Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Конституційна ніч

Обравши шлях незалежного розвитку і закріпивши це в Конституції, Україна підтвердила своє прагнення розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу. В цей день, 28 червня 1996 року, ми святкуємо початок історії сучасної незалежної України.constutytion 2021

Конституція – гарантувала кожному громадянину загальновизнані права та свободи, закріпивши ідеали справедливості та рівності, які сповідують усі цивілізовані країни світу. І обов’язок кожного українця поважати її та беззаперечно дотримуватись конституційних норм. Історія України показує, що демократичний шлях не був легким, і так сталося, що сьогодні ми знову мусимо боротися за дотримання конституційних принципів, що гарантують мирне та незалежне існування у власній країні. Але ми невпинно доводимо, що готові відстоювати їх. Конституція України була, є і буде тим фундаментом, на якому будується сьогодення і майбутнє нашої держави – демократичної, суверенної та правової.

Сonstitution 20З 27 на 28 червня. Ніч з 27 на 28 червня 1996 року, яка отримала назву Конституційної, депутати Верховної Ради другого скликання після тривалого політичного протистояння нарешті затвердили Конституцію України. 28 червня 1996 року Верховна Рада України ухвалила Основний Закон нашої країни, який замінив конституцію Української радянської соціалістичної республіки 1978 року. Під час голосування "за" висловилися 315 парламентарів. До слова, Україна стала останньою країною колишнього СРСР, яка прийняла власну Конституцію. В 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти, якого вважають одним із "батьків" Конституції. 27 червня почався розгляд документа у Верховній Раді, який згодом отримав назву "конституційна ніч". До парламенту особисто приїхав контролювати процес Леонід Кучма. Депутати працювали над проектом, залишаючись в сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Вони врахували всі зауваження президента, а також підтримали всі спірні статті проекта: про державні символи України, про державну мову, щодо права приватної власності. Вперше в залі парламенту пролунав затверджений Конституцією гімн. Народні депутати урочисто внесли до зали синьо-жовтий державний прапор.

Той день – радше ціла доба, адже окремі статті Основного Закону парламентарії приймали впродовж майже доби – розписаний по хвилинах. Відтоді роздано тисячі, мабуть, інтерв’ю, залишено чимало спогадів. Декого з учасників того без пафосу вікопомного засідання, на жаль, вже немає в живих – хтось сам відійшов у вічність, хтось загинув за нез’ясованих обставин, когось убили… 

Сonstitution 2020Сonstitution 2Конституційна ніч стала піком протистояння між владним трикутником Адміністрація президента – Кабмін – Верховна Рада. Так, тодішній президент Леонід Кучма мав свою версію Конституції і хотів ухвалити її через референдум, а не в Раді. Не влаштовувала версія Основного закону за редакцією Михайла Сироти та Віктора Мусіяки і прем'єра Павла Лазаренка, бо він не хотів, аби президент призначав уряд за згодою парламенту.
Свою позицію мав і спікер Ради Олександр Мороз – він хотів залишити більшість повноважень за парламентом. І в Конституції за версією Кучми він бачив спробу зосередити владу у руках президента.
27 червня до депутатів дійшли чутки, що Леонід Кучма готує указ про розпуск парламенту. Це підштовхнуло нардепів таки взятись за роботу, і того ж дня народні обранці розпочали свій марафон з прийняття Конституції. Найгостріші дискусії велися щодо таких пунктів, як державні символи, мова, форма власності.

За декілька хвилин до прийняття документа у залу Верховної Ради прийшов і президент Кучма. Відтак, мабуть, найпродуктивніша ніч в історії нашого парламенту закінчилася о 9.18 ранку – через 23 години роботи нардепи таки прийняли Конституцію України.
"Є Конституція" – перші слова, які вигукнув на радощах Мороз.

28.06Хоч історія Основного Закону вже написана, окремі сторінки ще пишуться учасниками події. Микола Томенко презентував свою книгу «Україна: історія Конституції». Це навчальний посібник, присвячений висвітленню питань історії розвитку українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення. Як зазначив Микола Володимирович, це своєрідний нарис інтелектуальної історії країни шляхом аналізу конституційних документів, в якому автор запропонував власний підхід до персоніфікації конституційних документів – вони названі іменами тих, хто брав найактивнішу участь у їх творенні та виступав у ролі ініціатора чи натхненника. Гортаючи сторінки у посібнику, ми можемо знайти інформацію про «Руську правду» Ярослава Мудрого, Конституцію Пилипа Орлика, «світоглядну конституцію» Миколи Костомарова, конституційну концепцію Михайла Грушевського, основний закон «Самостійної України» Миколи Міхновського, конституційний проект Симона Петлюри, Конституцію 1996 року.

Якщо запитати Тебе, що таке Конституція, Ти напевне відповіси — основний закон держави — і будеш правий. Але що означає Конституція особисто для Тебе? Зібрання основних прав і свобод людини — це шлях до життя у цивілізованому суспільстві, індикатор особистої свідомості, адже від Твоїх рішень та вчинків залежить майбутнє Твоєї Батьківщини, Твоя доля і щасливе завтра для нащадків. Кожен із нас повинен діяти, керуючись законом та згідно з совістю, бо в основі Конституції нашої держави — національна свідомість її громадян.Constitution of Ukraine
Привітай друзів з Днем Конституції — побажай миру, достатку та благополуччя їхнім сім’ям.

Я — українець. Є у мене право 
На рідну мову та свою державу, 
На гордий прапор золотисто-синій, 
На щастя жити у такій країні. 
Я — українець. Право знати маю 
Про тих, кого героями вважаю, 
Що людство рятували від руїни, — 
Синів і дочок, гідних України. 
Я — українець. Хочу право мати 
Завжди усе, що думаю, казати, 
На незалежну та міцну державу, 
На все, що гарантовано по праву. 
Я — українець. І моє це право 
Любити землю горду й величаву, 
Та дух свободи набирати в груди. 
Я — українець. Був ним, є, і буду!

Джерело (Режим доступу станом на 11.06.2021р.): https://maximum.fm/zahodi-na-den-konstituciyi-ukrayini-2018-kudi-piti-u-lvovi-28-29-chervnya_n143401
https://zn.ua/ukr/internal/konstitutsiyna_nich_i_konstitutsiyniy_morok.html
http://cdiak.archives.gov.ua/v_do_Dnya_Konstytucii_2018.php
http://cdiak.archives.gov.ua/v_do_Dnya_Konstytucii.php
http://rivne1.tv/Info/?id=82811
http://rozhrada.gov.ua/news/13-19-11-28-06-2017/
https://maximum.fm/novini_t2 
https://maximum.fm/yak-prijmali-konstituciyu-ukrayini-v-1996-roci-raritetni-foto-ta-video_n123136
https://ua.112.ua/statji/saha-pro-konstytutsiiu-yak-ziavyvsia-osnovnyi-zakon-ukrainy-320755.html
https://nubip.edu.ua/node/36795

 Підготувала науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
Гордійчук Х.Т., провідний бібліотекар

Матеріал підготовлено 11.06.2021 р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page