Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Дні непомітного комфорту. 18 – 22 квітня – Дні заповідників і національних парків (Марш парків)

Марш парків /англ. March for Parks/ — масова екологічна акція, що сприяє залученню заходів пропаганди і заохочення природоохоронної діяльності. Марш парків є продовженням і якісно новим етапом святкування Дня Дерева і Дня Землі.march2021 javirua.org

march of parks 2021 2

arbor day 2021Що ж таке Марш парків?
Марш парків (March for Parks) – масова екологічна акція, що має ціллю підняти авторитет природних територій, що охороняються: заповідників, національних парків тощо.

Але для початку давайте заглянемо в історію звідки ж бере початок такого роду екологічне свято?

А бере свій початок Марш парків з 40-х років XIX ст., коли засновник природоохоронного руху Дж. Стерлінг Мортон переїхав зі своєю родиною в штат Небраска (США). На новому місці вони побачили безкрайні прерії з поодинокими деревами, які планувалося вирубувати для будівництва та дров. Мортон і його дружина відразу ж зайнялися посадкою дерев і розгорнули кампанію з пропаганди заліснення територій. Обійнявши посаду секретаря штату Небраска, на засіданні правління сільського господарства в 1872 році, Мортон запропонував визначити день, присвячений озелененню. Ідея отримала широку підтримку і в перший день жителі штату висадили близько мільйона дерев. Ця акція отримала назву «День дерева».

arbor dayMany of you may be wondering, “What the heck is Arbor Day?”
Arbor Day is a holiday in various countries where trees are celebrated and people are encouraged to get together and plant them.
Trees are important for many reasons. Trees produce oxygen, help stabilize soil, clean the air and help slow storm runoff. With more trees we can make our world a cleaner place, so let’s all try and plant a tree this Arbor Day!

У 1882 році штат Небраска оголосив День дерева офіційним святом штату, який і до цих пір відзначається 22 квітня.

Arbor Day 2З 1970 року зміст святкування Дня дерева було значно розширеним. Пропагувалася не тільки роль озеленення територій, але й охорони рослинного і тваринного світу, в цілому. Як наслідок, свято отримало новий зміст і нову назву – День Землі. Починаючи з 1990 року, центром і організатором святкувань Дня Землі в Сполучених Штатах Америки виступають національні парки. У цей день проводиться збір коштів на підтримку територій, які потребують особливої охорони, виставки, бесіди, лекції. Свято отримало нове значення і разом з тим і нову назву – «Марш парків». З 1995 року до свята, традиційного в США, стали приєднуватися країни Європи, серед яких і Україна та Азії. Так, вже в 1996 році в святі взяло участь більше 120 заповідників, національних парків та інших природоохоронних організацій.   
Україна долучилась до цієї акції  1996 р.. В Україні відзначають цю екологічну дату 49 національних природних парків, 19 природних і 5 біосферних заповідників, які входять до складу природно-заповідного фонду України та охороняються як національне надбання.

Марш Парків в Україні вже став очікуваною подією, а його головний принцип – добровільність, дозволяє взяти участь будь-кому.
В ці дні заповідники і національні парки мають змогу розповісти про себе, про соціальну значущість і важливість заповідних територій для збереження природи в країні та всієї планети.
Взагалі, заходи свята дуже різноманітні, це можуть бути різні конкурси, семінари, прес-конференції, круглі столи, дні відкритих дверей, екологічні десанти (збір сміття, посадка дерев і чагарників, розчищення джерел тощо), публікації в пресі, тематичні виставки та концерти, тематичні теле- і радіопередачі, акції волонтерської допомоги та збір благодійних коштів на підтримку парків та заповідників.

