Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Електронні книги vs паперові...

Що краще - електронна книга чи звичайна? Які переваги однієї над іншою?  
Не важливо, що у вас в руках - електронна або паперова книга.  
Це справа особистих уподобаньbasket book books 6332

“Книги- морська глибина, хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить” – сказав Іван Франко.
Книга – скарбниця народу. Ще здавна зародилась думка , що мудрість знаходиться в книгах й тому вони мали неабияку цінність. Далеко не кожен міг дозволити собі придбати книгу. 

Book 2020XXI століття – вік сучасних технологій. На сьогоднішній день, наше суспільство створює неймовірні речі, які  не просто користуються популярністю, а ще й значно полегшують життя. Одним із таких «відкриттів» є  електронна книга, яка зберігає читання у  тренді і йде «в ногу» з прогресом.

Останніми роками у вільному доступі можна знайти безліч електронних книг, які поступово витісняють із ринку паперові видання. Пов’язано це з кількома перевагами електронних книг: безкоштовністю, можливістю в один пристрій для читання (рідер) вміщати до десятка тисяч видань, невеликою вагою пристрою, змогою знаходити в тексті окремі фрагменти, заголовки, слова і т.д.

Зовсім недавно швидка смерть паперових книг вважалася практично доконаним фактом. Ось ще трохи, ще трохи, і електронні книги повністю витіснять численні «цеглини». Але «трохи» вже минуло, а книговидавництво все так само живе, полиці книжкових магазинів не порожніють, публічні бібліотеки не зачиняються. Що ж пішло «не так»? Чому сторінки, що пахнуть друкарською фарбою, все ще милі нашому серцю?
Давайте уявимо невелике змагання між паперовою та електронною книгами. Хто переможе? Витіснить один носій свого суперника, або ж обидва залишаться існувати нарівні, як альтернатива один одному?

Деякий час назад провели експеримент. У норвезькій школі учням дев'ятого класу дали тест на засвоєння прочитаного. Одна група читала електронну книгу, а інша паперову. Кращі результати отримали ті учні, які прочитали матеріал на папері.
Психологи стверджують, що не зважаючи на всі переваги цифрових джерел інформації, людський наш мозок віддає перевагу аналоговим медіа. Ви мали би помічати, що запам’ятовувати легше те, що ви записали.
Поглинання інформації з паперу сприяє кращому її утриманню в пам'яті і підвищенню продуктивності. Вчені пов’язують користь читання паперових книг з дефіцитом метапізнання – це те, наскільки свідомо ми ставимося до інформації.
Згідно з експериментом, який провели вчені, люди, які читають з електронних носії дійсно роблять це швидше. Але ті, хто читали паперові книги, можуть краще відтворити та повторити прочитане.
Але не потрібно читати все з паперу. Якщо мова йде про ділове листування чи короткі повідомлення – то носій, з якого ви читаєте, особливої ролі не грає.

Щоб зрозуміти, що краще - паперова чи електронна книга - давайте спочатку з'ясуємо плюси і мінуси обох.

Book 20202Плюси електронної книги:

  • Компактність. Вона передбачає можливість зберігати великі обсяги інформації на носіях невеликого розміру, що дозволяє взяти з собою в подорож кілька книг.
  • Екологічність. Для виробництва паперових книг використовується папір, а значить, знищуються дерева. А одна маленька електронна книжка вміщує в собі неосяжну кількість сторінок, рятуючи цілий ліс від вирубки.
  • Освітлення. Немає необхідності в освітленні, оскільки у електронної книги є власне підсвічування.
  • Можливість робити позначки на полях, закладки, швидко знаходити потрібні ділянки тексту за допомогою пошуковика, звертатися до словників. Загалом, електронна книга передбачає більше можливостей для взаємодії з текстом, при якому вона не буде зіпсована, на відміну від паперової.
  • Можливість вбудовувати медіа-матеріали (відео, аудіо). Це гарне доповнення для енциклопедій і навчальної літератури.
  • Можливість міняти шрифт та розмір букв, що дозволяє людям зі слабким зором читати без окулярів.
  • Легко відновити втрачену книгу - її можна завантажити в Інтернеті або скопіювати в друга.

book20203Мінуси електронної книги:

  • Ненадійність. Варто трапитися поломці - і прощавайте, сотні книг, зібраних по всіх закутках Інтернету, куплені на сайтах, викачані у друзів...
  • Низька якість. Швидше за все цей мінус має тимчасовий характер і пізніше буде усунутий. Книги в Інтернеті часто ніхто не вичитує. Буває, завантажиш, подивишся, - а це скан з паперового джерела, розпізнаний в FineReader і жодного разу не відредагований. Ось вам, будь ласка, і кубики, і ієрогліфи, і ділянки нечитабельного тексту.
  • Незручність в читанні. Так, носити з собою електронні книги зручно, а от читати - не дуже. Вірніше - не всім. Існує безліч людей, у яких очі втомлюються навіть при читанні з супер-комфортних електронних книг. А ось від читання з паперової сторінки - не втомлюються. Крім того, при читанні зі світиться екрану в темряві сильно напружуються очі з-за контрасту, створеного різницею освітленості ділянок, видимих оперативним і периферійним зором.
  • Безликість. Всі книги, які читаються з електронного носія - однакові. З-за цього вся прочитана інформація перетворюється в суцільний неструктурований потік.

pochemu chitayuschie lyudi redko stanovyatsya alkogolikami i narkomanami 1Плюси паперової книги:

