво прикрашений вантажний автомобіль. У кузові сидять випускники, а першокурсники йдуть на колінах слідом за автомобілем. На стадіоні проходить церковна служба, після якої урочисто спалюються стрічки кожного вишу.

s dnem studentaФінляндія. Студентське свято Ваппу відзначають першого травня. У цей день випускники ліцеїв отримують символ переходу на новий рівень дорослого життя — студентський кашкет. Свято традиційно починається 30 квітня з привітання президента країни. У Хельсінкі проходять студентські гуляння, які розпочинаються покладанням на голову статуї Хавіс Аманди студентського кашкета. Попередньо голову статуї намилюють. Кашкет спеціально виготовлений для статуї та має довжину кола 85 см.
У цьому році День студента припадає на суботу. Тож варіантів провести свято стає ще більше. Обов`язково відсвяткуйте свій день! За час студентства їх буде не так багато! Насолоджуйтесь миттю! А якщо ви вже не студент — не питання! Це ж найкращий привід зібратися разом із випускниками. Ви отримаєте величезне задоволення, згадуючи кумедні історії зі студентського життя. Намагайтеся менше говорити про роботу та проблеми, а просто пориньте в безтурботне життя. І головне — не «навідпочивайте» так, щоб зранку ставити електричний чайник на газову плиту, а замість футболки вдягати штани. Щасти вам! Сумлінно навчайтесь та гарно відпочивайте.
А на завершення свята можна проспівати студентський гімн Гаудеамус. Гаудеамус (Gaudeamus) у перекладі з латинської мови означає «веселімось!». Це середньовічна студентська пісня. Вона з`явилась в XIII або XIV ст. чи-то в гейдельберзькому, чи-то в Паризькому університеті (Себастіан Брант згадує гімн 1267 року під назвою «Gaudeamus igitur»). Протягом століть пісня передавалася усно і тому має багато варіантів. У 1776 році текст гімну вперше був надрукований, а Крістіан Кіндлебен, письменник-мандрівник, надав йому вже форми, що збереглась до сьогодні.

В Німеччині День студента в кожному університеті можуть святкувати по-різному. Найчастіше в цей день скасовуються всі заняття, проводять спортивні змагання. Якщо дозволяє погода, студенти святкують на відкритому повітрі – влаштовують дискотеки та вечірки.

У Данії День студента відрізняється тим, що свято проводять в оточенні родичів. У цей день в країні дозволено пити слабоалкогольні напої, наприклад пиво.

Зі святом вас, друзі!
Студентські роки – одні з найкращих і безтурботних часів. Так, порівняно з тим, що вас чекає далі, ці роки дійсно безтурботні. В цей час чудово все, навіть та сама сесія, про яку стільки говорять. Насправді, це певна школа життя, де ви набираєтеся досвіду у всьому. Університет готує вас до життя, тому що вже в стінах рідного внз ви починаєте усвідомлювати, що таке самостійність і відповідальність. Вітаємо усіх студентів з їх професійним святом! Нехай в вашому житті все буде так, як ви хочете!

P.S. Так в Україні святкують практично два Дні студента — перший як і Міжнародний (17 листопада), а ще інколи другий (25 січня) — «Тетянин день», день великомучениці Татіани, святої покровительки всіх студентів. Вийшло так, що один День студента святкується напередодні сесії, а інший — після її закінчення.

Матеріали (Режим доступу): http://www.calendarium.com.ua/ua/den_studentiv
https://maximum.fm/novini_t2 
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=295&year=2019
https://knau.kharkov.ua/1323-mzhnarodniy-den-studentv.html
https://24tv.ua/ukrayina_tag1119 
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0_(%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B0)
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%96%D0%B2
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 04.11.2019р. 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page