25risunokОсновною метою акції є залучення уваги влади, засобів масової інформації, комерційних організацій та й просто всіх жителів планети до проблем охорони природних територій (ОПТ), надання їм реальної практичної допомоги у збереженні та розвитку заповідних місць, виховання у підростаючого покоління почуття гордості за наше природне надбання і почуття відповідальності за його стан, формування позитивного ставлення населення до живої природи, у збереженні якої важливу роль відіграють ОПТ.

landscaping of the planet LVIVПочинаємо озеленювати Львів
Цьогоріч, 20 березня, у рамках глобального екологічного проєкту «Озеленення планети» планується висадка 1 млн дерев за 24 години у всіх куточках світу. Місією ініціативи на наступні 3 роки є висадка 100 млн дерев по всій планеті і поширення цієї теми серед усіх верств населення, аби змінити екосвідомість людей для шанобливого ставлення до природи. Львівщина також долучається до Всесвітнього екологічного проєкту, зокрема на території Львова головними локаціями висадки стануть: центр міста, територія вздовж трамвайної колії на Сихів, вул. Богданівська, лікарня швидкої медичної допомоги, Личаківський, Франківський та Шевченківський райони.
У проекті «Озеленення планети» задіяні усі області країни, відповідно висадка відбуватиметься одночасно по всій Україні, а також у 100 країнах світу. Глобальний екологічний проект «Озеленення планети» підтримують Львівська міська та обласна рада

posadyderevo3Марш парків дає можливість кожній людині відкрити для себе заповідник як унікальну частину національного природного надбання своєї країни і своїми конкретними діями внести особистий внесок у їх збереження і розвиток. Адже заповідники і національні парки – це гордість і скарбниця природних багатств нашої країни, і вони мають право розраховувати на увагу і підтримку всього суспільства.

Дні заповідників і національних парків –
важливе свято для тих, кому не байдужий стан довкілля.
Наш край розташований у мальовничій місцевості,
а кількість природних і національних парків
приваблює туристів з усього світу.
Пам’ятаймо, що стан і чистота цих прекрасних куточків
залежить тільки від нас!
Збережемо ці дорогоцінні скарбниці природи
для нинішніх та майбутніх поколінь!

Науково-технічна бібліотека Національного лісотехнічного університету України своїми формами і засобами долучається до популяризації Маршу парків.  У зв’язку з введеним карантином у навчальних закладах з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, щорічний екологічний захід "Марш парків або Дні непомітного комфорту" скасовано.

Запрошуємо до перегляду віртуальних виставок-презентацій, які розміщенні на вебсайті НТБ:

Матеріали (Режим доступу станом на 13.04.2021р.): 
https://eco18.com/what-is-arbor-day/
http://feb.tsatu.edu.ua/marsh-parkiv/
http://www.javirua.org/events/18-22-kvitnya-marsh-parkiv/
https://poltbibl2.blogspot.com/2020/04/1996.html
http://library.nltu.edu.ua/index.php/novyny/836-marsh-parkiv-abo-dni-nepomitnoho-komfortu
https://city-adm.lviv.ua/news/science-and-health/ecology/284441-lviv-doluchytsia-do-mizhnarodnoho-proiektu-ozelenennia-planety-v-ramkakh-iakoho-vysadiat-1-mln-derev-u-tsilomu-sviti
http://www.if.gov.ua/news/3-4-tizhden-kvitnya-marsh-parkiv-shorichna-mizhnarodna-ekologichna-akciya-na-pidtrimku-zapovidnoyi-spravi
http://slavutichlib.com.ua/component/jevents/eventdetail/222/-/dni-zapovidnykiv-i-natsionalnykh-parkiv
https://day.kyiv.ua/uk/article/media/22-kvitnya-marsh-parkiv
http://carpaty.net/?p=993&lang=uk

https://uk.wikipedia.org/wiki
https://www.co.westmoreland.pa.us/761/March-for-Parks
http://pittsburgh.carpediem.cd/events/6106614-march-for-parks-2018-at-murrysville-community-center/
http://library.udau.edu.ua/novini/kruglij-stil-dni-zapovidnikiv-i-nacionalnih-parkiv.html

Підготувала науково-технічна бібліотека
зав. сектору Новосад В.,
бібліотекар Гордійчук Х.

Матеріал підготовлено 13.04.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page