Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Книга — це найкращий помічник в наших спільних зусиллях із захисту і збагачення культурної спадщини людства

23 квітня відзначається Всесвітній день книги і авторського права (World Book and Copyright Day) 
Книга – це вікно в світ культурного різноманіття, це міст, який з’єднує різні цивілізації в часі і просторі. Всесвітній день книги

Завдяки книзі ми отримуємо доступ не тільки до знань, а й до ідей, духовних і моральних цінностей, до розуміння краси і творчих досягнень людини. Носій інформації, основа освіти і творчості, книга дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить зі звичаями і традиціями різних народів. 

Відзначаючи Всесвітній день книги і авторського права, ми всі повинні особливу увагу приділити важливій ролі книги в збереженні і примноженні культури кожної держави. Адже книга – це найкращий помічник в наших спільних зусиллях із захисту і збагачення культурної спадщини людства. Тому щорічно число різних ініціатив і заходів, приурочених до цього Дня зростає, розширюється їх географія проведення. Серед найпопулярніших у багатьох країнах світу традиційно – це книжкові ярмарки і виставки, публічні читання творів світових класиків літератури і різні культурно-розважальні заходи. 

Існує ще одна традиція у сьогоднішнього свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової  столиці книги (присуджується на 1 рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій – Міжнародного союзу видавців (МСІ), Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ (ІФЛА) і Міжнародної федерації книгопродавців (МФК). Присвоєння цього звання є свідченням бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи та читання, а також співпраці між основними партнерами в книговидавничій справі.
Світовими столицями книги ставали дуже різні міста: Мадрид (Іспанія), Олександрія (Єгипет), Нью Делі (Індія), Монреаль (Канада), Богота (Колумбія), Бейрут (Ліван), Любляна (Словенія), Буенос Айрес (Аргентина), Єреван (Вірменія), Бангкок (Таїланд), Порт-Харкорт (Нігерія), Вроцлав (Польща), Афіни (Греція) та інші. 

Афіни - Всесвітня столиця книг 2018 рокуАфіни – Всесвітня столиця книги 2018 року. Періодично в Афінах проводяться культурні заходи, присвячені різним подіям у світі. І на цей раз місту належить взяти участь в події світового масштабу.  Під час обговорення наміри оголосити місто носієм почесного звання, був скликаний спеціальний комітет, який займається вирішенням подібних питань. До його складу були покликані різні організації, федерації та культурні асоціації книгопродавців і видавців. Члени комісії враховували попередні проекти по поліпшенню культури листи і поширення читання, а також щодо проведення поетичних вечорів. Також зверталося особливу увагу на проведення попередніх зустрічей авторів з письменниками, на організацію відкритих концертів, художніх виставок і різних семінарів за участю видавців. 
Згідно традиції, місто, удостоївся носити звання столиці Книги, зобов'язаний внести свій внесок у розвиток, популяризацію і пропаганду читання книг. Не менш важливим і яскравим має стати відкриття всесвітнього події, присвяченого дню книги. Для такої масштабної події необхідно вибрати найбільш підходящий і культурно підготовлений місто, таким, як Афіни.
Адміністрація Афін вже давно довела свою світову культурну приналежність, і з вдячністю піставилася до такої відповідальної місії, пообіцявши виконати всі визначені місту задачі на вищому рівні.
В програму заходів введені вечора читання, вільної поезії, роздачі безкоштовних видань та розширення громадських бібліотек. Також, в рамках проекту передбачається введення корективів, завдяки яким читання стане більш доступним не тільки для мешканців міста, але і для приїжджих та іноземців. Таким чином, культурна освіта стане більш доступним для кожного жителя, що проживає на території столиці книги.

Варто відзначити, що Афіни аж ніяк не перше місто, удостоївся почесного звання. Вперше подібна програма була проведена в 2001 році в Мадриді.

 

АфоризмиАфоризми про книгу і читання

• Книга є альфа і омега усякого знання, початок початків кожної науки. /Цвейг С./
• Хороша книга – це дарунок, заповіданий автором людському роду. /Аддісон Д./
• Кращі книги ті, про які читачі думають, що вони могли б написати їх самi. /Паскаль Б./
• Читання хороших книг відкриває нам приховані у наший власній душі думки. /Пьєрмон Ш./
• Деякі книги слід тільки покуштувати, інші – проковтнути і лише небагато – пережувати і переварити. /Маколей Т./
• Уміння читати хороші книги зовсім не рівносильно знанню грамоти. /Герцен O./ 
• Погані книги можуть так само зіпсувати нас, як і погані товариші. /Фiлдiнг Г./
• Вчасно прочитана книга – величезний успіх. Вона здатна змінити життя, як не змінить її кращий друг і наставник. /Павленко П./ 
• Хороша та книга, яку відкриваєш, передчуваючи, а закриваєш, збагатившись. /Олкотт А./ 
• Я люблю час від часу відвідувати друзів, просто щоб поглянути на свою бібліотеку. /Гезлітт У./
• Це ж як треба любити читати, щоб таке читати!
• Книги роблять людину розумною, а газети – нервовою.

Матеріали (Режим доступу):https://zik.ua/news/2018/04/23/sogodni__vsesvitniy_den_knygy_ta_avtorskogo_prava_1310203
https://pon.org.ua/novyny/1290-vsesvitnij-den-knigi-j-avtorskogo-prava.html
http://2018.pp.ua/novini-2018/826-afni-vsesvtnya-stolicya-knigi-2018-roku.html
https://greekbook.ru/grecija/afiny-stolica-grecii.html

Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 20.04.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page