Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"Люди, які читають книжки, завжди керуватимуть тими, хто дивиться телевізор"

23 квітня світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання. «Винуватців» у цього «свята книголюбів» кілька. Саме 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон (1918), ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс (1902) і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков (1899), а також український письменник Григорій Тютюнник (1920); у цей же день 1616 року померли Вільям Шекспір (щоправда, за юліанським календарем) і перуанський історик Інка Ґарсіласо де ла Веґа (вже за григоріанським календарем), а також 1850 року – англійський поет-романтик Вільям Вордсворт. 
Але, заглядаючи в офіційний документ ЮНЕСКО, яка й запровадила це свято Резолюцією № 3.18 на XXVIII сесії 15 листопада 1995 року, знаходимо таке формулювання: «Генеральна конференція … проголошує 23 квітня "Всесвітнім днем книги та авторського права", оскільки саме в цей день 1616 року померли Міґель де Сервантес, Вільям Шекспір та Інка Ґарсіласо де ла Веґа». 
Найцікавіше те, що до померлих 23 квітня 1616 року чомусь помилково зараховують Міґеля де Сервантеса. Насправді ж, Сервантес помер 22 квітня, але датою смерті, за іспанськими звичаями тих часів, було записано дату поховання. Тим паче, «літературний батько» Дон Кіхота помер 22 квітня за григоріанським календарем, а за юліанським (який тоді зберігався в Англії часів Шекспіра) – 2 квітня. А втім, з якої б нагоди не було запроваджено День книги, добре, що це все ж трапилося.

Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Зважаючи на те, що «в історичному розумінні книга є найбільш потужним фактором поширення знання і найбільш надійним засобом його збереження», День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

book and flomersВважається, що День книги відзначався ще в першій половині XX століття. Ідея його створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. У 1926 році іспанський король Альфонс XIII розглянув його пропозицію і підписав королівський указ, згідно з яким 7 жовтня (вважалося, що в цей день народився Сервантес) запроваджується День іспанської книги. У 1930 році День книги в Іспанії перенесли на 23 квітня, коли, ймовірно, помер письменник. 
 
Цікаво, що ще з XV століття 23 квітня відзначають День Святого Георгія, заступника Каталонії. У Барселоні та Каталонії в цей день, також відомий як День троянд і подібний багато в чому до Дня Святого Валентина, чоловіки традиційно дарують жінкам троянди, а жінки чоловікам – книжки. Щоправда, зараз звичаї змінилися, і книжку, на щастя, можуть отримати всі. Чому книжка? Бо саме у цей час 1929 року в Барселоні проходив масштабний книжковий ярмарок. Це значною мірою вплинуло на запровадження Всесвітнього дня книги та авторського права саме 23 квітня.
З нагоди смерті Міґеля де Сервантеса по світу, а найбільше, звісно, в Іспанії, влаштовують різноманітні літературно-книжкові заходи. Одна з таких подій – дводенний марафон читання (readathon) найвідомішого твору іспанського письменника – роману «Премудрий Гідальго Дон Кіхот з Ламанчі». Крім того, саме 23 квітня, у день смерті письменника, з 1976 року відбувається нагородження переможців Премії Міґеля де Сервантеса. Кандидатами на премію є письменники з іспаномовних країн. Премією відзначають за загальні творчі досягнення, а не за конкретну книжку. Переможець отримує грошову винагороду в розмірі € 125 000. На сьогодні це одна з найпрестижніших та найдорожчих премій серед іспаномовної літератури. Серед відомих українському читачеві переможців – Хорхе Луїс Борхес, Маріо Варґас Льйоса.

Існує ще одна традиція у сьогоднішнього свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової  столиці книги (присуджується на 1 рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій – Міжнародного союзу видавців (МСІ), Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ (ІФЛА) і Міжнародної федерації книгопродавців (МФК). Присвоєння цього звання є свідченням бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи та читання, а також співпраці між основними партнерами в книговидавничій справі.

shardzhaШарджа - Всесвітня столиця книги 2019
Місто Шарджа (ОАЕ) отримає титул всесвітньої столиці книги 2019 року, у зв'язку з інноваційним і інклюзивним характером міста, програмою заходів, що орієнтовані на суспільство. 

“Читайте — ви в Шарджі” — логунг, запропонованої програми, яка направлена на солідарність, читання та розвиток інтересу до книг. Метою міста є популяризація культури читання в ОАЕ, а також заохочення нових ініціатив для вирішення проблем літературної творчості як в регіоні, так і в решті частини арабського світу. 
В місті Шарджа відкриється перша вільна зона, присвячена книговидавництву, друку та розповсюдженню публікацій.
Титул Всесвітньої столиці книги перейде до міста Шарджа 23 квітня 2019 року, в день святкування Всесвітнього дня книги і авторського права.
Місто, яке назване Всесвітньою столицею книги, зобов’язується сприяти популяризації книг і читання, і реалізовувати програму відповідних заходів протягом одного року.

Шарджа стане 19-тою книжковою столицею світу. Перед ним цей статус отримували: Афіни, Греція (2018), Конакрі, Гвінея (2017), Вроцлав, Польща (2016), Інчхон, Південна Корея (2015), Порт-Гаркорт, Нігерія (2014), Бангкок, Таїланд (2013), Єреван, Вірменія (2012), Буенос-Айрес, Аргентина (2011), Любляна, Словенія (2010), Бейрут, Ліван (2009), Амстердам, Нідерланди (2008), Богота, Колумбія (2007), Турин, Італія (2006), Монреаль, Канада (2005), Антверпен, Бельгія (2004), Нью-Делі, Індія (2003), Александрія, Єгипет (2002) та Мадрид, Іспанія (2001). Книжковою столицею світу 2020 року стане столиця Малайзії Куала-Лумпур

 

АфоризмиАфоризми про книгу і читання

• Книга є альфа і омега усякого знання, початок початків кожної науки. /Цвейг С./
• Хороша книга – це дарунок, заповіданий автором людському роду. /Аддісон Д./
• Кращі книги ті, про які читачі думають, що вони могли б написати їх самi. /Паскаль Б./
• Читання хороших книг відкриває нам приховані у наший власній душі думки. /Пьєрмон Ш./
• Деякі книги слід тільки покуштувати, інші – проковтнути і лише небагато – пережувати і переварити. /Маколей Т./
• Уміння читати хороші книги зовсім не рівносильно знанню грамоти. /Герцен O./ 
• Погані книги можуть так само зіпсувати нас, як і погані товариші. /Фiлдiнг Г./
• Вчасно прочитана книга – величезний успіх. Вона здатна змінити життя, як не змінить її кращий друг і наставник. /Павленко П./ 
• Хороша та книга, яку відкриваєш, передчуваючи, а закриваєш, збагатившись. /Олкотт А./ 
• Я люблю час від часу відвідувати друзів, просто щоб поглянути на свою бібліотеку. /Гезлітт У./
• Це ж як треба любити читати, щоб таке читати!
• Книги роблять людину розумною, а газети – нервовою.

Особливістю впровадження Всесвітнього дня книги та авторського права на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозумінню і толерантності. Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.

 

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання. 

Щиро вітаємо всіх шанувальників книги із Всесвітнім днем книги і авторського права!

   Бажаємо нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення! Нехай придбана у цей день нова книжка стане її власнику справжнім другом і порадником на довгі літа.

 

Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 23.04.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page