Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Рік Євгена Коновальця: Борець за волю України

Євген Коновалець – людина, яка створила найуспішніший український політичний проєкт минулого століття – Організацію українських націоналістів та Українську військову організацію. Він жив для України, боровся за її свободу та незалежність, страждав за неї, за неї й загинув у нерівному двобої з підступним ворогом.Konovalec 2021

konУкраїнський військовий та політичний діяч, полковник Армії УНР Євген Михайлович Коновалець народився 14 червня 1891 р. в учительській родині в селі Зашків, поблизу Львова. Після навчання у народній школі та в гімназії, яку закінчив 1909 року, студіював у Львівському університеті (правничий факультет), готувався до юридичної праці. Вивчаючи юридичні дисципліни, пройшов ще й повний курс історії України під керівництвом професора Михайла Грушевського.

У 1914 році Євген Коновалець був мобілізований до австрійської армії, а в наступному році, після бою на Маківці, потрапив до російського полону. Звільнившись у результаті Лютневої революції, восени 1917 року, бажаючи віддати свій труд новоутвореній українській державності, молодий офіцер подався до Києва, де приступив до організування Українських Збройних Сил, спочатку куреня Січових Стрільців, а згодом і Корпусу. 27-літній офіцер став найвидатнішим командиром тодішніх збройних сил в Українській Державі. Визначною подією в історії став Конгрес представників націоналістичних організацій, який відкрився 28 січня 1929 року у Відні. Москва після знищення Симона Петлюри бачила в особі Євгена Коновальця свого головного противника. Найвище досягнення 30-річного полковника Є. Коновальця – створення 3 лютого 1929 року Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Української військової організації (УВО) як ядра ідейно-політичної системи поневоленого, але не скореного народу.
Метою ОУН було проголошено захист українського етнічного населення від репресій та переслідувань з боку влади Польщі та СРСР та побудова на всій українській етнічній території незалежної держави на засадах пріоритетності інтересів українців як нації.

23 травня 1938 року Євген Коновалець загинув у Роттердамі (Голландія) в результаті спецоперації проведеної органами НКВС СРСР.

Йому було відпущено тільки два десятиліття для служіння Україні, і протягом цього часу він створив політично свідомий та активний тип українця-громадянина, ставши справжнім його уособленням.

 “Будемо мати силу, тоді вийдемо пообідно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба”

Eugene KonovaletsНацбанк викарбує монету з зображенням Коновальця. Майже п’ять років тернопільський історик Василь Штокало оббивав пороги різних інституцій, щоб вшанувати пам’ять творця Української Військової Організації Євгена Коно­вальця. І ось його мрія та мрія багатьох українців, для яких національно-визвольна боротьба – не порожні слова, здійснилася. До 130-річ­чя з дня народження Є. Коновальця буде викарбувана пам’ятна монета.
В. Штокало розповів: „Це питання Нацбанк міг вирішити самостійно, без громадського втручання, до 125-річчя народження Євгена Коно­вальця, що святкувалося у 2016 році. Мабуть, забракло політичної волі. Адже постать неординарна та є страхітливим подразненням для путінського тоталітаризму“.
Історик не опустив рук і 23 травня 2020 року направив звернення до Верховної Ради України, щоб день народження Є. Коно­вальця – 14 червня – відзначався у 2021 році на державному рівні. 16 грудня 2020 року Верховна Рада проголосувала про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв, у тому числі Є. Коновальця.
Шлях до карбування монети було відкрито, але й тут не все так просто. В. Штокало зв’язався з Національним банком України (НБУ) і як попереднього року отримав відмову від уповноваженої працівниці. Виходило, що малося на увазі якесь особисте зацікавлення з грошовим зиском. Чому, мовляв, не звертається Інсти­тут історії України?
Однак нещодавно заступник голови НБУ Олексій Шабан надіслав листа до В. Штокала, в якому повідомив, що НБУ таки буде карбувати монету до 130-річчя Є. Коно­валь­ця: „НБУ передбачить внесення до плану випуску пам’ятних та інвестиційних монет України, сувенірної продукції на 2021 рік (після корегування) пам’ятної монети, присвяченої Євгену Коноваль­цю – особистості, яка символізує спадковість української національно-визвольної боротьби, заслуговує на увагу та вшанування“.

На Львівщині 2021 рік проголосили роком Євгена Коновальця. Цього року Львівщина відзначатиме 130-років з дня народження діяча. У понеділок, 14 червня, на засідання виконавчого комітету Львова винесуть рішення про оголошення конкурсу на кращу концепцію пам’ятника Легендарному Євгену Коновальцю у Львові. Про це повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. За його словами, на конкурсі мають визначити саму концепцію і локацію для встановлення пам'ятника.
На засіданні сесії Львівської міської ради затвердили Програму відзначення 130-річчя з дня народження Євгена Коновальця. За відповідне рішення проголосувало 53 депутати. Програма розрахована відзначення 130-річчя з дня народження ідеолога українського націоналістичного руху на 2021 рік, визначає стратегію проведення загальноміських заходів, благоустрою пам’ятних місць та будівель, популяризації інформації пов’язаної із постаттю Євгена Коновальця, тощо. Завданнями Програми є: формування навчальних програм у закладах освіти, популяризація інформації про Євгена Коновальця організація та проведення загальноміських заходів та вшанування місць пам'яті, благоустрій територій та приміщень, пов’язаних із його постаттю.

Для того, щоб дізнайтесь, як він служив Україні в боротьбі за свободу і державність нації, яка десятиліттями кривавої боротьби виборює право бути та краще зрозуміти роль і значення полковника Євгена Коновальця в історії нашого народу, про його життя та громадсько-політичну діяльність Науково-технічна бібліотека НЛТУ України пропонує ознайомитися з віртуальною інформиною «Борець за волю України».

Матеріали /Режим доступу станом на 11.06.2021/: 
https://city-adm.lviv.ua/news/society/public-sector/284799-u-lvovi-zatverdyly-prohramu-vidznachennia-130-richchia-z-dnia-narodzhennia-yevhena-konovaltsia
https://library.khntusg.com.ua/sociokulturna-diyalnist/kalendarniy-koshik/2021-rik/14-chervnya-130-rokiv-vid-dnya-narodzhennya-evgena-mikhaylovicha-konovalcya
https://photo-lviv.in.ua/do-130-i-richnytsi-narodzhennia-yevhena-konovaltsia-u-zashkovi-predstavliat-multymediynu-ekspozytsiiu/
https://www.245.ua/news/3096401/rik-evgena-konovalca-ta-130-ricca-z-dna-jogo-narodzenna-so-zaplanuvala-lvivsina
https://lviv.depo.ua/ukr/lviv/u-lvovi-vidznachat-130-richnnya-z-dnya-narodzhennya-evgena-konovaltsya-202103261301006
https://lnu.edu.ua/vidbuvsia-kruhlyy-stil-prysviachenyy-130-richchiu-vid-dnia-narodzhennia-yevhena-konovaltsia/
https://svoboda-news.com/svwp/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA-%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B1%D1%83%D1%94-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%83-%D0%B7-%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F/ 
https://ukurier.gov.ua/uk/articles/borec-za-volyu-ukrayini/

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
Новосад В.Я., зав. сектору 
Гордійчук Х.Т., провідний бібліотекар 

Матеріал підготовлено 11.06.2021р. 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page