Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення

Міжнародна рада музеїв ICOM вважає, що «зараз настав час переосмислити наші стосунки з громадами, яким ми служимо, експериментувати з новими моделями творення культури та рішуче підтвердити суттєву цінність музеїв для побудови справедливого та стійкого майбутнього. Ми повинні відстоювати творчий потенціал культури як рушія відновлення та інновацій в епоху пост-COVID»International Museum Day 2021

Museum Day 2 1Там, за вікном нуртує сьогодення,
А тут, де тиша ніби вкопана стоїть,
По-своєму святкові і буденні
«Законсервовані» миттєвості століть.
Щоб ми могли своє вчорашнє знати.
Мов книгу знань, щоб погортали час,
Довірливо очима експонатів
Минуле наше дивиться на нас.

Міжнародний день музеїв — щорічне свято, що відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.

Музеї є центром спільноти та невід'ємною частиною глобальної мережі, яка зберігає та продукує знання про наше минуле, аби ми могли знайти відповіді на питання чому? як?... Музеї – це концентрат спогадів, життів, моментів, поглядів, знань та випадковостей, які супроводжують наше життя.

Daumier galerie tableauxМіжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята.Тоді ж запропонували й девіз свята: "Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами." І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. 

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій».

Для України День музеїв виходить далеко за межі професійного свята. Цей день має, без перебільшення, загальнонаціональну вагу. Адже здатність зберігати і примножувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і розвиненість будь-якої нації.

International Museum Day 2018З 18 до 23 травня Львів святкує Міжнародний день музеїв. 
18 травня Львів разом з усім світом відзначатиме Міжнародний день музеїв.
«Ми раді, що святкування Міжнародного дня музеїв у Львові знову стало можливим наживо. У вівторок більшість музеїв нашого міста відкриють свої двері для вільного відвідування. Це також гарна нагода підтримати музеї, зустрітись серед оновлених експозицій і виставок, натхненно провести час та подискутувати про майбутнє музеїв», – зазначають організатори.
Оскільки цьогорічною темою є «Майбутнє музеїв: перевинайдення та переосмислення», близько 25 музеїв міста підготували спеціальну програму, яка відтворює  переосмислення стосунків між музеями та відвідувачами, відкриває цінність музеїв в житті громади. Програма включає лекції на свіжому повітрі, презентації нових виставок, оновлених експозицій, екскурсії з можливістю творення музейного простору особисто, квести для дітей, перегляд рекламних роликів музеїв тощо.
Повна програма заходів до Міжнародного дня музеїв у Львові: https://bit.ly/3w7MKNo
Усі заходи відбуватимуться з дотриманням карантинних вимог.
Організатори проєкту: управління туризму Львівської міської  ради, ЛКП «Центр розвитку туризму м. Львова» та музеї міста Львова.

Museum Day 2У Міжнародний день музеїв львів'ян запрошують «пострибати в резинки».  
Музей Міста (МуМі) пропонує згадати колись популярну гру «резинки» та розповісти про її правила дітям. Для цього просять записати коротке відео та викласти його в мережу 18 травня - у Міжнародний день музеїв.
На відео можна показати своє вміння стрибати через резинку, поділитися спогадами, що пов'язані із цією грою, розповісти правила, а ще краще — навчити когось, наприклад, власних дітей. Ролик потрібно позначити гештегами #грарезинки та #mumilviv і викласти його в Facebook чи Instagram.
У Міжнародний день музеїв 18 травня «пострибати в резинку» можна буде і в приміщенні Музею Міста на площі Ринок,1. У цей день він навіть працюватиме довше - до 21.00 год.
Нагадаємо, що Музей готує свою першу виставку «Подорож героя. Останній тиждень літа», яка розповідатиме про пізнання дитиною міста. До її створення активно залучають львів'ян, які діляться спогадами та предметами, пов'язаними із дитинством.
Зараз у приміщенні МуМі працює «Лабораторія дитинства», де відвідувачі можуть відсканувати фото та слайди, записати розповідь на відео чи скласти карту своїх дитячих пригод. Вхід вільний. Музей Міста працює: вівторок – неділя з 11.00 год. до 18.00 год.

Матеріали /Режим доступу станом на 17.05.2021р./: 

https://city-adm.lviv.ua/news/culture/285635-z-18-do-23-travnia-lviv-sviatkuie-mizhnarodnyi-den-muzeiv 
https://tetiivmiskrada.gov.ua/anonsi/18-travnya-mizhnarodnyy-den-muzeyiv/
https://tetiivmiskrada.gov.ua/anonsi/18052021-roku-mizhnarodnyy-den-muzeyiv/
https://nubip.edu.ua/node/77031
https://city-adm.lviv.ua/news/society/youth-policy/285632-u-mizhnarodnyi-den-muzeiv-lvivian-zaproshuiut-postrybaty-v-rezynky
http://pmu.in.ua/museum_pedagogics/icom/
https://www.facebook.com/ucrms/?ref=page_internal
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%97%D0%B2

Підготувала науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення

зав. сектору Новосад В.Я.

Матеріал підготовлено 17.05.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page