  • Індивідуальність. Кожна прочитана книга запам'ятовується обкладинкою, текстурою сторінок, шрифтом. Тому всі вони для нас - різні, і всі разом створюють цілий світ.
  • Інформацію простіше сприймати і читати з паперового джерела. Дослідники проводили досліди, покликані порівняти швидкість читання і глибину запам'ятовування інформації при використанні різних носіїв. Цифри наводити не будемо, але вони підтвердили, що паперові книги мають значну перевагу в цьому питанні. Чому?При читанні мозок намагається створювати певні зачіпки. Коли ми маємо справу з паперовою книгою, цими зачіпками служать колір обкладинки, формат видання, характеристики палітурки, вигляд сторінок, запахи, розташування тексту, наявність картинок. Завдяки всьому цьому в голові створюється структура, яка допомагає вишукувати в пам'яті потрібну інформацію. В електронному ж варіанті всі тексти однакові, тому мозку немає за що зачепитися, крім самих даних.
  • При читанні паперової книги ми яскравіше переживаємо емоції. Знову ж таки, це підтверджено дослідами. Вчені досліджували фізіологічні реакції організму, і зокрема активність нервової системи при читанні паперових і електронних книг. У першому випадку ці реакції були майже в два рази вище.
  • Запах книжкових сторінок. Не будемо відкидати і такі милі нюанси, як запах книжкових сторінок, задоволення від придбання свіжого томика в гарній обкладинці, розглядання корінців на полицях домашньої бібліотеки...
  • Стимулює дітей до читання. До речі, домашня бібліотека стимулює дітей до читання куди більше, ніж електронна книга. Ряди барвистих томів викликають цікавість, в той час як використання гаджетів зводиться до ігор і соціальних мереж.

Мінуси паперової книги:

  • Паперові книги - важкі. Сьогодні багато людей мають час лише для читання в метро або в поїзді, а в дорогу не завжди візьмеш важкий том.
  • Вони займають багато місця, тому кількість паперових книг в будинку обмежена, в той час як електронні можна збирати десятками тисяч.
  • Екологічність. Вище говорилося про екологічність електронних книг - паперова має відповідний мінус, оскільки для її виробництва потрібна деревина.
  • Паперову книгу потрібно купувати, електронну ж - запросто завантажити безкоштовно.
  • Безповоротна втрата. Якщо друг попросив почитати паперову книгу, вона може піти назавжди. Електронну можна просто скопіювати.

Що краще - електронна чи паперова книга? У електронних книг свої переваги, у паперових - свої.book20205

Наприклад, в дорогу краще взяти електронну. Для тих, хто живе на орендованій квартирі чи часто переїжджає, це також оптимальний варіант. Але в той же час - що може бути краще затишного читання паперового томика за чашкою какао і з котом під боком? Або блукання між полицями книжкового магазину?
Book20202020book2020897Не важливо, що у вас в руках - електронна або паперова книга. Це справа особистих уподобань. Куди важливіше відповідь на питання - читати чи не читати?
Дійсно, з якого б ви носія не отримували інформацію, в будь-якому випадку, ви її отримуєте. Але чи так важливо читати? Користь читання книг вже доведена вченими.
Так, начитані люди рідше бувають бідними, читання книг продовжує здоров'я розуму, позбавляє від стресу навіть краще, ніж музика або прогулянки.
Користь читання - незаперечний факт. Але що ж робити тим, хто не любить читати? Можливо, проблема у відсутності звички і неправильному підході? Секрет у тому, що начитаним людям прищеплена любов до книг ще батьками в глибокому дитинстві. Тим же, хто не має такої корисної звички, доведеться привчати себе самому.

Але давайте повернемося на ринг, де змагаються електронні книги проти паперових. В цьому випадку перемогла дружба. Як електронна музика не витіснила інструментальну, як телебачення не витіснило театр, так само винахід електронної книги не вб'є паперову. І це радує, оскільки таким чином ми стаємо багатшими на цілий всесвіт.

16 сайтів, на яких можна скачати електронні книги безкоштовно16Sait

Залишаємо на ваш розсуд, що вибрати і чи міняти звички. Головне – читати!

Матеріали (Режим доступу станом на 16.09.2021): 
https://ukr.media/science/382511/?fbclid=IwAR2vLRaWgBEEpCMfud7-1RHwB0Q6dNw5SpntqkCe_r91OGAfLXhKW9dQB-Q
https://litcentr.in.ua/blog/2015-05-22-37
http://universe.zp.ua/?p=11110#fancybox/0/
http://nslovo.com/blog/yaka-knyha-krascha-elektronna-chy-paperova 
https://studway.com.ua/resursi-dlya-knigolyubiv/
http://publish-ukma.kiev.ua/ua/novini/44-paperova-chi-elektronna-kniga.html
https://ij.ogo.ua/ya-zhurnalist/kniga-drukovana-chi-elektronna/ 
https://molbuk.ua/news/137663-elektronna-chy-paperova-vcheni-nareshti-vyznachyly-naykraschyy-nosiy-dlya-chytannya.html
https://blog.yakaboo.ua/%D1%8D%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-vs-%D0%B1%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D1%87%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%8B%D0%B1%D1%80%D0%B0/.

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
зав. відділу обслуговування Новосад В.Я.,
провідний бібліотекар Гордійчук Х.Т..

Матеріал підготовлено 16.09.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page