Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Вітання Президентки ВГО Українська бібліотечна асоціація до Всеукраїнського дня бібліотек 2022

Друзі!

30 вересня усі ми, хто усвідомлює та підтверджує свою приналежність до бібліотечної спільноти, відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек!

Ці сім місяців, від 24 лютого, коли росія розпочала неспровоковане й невиправдане широкомасштабне вторгнення в Україну, показали нам самим і всьому світу, що українські бібліотеки, і навіть найменші у найменшому селі, насправді є великими. У цей час, як ніколи раніше, всі побачили цінність бібліотек у об'єднанні спільнот. Від першого дня вторгнення і до сьогодні бібліотеки по всій Україні, де не ведуться бойові дії, є територією безпеки, де кожен, хто потребує, знайде прихисток і допомогу.

Бібліотеки об'єднують спільноти для допомоги тим, хто вимушено залишив свої домівки. Бібліотеки об'єднують спільноти на допомогу Збройним Силам України. Бібліотеки об'єднують спільноти для творення нових знань, навчання та опанування новими навичками.

Бібліотекарі щодня йдуть до бібліотек навіть під звуки повітряної тривоги. Бібліотекарі щодня працюють, щоб кожен, хто має потребу, мав доступ до інформації та інтернету. У наших бібліотеках є і хаби цифрової освіти, і курси з вивчення англійської, німецької, польської, української мови, і консультації психологів та заходи бібліотекарів. Бібліотеки та наша робота з медіаграмотності важливі, щоб люди навчилися краще розпізнавати фейки, не велися на маніпуляції та не поширювати російські наративи.

Ми не залишаємо своїх читачів за жодних обставин. Ми несемо книжки своїм читачам у метро, де люди ховаються від російських бомбувань та обстрілів. Ми збираємо та надсилаємо українські книжки в бібліотеки інших країн, щоб кожен українець та українка, великі та малі могли читати рідною мовою.

Освіта та культура, українська самоідентифікація – це те, чого страшенно боїться росія. Саме тому вона насамперед намагається зруйнувати школи, університети, музеї та бібліотеки. Перше, що роблять росіяни на окупованих територіях ‒ вилучають із бібліотек книжки українською мовою.

Через війну до всіх викликів, які й до того були в українських бібліотеках, додалися нові. А багато бібліотекарів виявилися в складних життєвих обставинах. Є бібліотекарі, яким довелося двічі виїжджати з російської окупації. Вперше з Луганська та Донецька у 2014 році, і вдруге ‒ зараз. Ми всі разом підтримуємо наших колег. ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з партнерами з БФ «Бібліотечна країна» створили фонд допомоги бібліотекарям.

Ми також вдячні нашим друзям і партнерам з багатьох країн світу, які з перших днів підтримують нас. І не лише словами та заявами, хоча це також дуже важливо. Українських бібліотекарів приймають на стажування, нам надсилають матеріали для збереження об'єктів культурної спадщини, комп'ютери, зберігають наші бази даних, підтримують фінансами, на різних професійних майданчиках доносять правду про Україну. Це все ще раз підтверджує, що бібліотечна спільнота не має кордонів. І ми завжди підтримуємо одне одного.

Ми всі знаємо тих очільників громад, які навіть у цих складних умовах відновлюють розбиті росіянами бібліотеки та відкривають нові, тих, хто проводить трансформацію бібліотек.

На жаль, не всі представники місцевого самоврядування розуміють значення бібліотек для розвитку спроможності громад і тому зачиняють бібліотеки. Не всі очільники університетів розуміють прямий вплив діяльності бібліотеки на якість освіти та науки і відправляють бібліотекарів на простій.

Я бажаю усім бібліотечним людям, щоб жодна бібліотека в Україні не була зачинена, щоб бібліотекарі, влада і громада діяли спільно на розвиток спільнот і людського капіталу в Україні. Зараз кожен бібліотекар і кожна бібліотекарка роблять усе можливе, щоб наблизити нашу Перемогу! І ми всі стільки ще маємо зробити після Перемоги, та вже й зараз, щоб розбудувати нову сильну, вільну, квітучу Україну

Тож дорога бібліотечна спільното, вітаю усіх з Всеукраїнським днем бібліотек! Тримаємось! Єднаємось! Любимо свої бібліотеки й Україну!

Разом до Перемоги!

Оксана Бруй,

Президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація,

Директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page